26.11.09

Νερό στον Άρη

Ενας τεράστιος ωκεανός κάλυπτε κάποτε το ένα τρίτο της επιφάνειας του Αρη, αναφέρουν τώρα οι επιστήμονες. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να υπήρχε κάποτε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη, του οποίου, όπως αποδεικνύεται, το βόρειο μέρος ήταν τελικώς... γαλάζιο.


Ερευνητές, υπό τον καθηγητή Γεωγραφίας Γουέι Λούο του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόις των ΗΠΑ, δημιούργησαν έναν νέο χάρτη του Αρη, ο οποίος δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Geophysical Research» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης. Ως τώρα ο μοναδικός χάρτης του Αρη με τις κοιλάδες του είχε σχηματιστεί με το χέρι με βάση δορυφορικές φωτογραφίες της δεκαετίας του 1990. Ο νέος πιο αναλυτικός και αποκαλυπτικός χάρτης, που βασίστηκε σε αλγόριθμους υπολογιστών για την αξιοποίηση και αξιολόγηση των νέων δεδομένων, δείχνει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοιλάδων με ποταμούς, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο σε μήκος από αυτό που είχαν σχεδιάσει ως τώρα οι επιστήμονες και περίπου εξίσου πυκνό με αυτό της Γης σε ορισμένες περιοχές. Οι κοιλάδες είναι συγκεντρωμένες σε μια ζώνη που κυκλώνει τον Ισημερινό του Αρη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κοιλάδες αυτές διατρέχονταν από ποτάμια, τα οποία κάποτε έρεαν από τα νότια υψίπεδα του πλανήτη προς τις χαμηλότερες περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο, δημιουργώντας έτσι και συνεχώς ανατροφοδοτώντας έναν τεράστιο ωκεανό στον βορρά.

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική εκτίμηση, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ο Κόκκινος Πλανήτης, έχοντας έναν μόνο μεγάλο ωκεανό, θα είχε σε μεγάλο βαθμό στην υπόλοιπη επιφάνειά του ένα ξηρό ηπειρωτικό κλίμα, ανάλογο με αυτό που έχουν οι ξηρές περιοχές της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.