29.12.09

«Λανθάνουσα επανάσταση» στο Ιράν; - Σχόλια Ευρωπαϊκού Τύπου


Οι βίαιες διαμαρτυρίες στο Ιράν απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων. Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει: «Οι διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος στην Τεχεράνη έγιναν πραγματικά μαζικό κίνημα, ένα κίνημα, στο οποίο φαίνεται να συμμετέχουν οι νέοι και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, διότι, στο Ιράν, 48 εκατομμύρια των κατοίκων είναι κάτω των 30 ετών. Επιπλέον οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, αλλά και στη συνοικία της σιιτικής νομενκλατούρας στην Τεχεράνη. Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη, αυτό που συμβαίνει στο Ιράν δεν είναι απλώς ταραχές, αλλά μια λανθάνουσα επανάσταση.»
Η γαλλική Le Figaro σημειώνει: «Στην Τεχεράνη συμβαίνει αυτό που συνέβη πριν από 30 χρόνια κατά την ανατροπή του Σάχη, οι μάζες ξεχύθηκαν στους δρόμους. Αλλά αυτή τη φορά οι μάζες στρέφονται κατά των κληρονόμων του Χομεϊνί…και μάλλον δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να πετύχει η επανάσταση εναντίον των μουλάδων πριν από την κατασκευή της πυρηνικής βόμβας που ονειρεύεται το καθεστώς.»
Τέλος, η γερμανική Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Οι μάζες φαίνεται να ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης, Μουσαβί και Καρουμπί. Έτσι, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν και οι δύο ένα δίλημμα: ή παραμένουν πιστοί στο κατεστημένο και απαιτούν απλώς αλλαγή στην κυβερνητική εξουσία ή ακολουθούν τις μάζες. Διότι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία εκείνων που στηρίζουν την αντιπολίτευση άρχισε να απαιτεί κάτι άλλο: αλλαγή του καθεστώτος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.