11.12.09

Συστάσεις για "ασφαλή" παιδικά ρούχα



    Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την αγορά παιδικών ενδυμάτων που φέρουν κορδόνια συστήνει στους καταναλωτές η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με αφορμή ανακοίνωση που εκδόθηκε μέσω του PROSAFE - Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Εφαρμογή της Ασφάλειας των Προϊόντων, σχετικά με την ασφάλεια των παιδικών ενδυμάτων που φέρουν κορδόνια. Παράλληλα η ΓΓΚ υπενθυμίζει στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα παιδικά ενδύματα ότι θα πρέπει να είναι ενήμερες για τη νομοθεσία και το σχετικό πρότυπο και να διοχετεύουν στην αγορά μόνο ασφαλή ενδύματα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΚ, οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν μέτρα ενάντια στην ύπαρξη επικίνδυνων κορδονιών και κορδονιών περίσφιξης στα παιδικά ενδύματα

    Τα μακριά κορδόνια και τα κορδόνια περίσφιξης μπορούν να θέσουν τα παιδιά σε μεγάλο κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές αρχές εποπτείας της αγοράς από 11 χώρες μέλη, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα Κοινής Δράσης, με σκοπό τη μείωση της έκθεσης των παιδιών σε τέτοιους κινδύνους, αποσύροντας επικίνδυνα ενδύματα από την αγορά.

    Από τον Αύγουστο 2008, το PROSAFE και 11 χώρες μέλη -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- ενώθηκαν σε μια Κοινή Δράση εποπτείας της αγοράς με θέμα "Κορδόνια και Κορδόνια Περίσφιξης σε Παιδικά Ενδύματα". Κάθε χρόνο, καταγράφονται ανά τον κόσμο, ατυχήματα σε παιδιά εξαιτίας της ύπαρξης κορδονιών και κορδονιών περίσφιξης στα ρούχα. Σε μερικές περιπτώσεις, τα ατυχήματα αποβαίνουν μοιραία. Τα μακριά κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού, μπορούν να επιφέρουν πνιγμό σε παιδιά, καθώς μπορεί να τυλιχτούν γύρω από το λαιμό ή να μπλεχτούν στον εξοπλισμό παιδότοπων. Επίσης τα μακριά κορδόνια στο πίσω μέρος των ενδυμάτων, μπορούν να πιαστούν στις πόρτες των σχολικών λεωφορείων, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς, ειδικά στην περίπτωση που ο οδηγός δεν το αντιληφθεί και ξεκινήσει το λεωφορείο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει πάνω από 250 κοινοποιήσεις επικίνδυνων προϊόντων μέσω του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών RAPEX για επικίνδυνα παιδικά ενδύματα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο 2009, περίπου 5 φορές περισσότερες από ότι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Οι εργασίες της Κοινής Δράσης έχουν βοηθήσει στην εστίαση της προσοχής στους κινδύνους που προκύπτουν από τα κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στα παιδικά ενδύματα και έχουν συνεισφέρει αναμφισβήτητα στην αύξηση των κοινοποιήσεων μέσω του συστήματος RAPEX.

    Παρά τις εργασίες των ευρωπαϊκών αρχών εποπτείας της αγοράς, είναι πιθανόν οι καταναλωτές να συναντήσουν στα καταστήματα ή να προμηθευτούν μη-συμμορφούμενα προϊόντα. Επίσης, οι ίδιοι οι γονείς ή συγγενείς αυτών μπορεί να παράγουν παιδικά ενδύματα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι συμμετέχουσες ευρωπαϊκές αρχές εποπτείας της αγοράς να εκδώσουν τις παρακάτω συστάσεις:

    Έξι συστάσεις για τα παιδικά ενδύματα

    1. Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ) δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

    2. Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, μακρύτερα των 75mm, ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.

    3. Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 140mm, στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.

    4. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

    5. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο μπροστινό μέρος, δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω), μακρύτερες των 360mm σε μήκος, μετρημένες όταν είναι λυτές και από το σημείο που αυτές δένονται.

    6. Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα, δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος. Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια στο κάτω μέρος του στριφώματος σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.