10.12.09

Απονομή του Νόμπελ Ειρήνης



    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στη Νορβηγία για να παραλάβει το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ζωντανά πλάνα από το αεροπλάνο να προσγειώνεται με ασφάλεια στο κυριότερο αεροδρόμιο του Όσλο.
    Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τον Θίοντορ Ρούσβελτ και τον Γούντρο Γουίλσον, που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο. Ο Τζίμι Κάρτερ τιμήθηκε με το βραβείο δύο δεκαετίες μετά την περίοδο προεδρίας του.
    Άλλοι προβεβλημένοι τιμηθέντες με Νομπέλ Ειρήνης είναι ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η Μητέρα Τερέζα.
    Ο Ομπάμα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ και τη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας και στη συνέχεια να παραλάβει το βραβείο στη διάρκεια τελετής που θα ξεκινήσει στις 14.00 (ώρα Ελλάδας).
    "Αγενή" θεωρεί η πλειοψηφία των Νορβηγών την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να περικόψει σημαντικά το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του στο Όσλο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang.
    Μέσα στη γενική κατάπληξη που έχει προκαλέσει η βράβευσή του, ο αμερικανός πρόεδρος θα περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τη συμμετοχή του στις επίσημες προβλεπόμενες εκδηλώσεις, καθώς απέρριψε την πρόσκληση για πρόγευμα με τον βασιλιά της Νορβηγίας, αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη τύπου και δεν θα παρακολουθήσει το κονσέρτο Νομπέλ που δίνεται προς τιμή του.
    Παρά το γεγονός ότι το επίσημο πρόγραμμα της απονομής διαρκεί συνήθως τρεις μέρες, ο Ομπάμα αναμένεται να παραμείνει στο Όσλο μόλις μία ημέρα, καθώς θα φτάσει σήμερα και θα αναχωρήσει την Παρασκευή το πρωί.
    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΙnFact, το 44% των 1000 ατόμων που ρωτήθηκαν θεωρούν "αγένεια" την απόφαση του Ομπάμα να αρνηθεί την πρόσκληση του νορβηγού μονάρχη και το 53% θεωρούν επίσης "αγενές" το ότι δεν θα παρακολουθήσει το κονσέρτο Νομπέλ.
    "Μία ψυχρά υπολογισμένη κίνηση και μία "ρεάλ πολιτίκ" στρατηγική κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση", εκτιμά ο Κιελ Τέριε Ρινγκντάλ, ειδικός διεθνών σχέσεων, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.
    "Είναι έξυπνο από την πλευρά του, καθώς θέλει να κρατήσει χαμηλό προφίλ -δεν θέλει να προσδώσει υπερβολική λάμψη στο μετάλλιο", πρόσθεσε ο Ρινγκντάλ.
    Ο Ομπάμα θα παραλάβει το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης εννέα μέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης για αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.