27.12.09

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη



    Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους συμβούλους ασφαλείας του, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα νέα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται έπειτα από την αποτραπείσα τρομοκρατική επίθεση στο αμερικανικό αεροσκάφος.    Ο Ομπάμα, ο οποίος περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στη Χαβάη, είχε συνομιλία με τον Τζον Μπρέναν, σύμβουλό του για την εσωτερική ασφάλεια και την τρομοκρατία, και τον Ντένις Μακ Ντάναου, διευθυντή του γραφείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
   Οι δύο άνδρες τον ενημέρωσαν «για τα τελευταία στοιχεία για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις αερομεταφορές, για την διασφάλιση της ασφάλειας του αμερικανικού λαού», ενώ επίσης τον ενημέρωσαν και για την πορεία των ερευνών.
   «Ο πρόεδρος πρόκειται να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
   Οι διεθνείς πτήσεις προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε επιπλέον μέτρα ασφαλείας, ανακοίνωσε επίσημα η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

   «Οι επιβάτες διεθνών πτήσεων που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ θα διαπιστώσουν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά θα σχεδιασθούν για να είναι απρόβλεπτα, και οι επιβάτες δεν θα πρέπει να αναμένουν πως θα βλέπουν παντού να υπάρχουν τα ίδια μέτρα», τόνισε η Ναπολιτάνο.
   Η Ναπολιτάνο ειδοποίησε τους επιβάτες «τόσο των εσωτερικών, όσο και των εξωτερικών πτήσεων να αναμένουν μεγαλύτερους χρόνους για το τσεκ-ιν».
   Επίσης και αυτή δεν παρέλειψε να εκφράσει «την ευγνωμοσύνη της προς τους επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης 253, οι οποίοι έδρασαν τάχιστα και ηρωϊκά σε ένα επεισόδιο που ενδέχεται να είχε τραγικά αποτελέσματα.
 

   Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σήμερα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια μετά το αίτημα των αμερικανικών αρχών.
   Εκτός από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, που πρώτο ανακοίνωσε τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις του προς τις ΗΠΑ, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, του Λονδίνου και των Βρυξελλών ανακοίνωσαν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.
   Στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί, ήδη από την απογείωση των πρώτων αεροπλάνων με προορισμό τις ΗΠΑ: πρόκειται, όπως και στο Αμστερνταμ, για "σωματικούς ελέγχους" σε όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ και για "έλεγχους των χειραποσκευών τους".
   Ολα τα ιταλικά αεροδρόμια έχουν ενισχύσει την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών και η "επαγρύπνηση είναι αυξημένη" στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του.
   Στο Λονδίνο ένας εκπρόσωπος της εταιρεία που διαχειρίζεται τα βρετανικά αεροδρόμια (BAA) δήλωσε ότι "οι ταξιδιώτες που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν επιπλέον ελέγχους πριν επιβίβαση".
   Ανάλογα μέτρα έχει λάβει και το αεροδρόμιο της Ταϊβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.