15.1.10

Οι παχύσαρκοι πρέπει να παίρνουν μεγαλύτερη δόση αντιβιοτικών, σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων γιατρών


Δύο έλληνες γιατροί παρουσίασαν έρευνα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταργηθεί η ενιαία για όλους δοσολογία των αντιβιοτικών και να αυξηθεί για όσους είναι παχύσαρκοι, αλλιώς το φάρμακο δεν θα είναι αποτελεσματικό κατά της ασθένειας και επιπλέον αυξάνεται ο κίνδυνος αντίστασης των μικροβίων.

Σύμφωνα με κεντρικό σχόλιο του περιοδικού αναφορικά με την έρευνα, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να αλλάξουν οι οδηγίες προς τους γιατρούς σχετικά με τη συνταγογραφούμενη δοσολογία, όπως αναφέρει το BBC. Η έρευνα έγινε από τον Ματθαίο Φαλάγγα (διευθυντή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών, διευθυντή κλινικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν και βοηθό καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ) και τον Δρόσο Καραγεωργόπουλο (ερευνητή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών και γιατρό στο Νοσοκομείο «Υγεία»).


Οι ερευνητές θεωρούν ότι έχει ξεπεραστεί πια εκ των πραγμάτων η λογική της ίδιας δοσολογίας για όλους ανεξαιρέτως, καθώς διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων. Όπως αναφέρουν, το βάρος και η αναλογία του λίπους μπορούν να επηρεάσουν τη συγκέντρωση του αντιβιοτικού στο σώμα, πράγμα που μπορεί μειώσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στους ασθενείς με το μεγαλύτερο βάρος. Επίσης, η διαχρονική αποτυχία εξάλειψης της πηγής μόλυνσης, λόγω ανεπάρκειας της δόσης, αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης εκ μέρους των μικροβίων.

Από την άλλη, όπως επισημαίνουν, οι πολύ λεπτοί ασθενείς ίσως παίρνουν δυσανάλογα μεγάλη δόση αντιβιοτικού, με συνέπεια να εμφανίζουν παρενέργειες. Σύμφωνα με το Lancet, θα μπορούσε να υπάρξει στο μέλλον προσαρμογή της δοσολογίας στο σωματικό βάρος κάθε επιμέρους ασθενούς, αν πρόσθετες έρευνες καταλήξουν σε συμπεράσματα που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν ανάλογα τους γιατρούς.

Από την άλλη, όπως δήλωσε ο καθηγητής Στηβ Φιλντ, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων της Βρετανίας, μια εξατομικευμένη δοσολογία αντιβιοτικών θα αύξανε το κόστος παραγωγής αντιβιοτικών για τις φαρμακευτικές εταιρίες, πράγμα ανεπιθύμητο, όπως είπε, ενώ επεσήμανε ότι ήδη οι γιατροί, με την κρίση τους, σε διάφορες περιπτώσεις τροποποιούν τη δοσολογία που συστήνουν.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(09)60743-1/fulltext

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.