13.1.10

ΣτΕ: Αυστηρότερα κριτήρια για συνταξιοδότηση αγροτισσών


Προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν οι αγρότισσες από τον ΟΓΑ, θα πρέπει πέραν των τυπικών προσόντων και να αποδεικνύουν το ύψος του εισοδήματός τους από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, το οποίο να επιτρέπει το βιοπορισμό τους, αλλά και να είναι μόνιμα εγκατεστημένες στην περιοχή της αγροτικής τους εκμετάλλευσης (κτήματα).

Αυτό προβλέπει απόφαση του πρώτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου του Πειραιά, που είχε κρίνει νόμιμη τη συνταξιοδότηση αγρότισσας από τον ΟΓΑ (σ.σ. ο Οργανισμός είχε απορρίψει την αίτησή της επειδή δεν διέμενε μόνιμα στον τόπο της αγροτικής δραστηριότητας και επειδή ασχολείτο με αυτή ευκαιριακά).

Με την εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τίθενται πλέον αυστηρότερα κριτήρια στη συνταξιοδότηση αγροτισσών (σύνταξη γήρατος) και συγκεκριμένα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

• Η αγρότισσα να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας της.

• Να έχει απασχοληθεί κατά κύριο επάγγελμα στην αγροτική οικονομία για τουλάχιστον 25 χρόνια, μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας της.

• Να είναι μόνιμα εγκατεστημένη στον τόπο της αγροτικής της δραστηριότητας και μόνο προσωρινά μπορεί να διαμένει σε άλλη κοντινή περιοχή.

• Το προερχόμενη από την αγροτική δραστηριότητα εισόδημά της, θα πρέπει να καλύπτει τις βιοποριστικές της ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.