26.1.10

Αϊτή: Χάος στο Πορτ-ο-Πρενς


 Περίπου 200 χιλιάδες σκηνές ζητήθηκαν από τον αϊτινό πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ, για τους πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους (περίπου 800 χιλιάδες με τους τελικούς υπολογισμούς), μετά τους φονικούς σεισμούς στο Πορτ-ο-πρενς, πριν ξεκινήσει η εποχή των βροχοπτώσεων, ανακοινώθηκε μέσω της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή.

Στο Μεταξύ, μία επιχείρηση διανομής φαγητού προκάλεσε χάος σήμερα στο Πορτ-ο-Πρενς μπροστά στο προεδρικό μέγαρο της Αϊτής, όταν 18 ουρουγουανοί Κυανόκρανοι προσπάθησαν μόνοι τους να ελέγξουν το πλήθος των περίπου 4.000 πεινασμένων Αϊτινών.

"Ο,τι και να κάνουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα", φώναξε ένας στρατιώτης, ενώ ταυτόχρονα έσπρωχνε το πλήθος με μία ασπίδα, την ώρα που οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν σπρέι πιπεριού εναντίον των Αϊτινών. Κάποιοι άλλοι στρατιώτες κρυμμένοι πίσω από ένα όχημα έριχναν σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα εναντίον του πλήθους.

Την ίδια ώρα η διεθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) του ΟΗΕ Τζοσέτ Σίραν έκανε νέα έκκληση στους στρατιώτες των χωρών μελών να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν στους Αϊτινούς.


"Οι περισσότερες κουζίνες έχουν καταστραφεί" από τον σεισμό, δήλωσε η Σίραν και επεσήμανε ότι ο PAM "έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματά του" έτοιμων γευμάτων και γι' αυτό "ζητά από τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών να θέσουν στην διάθεση του PAM τυχόν επιπλέον μερίδες φαγητού".

Διευκρίνισε ότι αυτές οι μερίδες θα μοιραστούν στους άστεγους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς που φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

Το Μεξικό από την μεριά του δηλώνει έτοιμο να εγκαταστήσει στην Αϊτή μία κουζίνα ικανή να μοιράζει 3.000 ζεστά γεύματα την ημέρα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

"Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε μία κουζίνα που θα διανέμει μέχρι 3.000 γεύματα την ημέρα δίπλα στο γενικό νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χουάν Μανουέλ Γκομέζ Ρομπλέντο.

Δέκα ημέρες μετά την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 575 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αϊτή, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 271,87 εκατομμύρια ενώ ο Οργανισμός έχει λάβει υποσχέσεις και για άλλα 112 εκατομμύρια.

Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί αντιπροσωπεύει περίπου το μισό (47%) από το απαιτούμενο για τις ανάγκες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παρασχεθούν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, νερό και σκηνές στους περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, για την Τετάρτη, αφιερωμένη στην "αναγέννηση" της Αϊτής.

Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος της Βραζιλίας και με τη στήριξη των 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο, τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης στηρίζουν επίσης εννέα "κράτη-παρατηρητές", μεταξύ των οποίων και η ίδια η Αϊτή.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον ανακοίνωσε ότι μια διεθνής διάσκεψη για την βοήθεια προς την Αϊτή θα γίνει τον Μάιο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθών στη Νέα Υόρκη, έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ.

Ο Κάνον έκανε αυτή την ανακοίνωση στο πλαίσιο μίας έκτακτης συνεδρίασης που έγινε στο Μόντρεαλ με στόχο να εκτιμηθούν οι άμεσες ανάγκες της σεισμόπληκτης χώρας και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της μακροπρόθεσμης ανάκαμψής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.