16.1.10

Ο επίδοξος δολοφόνος του αείμνηστου Πάπα Ιωάννη Παύλου του ΄Β προσβλέπει σε κερδοφόρες συμφωνίες μετά την αποφυλάκισή του



  Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 'Β στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μπορεί να σημειώθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια, αλλά το γεγονός παραμένει ζωντανό στη μνήμη πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.15/01/2010 Αυτό, τουλάχιστον, ελπίζει ο επίδοξος δολοφόνος του αείμνηστου ποντίφηκα Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος πρόκειται να αποφυλακιστεί από τουρκική φυλακή στις 18 Ιανουαρίου.
Όταν αποφυλακιστεί ο Αγκτσά προφανώς προσβλέπει στο να εξασφαλίσει κερδοφόρες συμφωνίες για την έκδοση βιβλίων και μεγάλα χρηματικά ποσά από συνεντεύξεις.
Φέρεται, μάλιστα, ότι έχει στείλει επιστολή στον Νταν Μπράουν, συγγραφέα του μπεστ-σέλερ "Ο Κώδικας Ντα Βίντσι" στον οποίον ανέφερε την ιδέα του για την έκδοση βιβλίου υπό τον τίτλο "Ο Κώδικας Του Βατικανού".
Ο Πάπας αργότερα συγχώρεσε τον Αγκτσά, ο οποίος είναι σήμερα 52 ετών, στη διάρκεια επίσκεψής του το 1983 στην ιταλική φυλακή όπου κρατείτο.
Είναι όμως ο υπόλοιπος κόσμος έτοιμος να δει τον άνθρωπο που επιτέθηκε στον Πάπα να εξαργυρώνει το έγκλημά του;
"Μπορούμε να το εξετάσουμε από δύο πλευρές. Από την πλευρά της αστυνομίας, πρόκειται για έναν εγκληματία που θέλει να κερδίσει χρήματα από το βιβλίο του", λέει ο δικηγόρος του Αγκτσά στην Κωνσταντινούπολη Χάτσι Αλί Οζχάν.
"Από την άλλη πλευρά, έχει λάβει την τιμωρία του. Είναι ελεύθερος να εκδώσει τα απομνημονεύματά του", λέει ο ίδιος.
Σύμφωνα με το δικηγόρο, ένας ιταλός εκδότης εκτίμησε την αξία ενός βιβλίου με την υπογραφή του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά σε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ.
Η απόπειρα δολοφονίας κατά του πάπα Ιωάννη Παύλου του΄Β σημειώθηκε στις 13 Μαϊου του 1981, καθώς ο αείμνηστος πολωνικής καταγωγής ποντίφηκας επέβαινε σε ανοιχτό όχημα που περνούσε από την πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ο Αγκτσά πυροβόλησε αρκετές φορές και τέσσερις από τις σφαίρες έπληξαν τον Πάπα, ο οποίος μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο.
Χρειάστηκε σχεδόν ένας μήνας για την ανάρρωσή του.
Ο Αγκτσά συνελήφθη επί τόπου και πέρασε 19 χρόνια σε ιταλική φυλακή.
Το 2000 του απονεμήθηκε χάρη και εκδόθηκε στην Τουρκία, όπου συνελήφθη και φυλακίστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά για τη δολοφονία το 1979 του Αμπντί Ιπεκτσί, γνωστού τούρκου δημοσιογράφου.
Σχεδόν 30 χρόνια μετά, τα σενάρια που συνδέονται με την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα δίνουν και παίρνουν.
Ήταν όντως ο Αγκτσά πρώην μέλος της υπερεθνικιστικής τουρκικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" κι ενήργησε μόνος ή το σχέδιο ήταν συνωμοσία της KGB ή των μυστικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας με στόχο να φιμώσουν τον σφόδρα αντι-κομμουνιστή Πάπα;
Παρότι τρεις βούλγαροι συνελήφθησαν μαζί με τον Αγκτσά, αθωώθηκαν όταν στη δίκη τους ο ίδιος δήλωσε ότι είναι ο Ιησούς Χριστός καθιστώντας έτσι εαυτόν αφερέγγυο μάρτυρα.
Μαζί με τα σχέδιά του για τη συγγραφή βιβλίου ο Αγκτσά φέρεται ότι έχει εκφράσει την επιθυμία του να πάει στη Ρώμη και να συναντηθεί με το σημερινό Πάπα Βενέδικτο 16ο, ακόμη και να απαρνηθεί τον ισλαμισμό και να βαφτιστεί Καθολικός σε τελετή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία του να προσκυνήσει τον τάφο του Ιωάννη Παύλου του ΄Β.
Σε πρόσφατη χειρόγραφη επιστολή του που έστειλε από τη φυλακή στους Sunday Times, ο Αγκτσά αυτοχαρακτηρίζεται "έχων σώας τας φρένας και δυνατός τόσο από βιολογικής όσο και από ψυχολογικής πλευράς".
Από την άλλη, η επιστολή του εγείρει επίσης ερωτηματικά για το πόσο ψυχικά υγιής μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ο Αγκτσά.
"Το σχέδιό μου είναι να κηρύξω το τέλος του κόσμου και να γράψω το ΤΕΛΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ", έγραψε. "Θα κηρύξω την Τέλεια Χριστιανοσύνη που το Βατικανό ποτέ δεν αντελήφθη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.