15.12.09

Σύνοδος για το Κλίμα: Οδοφράγματα και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ακτιβιστών

Σε μαζικές προσαγωγές και χρήση δακρυγόνων προέβη χθες το βράδυ η αστυνομία της Κοπεγχάγης, η οποία επενέβη για να διαλύσει τα πύρινα οδοφράγματα που είχαν στήσει στους δρόμους δεκάδες ακτιβιστές, κοντά στην αχανή πλατεία της Χριστιανίας.

Η επέμβαση της αστυνομίας ακολούθησε τη ρίψη μολότοφ από διαδηλωτές κατά των δυνάμεων της τάξης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί γύρω από τη Χριστιανία εισέβαλαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην "ελευθεριακή πλατεία", συνοδεία σκύλων, και συνέλαβαν συνολικά 210 άτομα στο μπαρ "Γούνστοκ" και τον περιβάλλοντα χώρο του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Ένας μεγάλος αριθμός Δανών και ξένων ακτιβιστών συμμετείχαν χθες σε μεγάλη γιορτή στη Χριστιανία, παλιό στρατώνα που είχε καταληφθεί από το 1971 από χίπις και έκτοτε αποτελεί το μεγαλύτερο καταφύγιο των ελευθεριακών της Ευρώπης.

Οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν στην αρχή της βραδιάς για να σβήσουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί από κάδους απορριμμάτων και εύφλεκτα υλικά, μπροστά από τη Χριστιανία. Δέχθηκαν επιθέσεις με μολότοφ και αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη χρήση δακρυγόνων για «να ξεφύγουν», δήλωσε ο Χένρικ Σουχρ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κοπεγχάγης.
Νωρίτερα, δεκαεπτά άτομα συνελήφθησαν μετά από διαδήλωση χιλίων και πλέον ατόμων, που ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα στους κλιματικούς πρόσφυγες. (AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.