28.11.09

Υβριδικός ιός γρίπης

Την πιθανότητα να συνδυαστεί η γρίπη των χοίρων με τη νόσο των πτηνών, η οποία έχει επανεμφανιστεί σε πέντε χώρες, ανακοίνωσαν χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο κορυφαίος κινέζος ειδικός Ζον Νανσάν. Στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ σημειώνει ότι το χειρότερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει από μια πιθανή διασταύρωση της νέας γρίπης (Η1Ν1) και της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) θα ήταν ένας καινούργιος ιός, ο οποίος θα συνδυάζει τη μεταδοτικότητα της πρώτης και την υψηλή θνησιμότητα της δεύτερης. Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι ο Η5Ν1 μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα πτηνά.


Η γρίπη των πτηνών, η οποία είχε απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη τα προηγούμενα χρόνια, εξακολουθεί να ενδημεί στην Κίνα, ενώ επανεμφανίζεται σε πουλερικά στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ. «Πρώτον, όσοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με πτηνά κινδυνεύουν να μολυνθούν από την ασθένεια, η οποία είναι συχνά θανατηφόρος. Δεύτερον, ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλον ιό γρίπης και να δώσει έναν εντελώς νέο τύπο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την προειδοποίηση για τον κίνδυνο εμφάνισης ενός υβριδικού ιού γρίπης έκανε ο Ζον Νανσάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Λοιμώξεων του Γκουανγκζού της Κίνας, γνωστός για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση του ιού SΑRS, ο οποίος είχε κάνει την εμφάνισή του το 2003. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κινέζος επιστήμονας τόνισε ότι η Κίνα θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να παρακολουθεί στενά την πανδημία, εκφράζοντας παράλληλα τις υποψίες του για ελλιπή καταγραφή και αναφορά των κρουσμάτων στην ασιατική χώρα.

Στο μεταξύ η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ έχουν ξεκινήσει την εκπόνηση των πρώτων μελετών που φιλοδοξούν να αποκαλύψουν πόσα πραγματικά είναι τα κρούσματα της πανδημίας Η1Ν1. Και αυτό διότι οι επιδημιολόγοι αγνοούν τα ποσοστά του πληθυσμού που έχει νοσήσει σε κάθε χώρα και ο μόνος τρόπος για να υπολογιστούν τα κρούσματα είναι οι αιματολογικές εξετάσεις που ανιχνεύουν αντισώματα κατά του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.