21.1.10

Βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε τελεσίδικα Ελληνοκύπριο σε υπόθεση ιδιοκτησίας του στη βόρεια Κύπρο


  Απόφαση εις βάρος ζεύγους Βρετανών, που είχε αποκτήσει ακίνητο στη βόρεια Κύπρο, εξέδωσε χθες βρετανικό δικαστήριο, δημιουργώντας προηγούμενο και για χιλιάδες άλλους Βρετανούς που έχουν αγοράσει σπίτια στα Κατεχόμενα, τα οποία προηγουμένως ανήκαν σε Ελληνοκυπρίους.Ο Ντέιβιντ και η Λίντα Όραμς είχαν αγοράσει το 2002 ένα οικόπεδο στη βόρεια Κύπρο, ωστόσο ο ιδιοκτήτης του, Μελέτιος Αποστολίδης, που είχε αναγκαστεί να το εγκαταλείψει μετά την τουρκική εισβολή το 1974, προσέφυγε σε ελληνοκυπριακό δικαστήριο για να ανακτήσει την ιδιοκτησία του και δικαιώθηκε.Η απόφαση όριζε ότι τοζεύγος οφείλει να κατεδαφίσει τη βίλα, την πισίνα και την περίφραξη που είχε ανεγείρει και επιπλέον να καταβάλει χρηματική αποζημίωση. Έχοντας υπόψη του ότι οι αποφάσεις των ελληνοκυπριακών δικαστηρίων δεν αναγνωρίζονται από τις τουρκοκυπριακές αρχές, ο Αποστολίδης προσέφυγε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο επίσης τον δικαίωσε.

Χθες, το Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο απέρριψε ως αβάσιμα τα επιχειρήματα του βρετανικού ζεύγους, ότι δηλαδή ο δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επηρεάστηκε στην απόφασή του επειδή διατηρούσε στενές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και, ως εκ τούτου, ο Αποστολίδης ανακτά οριστικά την ιδιοκτησία του.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των ιδιοκτησιών στη βόρεια Κύπρο ανήκε σε Ελληνοκυπρίους πριν την εισβολή.Ο διακανονισμός τέτοιων υποθέσεων αποτελεί ένα από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα στις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που διεξάγονται από το 2008.
"Με την απόφαση αυτή δημιουργείται νέο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι αλλοδαποί που αγοράζουν ακίνητα Ελληνοκυπρίων στη βόρεια Κύπρο είναι καταπατητές", δήλωσε ο δικηγόρος του Αποστολίδη.
Το ζεύγος των Βρετανών, που δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, με δήλωσή του που απεστάλη στο πρακτορείο Reuters, αναφέρει πως ενεπλάκη παρά τη θέλησή του στην περίπλοκη διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και έχει επίγνωση ότι η απόφαση θα προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς αλλοδαπούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κύπρο. (REUTERS, BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.