15.12.09

Ο Σαρκοζί εξήγγειλε μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης της τεχνολογικής καινοτομίας

Νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, ύψους 35 δις ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στα πανεπιστήμια της Γαλλίας και την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τον Ν. Σαρκοζί, το πρόγραμμα, που επονομάζεται «Το Μεγάλο Δάνειο», είναι απαραίτητο προκειμένου η Γαλλία να είναι επαρκώς προετοιμασμένη για τις ανταγωνιστικές προκλήσεις του μέλλοντος, αν και οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή του θα επιδεινωθεί η ήδη βεβαρημένη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Ο Ν. Σαρκοζί διαβεβαίωσε πως οι δαπάνες αυτές δεν συνιστούν νέο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, αλλά ότι θα ήταν απαραίτητες ακόμη και εάν δεν είχε υπάρξει η κρίση.

Από το συνολικό ποσό χρηματοδότησης του προγράμματος, τα 22 θα προέλθουν μέσω κρατικού δανεισμού, ενώ τα υπόλοιπα από τα χρήματα που επέστρεψαν οι γαλλικές τράπεζες, μετά την κρατική παρέμβαση ενίσχυσής τους για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Επιπλέον, το κράτος ελπίζει να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 15 δις ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως 11 δις του προγράμματος θα κατευθυνθούν στην ίδρυση πέντε έως δέκα πανεπιστημίων παγκόσμιας κλάσης, που θα συνδεθούν με τις επιχειρήσεις και θα ανταγωνίζονται τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Άλλα 8 δις θα διατεθούν για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα στους τομείς της βιοτεχνολογίας και της υγείας. Τέλος, 5 δις θα διατεθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 4,5 δις για την ανάπτυξη της «ψηφιακής οικονομίας».
Ο Νικολά Σαρκοζί διευκρίνισε ότι για να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του προγράμματος στο δημόσιο χρέος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές του προϋπολογισμού, ισόποσες με τους τόκους του νέου δανείου. Οι εισηγητές του προγράμματος υποστηρίζουν ότι το κόστος του θα ισοσκελιστεί μακροπρόθεσμα από την ανάπτυξη που θα επιφέρει. Εκτιμάται ωστόσο πως βραχυπρόθεσμα θα επιδεινώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και θα προκαλέσει τριβές με την Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ.
Με το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα να έχουν φθάσει σε πρωτοφανή ύψη, το πρόγραμμα επέσυρε τις επικρίσεις όχι μόνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και μελών του κυβερνώντος κόμματος UMP. (ASSOCIATED PRESS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.