22.12.09

Η νέα αντιεγκληματική πολιτική



   Με νέο σχέδιο αντιεγκληματικής πολιτικής θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία σε μερικούς σημαντικούς τομείς, προσεγγίζει και ξεπερνά το 50%.

    Το σχέδιο προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη τύπου.

    Τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα "χτυπηθεί" με το έγκλημα και θα δώσει την απάντησή της στο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας, σοβαρά εγκλήματα παρουσιάζουν αύξηση και, ως παραδείγματα, ανέφερε: την αύξηση κατά 62% των εγκλημάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την αύξηση κατά 60% των εκβιασμών, την αύξηση κατά 50% των ληστειών σούπερ μάρκετ και την αύξηση κατά περίπου 43%, των ληστειών και των ληστειών τραπεζών.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνέδεσε και την τρομοκρατία με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα και είπε ότι όλο αυτό το φάσμα θα αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

    Η υπηρεσία αυτή θα έχει επιμέρους τμήματα, για τομείς εγκλημάτων όπως οι απάτες, το ηλεκτρονικό έγκλημα, τα ναρκωτικά, μαφιόζικες δράσεις αντιγραφή εμπορευμάτων, τρομοκρατία κλπ.

    Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, λειτουργεί επαναστατικό ταμείο, στο οποίο συγκεντρώνονται χρήματα από ληστείες και απαγωγές και τα χρήματα χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατία για την αγορά όπλων, ρουκετών κλπ.

    "Σύντομα", είπε, "θα υπάρξουν απαντήσεις για τα θέματα αυτά από την Αστυνομία και οι απαντήσεις θα κριθούν από τη δικαιοσύνη".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στον τομέα του αθλητισμού είπε ότι η Αστυνομία θα συνεργαστεί με την πολιτεία για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο αυτό και πρόσθεσε ότι είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Πιλάβιο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος των παράνομων στοιχημάτων.

    "Σύντομα θα έρθουν ειδικοί από την ΟΥΕΦΑ, για να εκπαιδεύσουν Έλληνες αστυνομικούς στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Αποκάλυψε επίσης ότι θα στείλει επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χρηστών ναρκωτικών και το πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ.

    "Να σταματήσει η διακίνηση εγκλήματος μέσα από τις φυλακές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Πρότυπα Αστυνομικά Τμήματα

    Με 21 πρότυπα Αστυνομικά Τμήματα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε μερικές ακόμη μεγάλες πόλεις της επαρχίας θα προσπαθήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να εξουδετερώσει τη μεγάλη παραβατικότητα που εμφανίζουν ορισμένες περιοχές.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήμερα τα τμήματα αυτά θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως από τους 1300 αστυνομικούς που επιστρέφουν στην αστυνόμευση από διοικητικές θέσεις και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για δράσεις σε περιοχές που εμφανίζουν πολλαπλά προβλήματα εγκληματικότητας.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και άλλες, οι οποίες ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε "γκέτο", από την παρουσία εκεί μεγάλου αριθμού μεταναστών. Τα τμήματα αυτά, είπε ο υπουργός, θα έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, η οποία στο εξής θα συντονίζεται με τη γραμμή "Police on line".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι η γραμμή αυτή θα διευκολύνει το αρχηγείο της Αστυνομίας να παρακολουθεί την εξέλιξη της εγκληματικότητας και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Προς το σκοπό αυτό ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας θα αναλύει τις πληροφορίες και θα ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό, όπως ψυχολόγους, προκειμένου να βοηθήσουν στη διαχείριση κρίσεων κ.λπ..

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι θα δοθεί "μεγάλο βάρος στη δημιουργία υψηλών δυνατοτήτων καταπολέμησης του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης αυτών των τομέων εγκλήματος θα στελεχωθούν, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2010, με εκατό αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων, οικονομολόγους, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών και "πληροφορικάριους", οι οποίοι θα εκπαιδευθούν στη Σχολή Ασφάλειας.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι έχουν εκπονηθεί μέχρι τώρα, στα πλαίσια χαρτογράφησης της εγκληματικότητας και αντιμετώπισής της, 233 ειδικά επιχειρησιακά σχέδια στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και άλλα 51 στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. Τα σχέδια αυτά αφορούν διαφορετικούς τομείς εγκληματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.