19.1.10

Βοήθεια στην Αϊτή



   Σήμερα και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747 θα αναχωρήσει για την Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.    Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.
   Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.
   Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.
   Ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

   Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.
   Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.
   Τέλος, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.
   Ελπίδες για επιζώντες
   Ελπίδες ότι θα βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί στα ερείπια των κτιρίων του Πορτ-ο-Πρενς και στα περίχωρά του, μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ.
   "Η ελπίδα παραμένει. Ελπίζουμε ακόμα πως θα βρούμε επιζώντες", είπε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Μπιρς.
   Ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει κάθε ημέρα, με τις αμερικανικές δυνάμεις να προβλέπουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τους διακόσιους χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Καρόλ Ζοζέφ, υπουργό Αλφαβητισμού της Αϊτής, 70.000 πτώματα έχουν ήδη ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.000 και οι άστεγοι το 1,5 εκατομμύριο. "Είναι σαν να έχει εκραγεί ατομική βόμβα", είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αϊτή Κένεθ Μάρτιν.
   Στο μεταξύ, περισσότερους από 90 ανθρώπους ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια οι διασώστες στην Αϊτή, ανακοίνωσε η Ocha.
   Προηγούμενα στοιχεία έκαναν λόγο για 71 επιζώντες που διασώθηκαν από 43 διεθνείς ομάδες με συνολικά 1.739 διασώστες και 161 σκυλιά.
   "Είναι καλά νέα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας επικεντρώνονται τώρα στις περιοχές εκτός Πορτ-ο-Πρενς", που μέχρι τώρα ήταν απροσπέλαστες για τους διασώστες, διευκρίνισε η Ελίζαμπεθ Μπιρς.
   "Αμεση προτεραιότητα για μας είναι η ιατρική βοήθεια, η ταφή των πτωμάτων, ο εξοπλισμός των καταφυγίων, το πόσιμο νερό και η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής", επισημαίνει ο Ocha.
   "Ολα τα νοσοκομεία του Πορτ-ο-Πρενς είναι γεμάτα και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς όταν δεχτούν την κατάλληλη φροντίδα δεν θέλουν να φύγουν, γιατί τις περισσότερες φορές δεν έχουν πού να πάνε. Αυτό δυσκολεύει πολύ τις δυνατότητες νοσηλείας, αλλά και τις χειρουργικές επεμβάσεις", προστίθεται στην ανακοίνωση.
   Στο Πορτ-ο-Πρενς λειτουργούν οκτώ νοσοκομεία, από τα οποία τα τέσσερα είναι εκστρατείας. Αλλά έξι θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες και την Παρασκευή αναμένεται στην Αϊτή το αμερικανικό πλωτό νοσοκομείο Comfort.
   "Παντού συναντάμε περιπτώσεις ανθρώπων με γάγγραινα. Προχωράμε συνέχεια σε ακρωτηριασμούς, γιατί δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτε", τόνισε ο Χανς Βαν Ντίλεν, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
   Οι εκκλήσεις για επείγουσα βοήθεια έχουν στόχο την αποφυγή μιας τεράστιας υγειονομικής καταστροφής: χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, οι κίνδυνοι επιδημιών αυξάνονται κάθε λεπτό.
   Τέλος, σύμφωνα με την Ocha, μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη καυσίμων. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) αναμένεται να στείλει 38.000 βενζίνη ντίζελ από την Δομινικανή Δημοκρατία.
   Περίπου 105.000 μερίδες τροφίμων έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) του ΟΗΕ, όμως ο οργανισμός εκτιμά πως μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα χρειαστούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια μερίδες για να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων.
   Συνολικά 7.500 αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Όμως, αν και βασιλεύει το χάος, οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως δεν βρίσκονται στην Αϊτή για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της τάξης. "Πιστεύω πως ο ΟΗΕ και η αποστολή του στην Αϊτή (Minustah) έχουν αναλάβει τη διοίκηση", τόνισε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πρόσθεσε πως "πρώτη προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι εντάσεις και οι λεηλασίες".
   Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει 1.500 αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν την Minustah, που αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 11.000 άντρες.
   Η κατάσταση της ασφάλειας επιδεινώνεται στο Πορτ-ο-Πρενς όπου δεκάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις κεντρικές φυλακές και κατέφυγαν στη Σιτέ-Σολέιγ, μια από τις παραγκουπόλεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, παλιό προπύργιο των συμμοριών. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, "τα βίαια επεισόδια και οι λεηλασίες πολλαπλασιάζονται".
   Σχετικά με την βοήθεια προς την Αϊτή, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Στον Άγιο Δομίνικο, οι συμμετέχοντες στην πρώτη διεθνή σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Αϊτής συμφώνησαν πως η χώρα θα χρειαστεί δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε χρόνων.
   Στο μεταξύ, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως θα διπλασιάσει την επείγουσα βοήθειά της προς την Αϊτή, που συνολικά θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια δολάρια.
   Τα μισά από τα χρήματα αυτά προορίζονται για είδη πρώτης ανάγκης--τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα--και τα υπόλοιπα για την ανοικοδόμηση της χώρας.
   "Το είδος και το μέγεθος της τραγωδίας ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτός είναι ο λόγος που η Αυστραλία αποφάσισε να αυξήσει την βοήθειά της", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Στέφεν Σμιθ.
   Φροντίδα για τα ορφανά
   Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν προσωρινά την είσοδο στη χώρα ορφανών παιδιών από την Αϊτή προκειμένου να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τους, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.
   "Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις οικογένειες να ξαναβρεθούν στην Αϊτή αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες", αναφέρει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.
   "Ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην επανένωση των οικογενειών στην Αϊτή, το να δώσουμε την άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους σε ορφανά που δικαιούνται να υιοθετηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τους επιτρέψει να λάβουν εδώ τη φροντίδα που χρειάζονται", προσθέτει.
   Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ένα παρόμοιο μέτρο για τα ορφανά της Αϊτής.
   Εξάλλου, χθες, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε την επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος για τη μετανάστευση έτσι ώστε να διευκολυνθεί η υιοθέτηση 115 παιδιών από την Αϊτή.
   Ολλανδοί υπεύθυνοι θα μεταβούν με ειδική πτήση από το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ στο νησί της Καραϊβικής που έχει πληγεί από το σεισμό, για να μεταφέρουν τα 115 παιδιά, τα οποία προορίζονται για υιοθεσία από ολλανδικές οικογένειες.
   Με την ίδια πτήση θα μεταβούν στην Αϊτή δεκάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού της προηγούμενης Τρίτης.
   Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανώσεων υιοθεσίας Wereldkinderen και NAS Netherlands Adoption Foundation, οι οποίες οργανώνουν την πτήση, υπό κανονικές συνθήκες οι αρχές της Αϊτής θα χρειάζονταν χρόνια για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
   Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Ερνστ Χιρς Μπαλίν είπε ότι τα συγκεκριμένα παιδιά, η υιοθεσία των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από τις αρχές της Αϊτής, θα μπορούσαν να έλθουν στην χώρα με ταχύτατες διαδικασίες ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου έκανε γνωστό ότι στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν άλλες εννέα υιοθεσίες.
   Την Κυριακή, έξι υιοθετηθέντα παιδιά από την Αϊτή έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν.
   Η Unicef ανακοίνωσε πως περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από τον φονικό σεισμό της Τρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.