22.12.09

Σε όλους τους Δήμους της χώρας το σύστημα εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας



Ένα σημαντικό ηλεκτρονικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί να εκτιμηθεί η σεισμική επικινδυνότητα των κτιρίων σε όλη τη χώρα παρέχεται δωρεάν από τις αρχές του χρόνου σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών που προχώρησε στην κατάρτιση ενός πληροφοριακού συστήματος προσεισμικής ενίσχυσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ) και με τη συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, κάθε δήμαρχος θα έχει τη δυνατότητα να χαράξει μία στρατηγική προσεισμικής ενίσχυσης υφισταμένων κτιρίων μέσα στο δήμο του. Στο DVD που παρέχει το ΤΕΕ περιλαμβάνονται χάρτες, εξελίξεις σεισμικότητας και διακινδύνευσης ανά περιοχή και ανά γειτονιά, πληροφορίες για κάθε σπίτι, πότε χτίστηκε, από τι υλικό είναι κατασκευασμένο, αν έχει άλλα υλικά που να είναι πιθανώς πιο εύτρωτα, πόσους ορόφους έχει κ.α.. Ο σκοπός είναι κάθε Δήμος να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν επικίνδυνα κτίρια ώστε τελικώς ακόμη και να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες προκειμένου να μπουν πρώτοι στην προσπάθεια για μια προσεισμική ενίσχυση.

Το σύστημα χρησιμοποιεί τα στοιχεία της απογραφής 4,2 εκατομμυρίων κτιρίων από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 2001. Παράλληλα, το προϊόν αυτό, που θα λάβει ο κάθε δήμαρχος είναι χρησιμοποιήσιμο και για άλλες δουλειές. Για παράδειγμα είναι εφικτός ο εντοπισμός των ρεμάτων και των δημόσιων κτιρίων σε κάθε Δήμο ώστε να διαπιστωθεί η σεισμική τους επικινδυνότητα και να σχεδιαστούν ανάλογες παρεμβάσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνο, θα δίνεται στους Δήμους και τους ιδιώτες η δυνατότητα να ξεκινήσουν παρεμβάσεις για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας, στη βάση κοινών μελετών και κινήτρων από την πολιτεία για κάθε κτίριο και κάθε ιδιοκτήτη.

Μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, Δήμαρχος Ρέντη, Γεώργιος Ιωακειμίδης σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πράγματι μέχρι τώρα δείξει χαμηλή ανταπόκριση σε προγράμματα και δραστηριότητες προσεισμικής ενίσχυσης των κτιρίων, ακόμη και σημαντικών δημοσίων κτιρίων, που έχει ο κάθε δήμος στην περιοχή του. Απέδωσε το γεγονός στην έλλειψη πόρων και κυρίως στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο υπογράμμισε ότι το πληροφοριακό σύστημα, που προσφέρει το ΤΕΕ είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Δήμους και τόνισε ότι η μόνη λύση για να μην πάει αυτή η δουλεία χαμένη είναι να συνδυαστεί με το παράλληλο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.