22.12.09

Κλίμα: Ο Μπαν Κι-Μουν απευθύνει έκκληση για την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας εντός του 2010

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, προέτρεψε χθες τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για την επίτευξη, το προσεχές έτος, μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα.Η Συμφωνία της Κοπεγχάγης δεν είναι φιλόδοξη όσο περιμέναμε, δήλωσε ο κ. Μπαν στον Τύπο, μόλις επέστρεψε από τη δανική πρωτεύουσα. Ωστόσο, αποτελεί μια αρχή – μια ουσιαστική αρχή. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Ο κ. Μπαν κάλεσε τους ηγέτες του πλανήτη να «δεσμευθούν άμεσα για την αναζήτηση μιας νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συνθήκης για την κλιματική υπερθέρμανση, μέσα στο 2010». Ο ίδιος εκτιμά ότι η πρόκληση για τον ΟΗΕ συνίσταται στην εξασφάλιση της απαραίτητης πολιτικής βούλησης και την μετουσίωσή της σε πράξη.Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε πως θα συστήσει, στις αρχές του προσεχούς έτους, μια επιτροπή υψηλού επιπέδου για την ανάπτυξη και τις κλιματικές αλλαγές, η οποία θα ασχοληθεί διεξοδικά με τα θέματα αυτά.
Ένας εκ των στενών συνεργατών του, ο Ρόμπερτ Ορ, τόνισε από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Κοπεγχάγη αποτελεί μια βάση επί της οποίας μπορούν να στηριχθούν οι διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη. (AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.