11.12.09

Άγνωστοι πήραν την σορό του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου



Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, κι ενώ αύριο θα τελεσθεί το πρώτο ετήσιο μνημόσυνό του, άγνωστοι, στη διάρκεια της νύκτας παραβίασαν τον τάφο του στο Κοιμητήριο της κοινότητας της Δευτεράς και πήραν το λείψανό του.

    Οι άγνωστοι πήραν μόνο τη σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου και όχι το φέρετρο, στο οποίο αυτή βρισκόταν. Ο Μητροπολίτης Ταμασσού Ησαϊας, στην επαρχία του οποίου βρίσκεται το Κοιμητήριο, χαρακτήρισε "γιγαντιαίο ανοσιούργημα" την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου, ενώ απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί ηρεμία και ενότητα από το λαό.

Αλεξανδρούπολη - Κατάσχεση ακατάλληλων τροφίμων




Στην κατάσχεση ποσότητας ακατάλληλου κρέατος από υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Αλεξανδρούπολη, προχώρησε το μικτό κλιμάκιο ελέγχων της νομαρχίας Έβρου. Πρόκειται για 150 κιλά κρέατος τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα και κατασχέθηκαν.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, το μικτό κλιμάκιο της Νομαρχίας προχώρησε στην κατάσχεση και καταστροφή άλλων 4.060 κιλών τροφίμων(όπως ξηροί καρποί, ελιές, όσπρια κ.ά.) καθώς και 44 λίτρων ηλιέλαιου ακατάλληλων για κατανάλωση, από εταιρεία που εδρεύει στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου. Επίσης από την ίδια εταιρεία δεσμεύθηκαν 1.824,5 κιλά τροφίμων (δαμάσκηνα αποξηραμένα, σύκα, δημητριακά, καραμέλες, στραγάλια, σταφίδες, ποπ-κορν ) γιατί στις συσκευασίες δεν υπήρχαν ενδείξεις στα ελληνικά, ενώ δεν διευκρινίζονταν επακριβώς η ημερομηνία λήξης. Η επιχείρηση σφραγίστηκε από το δήμο Ορεστιάδας.

Βραβείο Γκράμι θα απονεμηθεί μετά θάνατον στο "βασιλιά της ποπ" Μάικλ Τζάκσον

Ο Μάικλ Τζάκσον θα τιμηθεί μετά θάνατον με ένα βραβείο Γκράμι ενώ βραβείο για το σύνολο του έργου του θα απονεμηθεί και στον Καναδό Λέοναρντ Κοέν, στην τελετή που θα γίνει τον Ιανουάριο, ανακοίνωσαν  οι οργανωτές.

Ο "βασιλιάς της ποπ" είχε κερδίσει 13 βραβεία Γκράμι όσο ζούσε, τα περισσότερα για το άλμπουμ "Thriller". Με το 14ο βραβείο θα τιμηθεί "ένας από τους καλλιτέχνες που επηρέασαν περισσότερο την εποχή τους", ανέφερε ο πρόεδρος της αμερικανικής δισκογραφικής Ακαδημίας που απονέμει τα βραβεία.
Εκτός από τον 75χρονο Κοέν τιμητικά βραβεία θα λάβουν επίσης ο πιανίστας και συνθέτης Αντρέ Πρεβέν, ο τραγουδιστής της μπλουζ Ντέιβιντ "Χάνιμποϊ" Έντουαρντς και η τραγουδίστρια της κάντρι Λορέτα Λιν.
Η 52ης απονομή των Βραβείων Γκράμι θα γίνει στο Θέατρο Νόκια του Λος Άντζελες, στις 31 Ιανουαρίου.

Η νέα γρίπη είναι λιγότερο θανατηφόρα απ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες

H πανδημία της νέας γρίπης Η1Ν1είναι λιγότερο θανατηφόρα απ όσο είχαν φοβηθεί αρχικά οι επιστήμονες, δήλωσαν σήμερα ειδικοί βρετανοί επιστήμονες που πρόσθεσαν ωστόσο ότι οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεχίσουν τον εμβολιασμό των πληθυσμών.

Στην πρώτη συγκριτική ανάλυση των θανάτων από την εμφάνιση της νόσου στην Αγγλία και αφότου η γρίπη χαρακτηρίστηκε πανδημία, τον Ιούνιο, δείχνει ότι σε κάθε 100 χιλιάδες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό της νέας γρίπης οι θάνατοι φτάνουν τους 26 δηλαδή ποσοστό 0,026%.
Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι η νέα γρίπη είναι ελάχιστα σοβαρότερη από τη γνωστή εποχιακή γρίπη.

Σύστημα τηλεφροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες προωθεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης


Είναι 80 ετών και ζει μόνη. Μόνη φροντίζει τον εαυτό της και κάποιες φορές την επισκέπτονται γείτονες για να δουν αν είναι καλά. Είναι μεσημέρι και αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει ξεχάσει αλλά δεν θυμάται τι. Πυκνός καπνός βγαίνει από την κουζίνα και τότε θυμάται ότι ξέχασε το φαγητό στη φωτιά. Προσπαθεί να τρέξει αλλά χτυπά το πόδι της και δεν μπορεί να κουνηθεί. Εκείνη τη στιγμή μπαίνουν εγκαίρως στο σπίτι οι εθελοντές της νομαρχίας Θεσσαλονίκης που ειδοποιήθηκαν για την έκτακτη κατάσταση από το σύστημα υποστήριξης κατ΄ οίκον διαβίωσης και εθελοντικής προσφοράς. Οι ανιχνευτές καπνού και οι ανιχνευτές κίνησης στο χώρο όπου κινείται η 80χρονη μετέδωσαν το σήμα έκτακτης ανάγκης στο σύστημα, μέσω τηλεφωνικής γραμμής, και η κινητοποίηση ήταν άμεση και καθοριστική.

Νέα θεραπεία για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Στην πλήρη ίαση μιας μορφής καρκίνου του αίματος, της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, στοχεύουν οι επιστήμονες και ελπίζουν ότι σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου.

Πριν από 10 χρόνια, οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία κατάφεραν να νικήσουν αυτή τη μορφή καρκίνου με το Glivec, το πρώτο στην ιστορία αντικαρκινικό φάρμακο. Τότε όλοι είχαν κάνει λόγο για ίαση του καρκίνου.
Όμως με τα χρόνια φάνηκε ότι ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό ασθενών με αυτή τη μορφή λευχαιμίας δεν ανταποκρίνονταν εξ αρχής ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στη θεραπεία. Οι επιστήμονες δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες και σήμερα δηλώνουν ότι το Tasigna, η πιο εξελιγμένη μορφή του Glivec μπορεί να καλύψει τα κενά που άφησε το Glivec και αφορούν στην ίαση της μυελογενούς λευχαιμίας.

Η λεπτή ισορροπία της σεξουαλικής ταυτότητας στα ποντίκια: Βρέθηκε ένα γονίδιο- διακόπτης που μετατρέπει τη Μίνι σε Μίκι!


Η ατελείωτη μάχη των φύλων δεν διεξάγεται μόνο έξω από μας αλλά και μέσα στο εσωτερικό του κάθε οργανισμού, καθώς η διαφορά ανάμεσα στο θηλυκό και το αρσενικό είναι τελικά πολύ μικρότερη από ό,τι θα νόμιζε κανείς, τουλάχιστον στο κυτταρικό επίπεδο. Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο να μετατρέπουν (σε ποντίκια κατ' αρχήν) τα κύτταρα των ωοθηκών σε κύτταρα όρχεων απλώς και μόνο με την απενεργοποίηση ενός γονιδίου.

Ιστότοποι ".eu" και σε ελληνική γραφή



Από σήμερα, οι ευρωπαίοι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να καταχωρίζουν ονόματα για ιστότοπους .eu στο χρησιμοποιώντας αλφαβητικούς χαρακτήρες και από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι καταχωρούντες μπορούν, παραδείγματος χάρη, να χρησιμοποιούν λέξεις σε ελληνική ή κυριλλική γραφή, όπως www.διαδίκτυο.eu ή www.???????.eu.

    Τα διεθνοποιημένα ονόματα χώρου (IDN) είναι διαδικτυακά ονόματα χώρου που περιέχουν και άλλους χαρακτήρες εκτός από τους 26 του λατινικού αλφαβήτου "a" έως "z", τα ψηφία "0" έως "9" και την παύλα "-". Όσοι καταχώριζαν ονόματα χώρου στο ".eu", μπορούσαν ως τώρα να χρησιμοποιούν μόνον αυτή την περιορισμένη σειρά χαρακτήρων, τώρα όμως τα ονόματα είναι δυνατό να καταχωριστούν σε διάφορες επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Συστάσεις για "ασφαλή" παιδικά ρούχα



    Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την αγορά παιδικών ενδυμάτων που φέρουν κορδόνια συστήνει στους καταναλωτές η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με αφορμή ανακοίνωση που εκδόθηκε μέσω του PROSAFE - Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Εφαρμογή της Ασφάλειας των Προϊόντων, σχετικά με την ασφάλεια των παιδικών ενδυμάτων που φέρουν κορδόνια. Παράλληλα η ΓΓΚ υπενθυμίζει στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα παιδικά ενδύματα ότι θα πρέπει να είναι ενήμερες για τη νομοθεσία και το σχετικό πρότυπο και να διοχετεύουν στην αγορά μόνο ασφαλή ενδύματα.

10.12.09

Αντιδράσεις προκαλεί σχέδιο συμφωνίας που κυκλοφόρησε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, που προωθείται από τη Δανία και άρχισε να κυκλοφορεί χθες στους διαδρόμους της Συνόδου της Κοπεγχάγης, "απειλεί την επιτυχία των διαπραγματεύσεων", όπως εκτίμησε εκπρόσωπος της ομάδας G77, ο οποίος απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να αποσυρθούν τα μέλη της από τις συνομιλίες.

Η δανική προεδρία υποστήριξε ότι το κείμενο αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται κυριολεκτικά, αλλά ως ανάγκη να δοκιμαστούν οι ιδέες και οι προθέσεις των συμμετεχόντων. Το κείμενο είχε διανεμηθεί την περασμένη εβδομάδα προς εξέταση από τους εμπειρογνώμονες των σημαντικότερων χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο, παρέμενε ωστόσο μυστικό μέχρι την στιγμή που η εφημερίδα Guardian το δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα της.
Πάντως, η διαρροή του σχεδίου ανέδειξε τις διαφορές απόψεων μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών για τη μορφή και το περιεχόμενο μίας πιθανής νέας συμφωνίας.

Απονομή του Νόμπελ Ειρήνης



    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στη Νορβηγία για να παραλάβει το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ζωντανά πλάνα από το αεροπλάνο να προσγειώνεται με ασφάλεια στο κυριότερο αεροδρόμιο του Όσλο.
    Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τον Θίοντορ Ρούσβελτ και τον Γούντρο Γουίλσον, που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο. Ο Τζίμι Κάρτερ τιμήθηκε με το βραβείο δύο δεκαετίες μετά την περίοδο προεδρίας του.
    Άλλοι προβεβλημένοι τιμηθέντες με Νομπέλ Ειρήνης είναι ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η Μητέρα Τερέζα.

Google: Αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο

Η Google ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε πλέον να εφαρμόζει την αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ενημερωμένες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η μηχανή αναζήτησής της θα έχει πλέον δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, χωρίς καμία χρονική υστέρηση, από περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο ιστοσελίδες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ειδησεογραφικές υπηρεσίες, ιστολόγια (blogs), κοινωνικά δίκτυα κ.α.
Στο πλαίσιο αυτό, η Google ανακοίνωσε ότι οι αναζητήσεις της θα περιλαμβάνουν πλέον και τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις (updates) από τις δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, MySpace και Twitter.

Η υπερβολική καθαριότητα των παιδιών...βλάπτει σοβαρά την υγεία τους


Ασπίδα κατά των ασθενειών και ιδιαίτερα των καρδιολογικών παθήσεων αποτελεί για τα παιδιά η έκθεση τους σε διάφορες εστίες μολύνσεων σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε  και προειδοποιεί τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να λερωθούν.
 "Η έρευνα μας έδειξε ότι το υπέρ-καθαρό, υπέρ-υγιεινό περιβάλλον κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών στην ενήλικη ζωή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών, ιδιαίτερα καρδιαγγειακών", δήλωσε ο Τόμας ΜακΝτέιντ, ένας από τους κυριότερους συντάκτες της έρευνας.

Διαφορετικές οι καταναλωτικές "στρατηγικές" των δύο φύλων


   Αν οι γυναίκες περνάνε ώρες ατελείωτες σε ψώνια στα καταστήματα, μπαινοβγαίνοντας από το ένα στο άλλο και δοκιμάζοντας (εκτός από ρούχα) την υπομονή των ανδρών, οι οποίοι συνήθως αρκούνται σε σύντομης διάρκειας "καταδρομικού στιλ" επισκέψεις στα μαγαζιά, αυτό οφείλεται στο διαφορετικό εξελικτικό παρελθόν τους, που φθάνει στην εποχή των κυνηγών-συλλεκτών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

9.12.09

Ψηφοφορία για το νέο λογότυπο των βιολογικών




Από σήμερα μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2010 οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν μέσω Διαδικτύου στην ψηφοφορία που διοργανώνει η γενική διεύθυνση γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το καινούργιο κοινοτικό λογότυπο των βιολογικών αγροτικών προϊόντων.
Στην ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/agriculture/organic/logo/index.htm, όπου εκτίθενται τα τρία προκριθέντα λογότυπα, μπορούν όλοι να εκφράσουν την άποψή τους για το ποιο προτιμούν.

Στα γονίδια το "μυστικό" των σγουρών μαλλιών

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που ευθύνεται για τα κατσαρά μαλλιά και το οποίο ανοίγει πιθανώς το δρόμο για να δημιουργηθεί ένα χάπι που θα έχει ουσιαστικά την ίδια λειτουργία με αυτή των συσκευών που ισιώνουν τα μαλλιά. Η ανακάλυψη επίσης θα καταστήσει μελλοντικά εφικτή την προγεννητική πρόβλεψη αν ένα παιδί θα έχει ίσια ή κατσαρά μαλλιά.

Σαρκοφάγο φυτό η ντομάτα;


Την άγνωστη και... μοχθηρή πλευρά αθώων φυτών αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησαν βοτανολόγοι των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κew στο Λονδίνο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ορισμένα είδη φυτών, λουλουδιών και λαχανικών (ανάμεσά τους ντομάτες και πατάτες) που συλλαμβάνουν και τρώνε έντομα, ακόμη και μικρά ζώα. Ως σήμερα έχουν καταγραφεί περί τα 650 είδη σαρκοβόρων φυτών και οι βοτανολόγοι του Κew εκτιμούν ότι ο αριθμός τους είναι κατά 50% μεγαλύτερος και ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 325 τέτοια φυτά.

7.12.09

Κίνα εναντίον πορνογραφίας

Σε μια ακόμα επιχείρηση κατά του «ακατάλληλου» περιεχομένου στο Διαδίκτυο, η κινεζική κυβέρνηση προσφέρει χρηματικές αμοιβές έως 10.000 γουάν (990 ευρώ) σε όσους καταγγέλλουν πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους.
Η επικήρυξη της online πορνογραφίας συνδυάστηκε με το κλείσιμο, σε διάστημα ενός μήνα, συνολικά 414 υπηρεσιών ανταλλαγής βίντεο που προσέφεραν πορνογραφικές και πειρατικές ταινίες ή άλλου είδους «ακατάλληλο» περιεχόμενο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Κίνα εξάλλου εμποδίζει την πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους όπως το YouTube, το Facebook και το Twitter και νωρίτερα φέτος απείλησε με κυρώσεις το Google και το κινεζικό Baidu, υποστηρίζοντας ότι οι μηχανές αναζήτησης δίνουν πρόσβαση σε ακατάλληλες ιστοσελίδες.
Η απόφαση να προσφέρει αμοιβή για τις καταγγελίες που αφορούν την ηλεκτρονική πορνογραφία φαίνεται ότι απέδωσε. Στις πρώτες 24 ώρες, το Κέντρο Αναφοράς Παράνομων Διαδικτυακών Πληροφοριών δέχτηκε 500 τηλεφωνήματα και 13.000 online καταγγελίες, ανέφερε το πρακτορείο Xinhua.

6.12.09

Ξεπλήρωσαν το χρέος με σεξ


Τρεις γυναίκες από τη Μάλτα, μία μητέρα, η έφηβη κόρη της και η αδερφή της, κατηγορούνται ότι πρότειναν σεξ στον μπακάλη της γειτονιάς τους, με αντάλλαγμα την παραγραφή κάποιου χρέους και στη συνέχεια προσπάθησαν να τον εκβιάσουν.
Όπως κατέθεσε ο 60χρονος μπακάλης στο δικαστήριο, οι γυναίκες τού απέσπασαν 15.300 ευρώ, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έδειχναν γυμνές φωτογραφίες του στη γυναίκα του.