15.12.09

Η Ουάσιγκτον ζητά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν


 Οι αποκαλύψεις που φέρουν το Ιράν να βρίσκεται μυστικά στο τελευταίο στάδιο της προπαρασκευής πυρηνικής βόμβας εντείνουν την ανάγκη επιβολής αυστηρών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, δήλωσε η κυβέρνηση Ομπάμα, δια στόματος ανώτατου αξιωματούχου της, αναφερόμενη σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη ιρανικό έγγραφο, έγραψε ότι η Τεχεράνη επεξεργάζεται πρόγραμμα πραγματοποίησης δοκιμών ενός εκκινητή νετρονίων, το στοιχείο μιας πυρηνικής βόμβας που πυροδοτεί την έκρηξη.

Σύμφωνα με τους Times, αρκετές πηγές των μυστικών υπηρεσιών χρονολογούν το έγγραφο στις αρχές του 2007, τέσσερα χρόνια μετά τη φερόμενη αναστολή από το Ιράν του εξοπλιστικού του προγράμματος.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επισήμανε χθες ότι "πέραν πάσης αμφιβολίας, η προσέγγισή μας δεν έχει αποδώσει παρά ελάχιστα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις που έχει δώσει ιρανική πλευρά". Αν και δεν θέλησε να αναφερθεί στο δημοσίευμα των Times, δηλώνοντας ότι δεν σχολιάζει ποτέ πληροφορίες που αναφέρονται στις μυστικές υπηρεσίες, τόνισε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ "έχουν ήδη ενταθεί" κατά τους τελευταίους μήνες, μετά την αποκάλυψη της μυστικής πυρηνικής εγκατάστασης στην πόλη Κομ και την άρνηση της Τεχεράνης να αποδεχθεί την πρόταση περί της περαιτέρω επεξεργασίας του ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου σε χώρα του εξωτερικού. (THE TIMES)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.