15.12.09

Οργή διαδηλωτών κατά των αστυνομικών τακτικών στην Κοπεγχάγη

Δριμύ κατηγορώ κατά των σκληρών τακτικών της αστυνομίας της Δανίας εκτοξεύουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο κοντά στο σημείο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων οι αστυνομικοί συνέλαβαν 968 άτομα το Σάββατο και 200 την Κυριακή.
Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, περίπου 30.000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στην πορεία του Σαββάτου στην Κοπεγχάγη, ενώ οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό σε 100.000.
Η πορεία ήταν ειρηνική, παρά τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν. Η αστυνομία είχε αποκλείσει από την πορεία το «Μαύρο μπλοκ» επειδή οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πράξη που αντίκειται στη νομοθεσία της χώρας.

Εκπρόσωποι οργανώσεων έκαναν λόγο για "κατάφορη παραβίαση" του δικαιώματος στη διαδήλωση και διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες υπό τις οποίες οι διαδηλωτές κρατήθηκαν ακίνητοι, καθιστοί στο κράσπεδο, ενώ η αστυνομία αντέτεινε ότι αυτό συνέβη επειδή ένας "υπερβολικά μεγάλος αριθμός συλληφθέντων έπρεπε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο δρόμο πριν καταστεί δυνατό να μεταφερθεί στα τμήματα". Υποστήριξε δε, ότι "εξετάζει τρόπους να γίνονται ταχύτερα οι προσαγωγές από το χώρο των διαδηλώσεων.»
Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανέφερε χθες ότι μόνο 13 άτομα εξακολουθούν να κρατούνται, εκ των οποίων τρία – δύο Δανοί και ένας Γάλλος – κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής και αναμένεται να οδηγηθούν σύντομα στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Χθες, για δεύτερη συνεχή ημέρα, βγήκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης χιλιάδες άνθρωποι, καλώντας για τη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί για την περιφρούρηση της συνόδου κορυφής προχώρησαν σε 200 προσαγωγές. (BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.