18.1.10

Αϊτή: "Οπουδήποτε, μακριά από την πόλη"


   "Οπουδήποτε, αρκεί να είναι μακριά από την πόλη", επαναλαμβάνει η Ταλουλούμ Σεντ Φις περιμένοντας ένα ασφυκτικά γεμάτο λεωφορείο που θα την μεταφέρει μαζί με τον σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους μακριά από το Πορτ-ο-Πρενς, όπου μετά τον σεισμό της περασμένης Τρίτης είναι άστεγοι.
   Εδώ και τρεις ημέρες, χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας της Αϊτής προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Δεν αντέχουν πια να κοιμούνται στον δρόμο και είναι τρομοκρατημένοι από τους μετασεισμούς και τις λεηλασίες που απειλούν τα τελευταία από τα λίγα προσωπικά είδη που μπόρεσαν να περισώσουν από την καταστροφή.
   Για πολλούς από αυτούς, η μοναδική λύση είναι να καταφύγουν στην φιλοξενία συγγενών ή φίλων σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τον σεισμό.
   "Οι δρόμοι μυρίζουν θάνατο, δεν παίρνουμε καμία βοήθεια και τα παιδιά μας δεν μπορούν να ζουν σαν ζώα", λέει η Ταλουλούμ.
   Το ζεύγος Σεντ Φις ξόδεψε 400 γκουρντ (10 δολάρια) ανά άτομο για να εξασφαλίσει εισιτήρια για το λεωφορείο, δηλαδή το διπλάσιο από το κανονικό αντίτιμο του εισιτηρίου. Χρειάστηκε να πουλήσουν τα κοσμήματά τους για να εξασφαλίσουν το ποσόν.
   "Θα ήθελα να επιστρέψω για να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας, αλλά με τι χρήματα;", λέει.

   Τελικά, το λεωφορείο φθάνει. Γεμίζει ασφυκτικά, τόσο που ορισμένοι επιβάτες εγκαθίστανται στη σκεπή. Προορισμός η πόλη Φόντερνεργκ, σε απόσταση τριών ωρών από το Πορτ-ο-Πρενς.
   "Μεταφέρουμε διπλάσιους επιβάτες και ζητούμε τη διπλάσια από την κανονική τιμή, αλλά δεν υπάρχει πλέον βενζίνη στην πόλη και η ανασφάλεια αυξάνεται. Είναι μία κανονική τιμή για την έξοδο από την κόλαση", λέει ο Ζαϊνό Νονί, ιδιοκτήτης λεωφορείων.
   "Αυτό είναι το κρεβάτι μου, αυτό είναι το σπίτι μου!", φωνάζει ο Αανόζ Ρισάρ, ένας 40χρονος φούρναρης, δείχνοντας τον δρόμο. Αυτός δεν έχει τα χρήματα για το εισιτήριο του λεωφορείου.
   "Μας είπαν ότι η κυβέρνηση παίρνει εκατομμύρια, αλλά εμείς δεν παίρνουμε τίποτε. Ζούμε στον δρόμο μ ε τα παιδιά μας. Πρέπει να φύγουμε, ακόμη και αν η ζωή μας είναι εδώ", λέει η Ισλέν, μητέρα τριών παιδιών.
   Η έξοδος των κατοίκων του Πορτ-ο- Πρενς αρχίζει να γίνεται αισθητή στους δρόμους της πόλης, κυρίως στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές, που αρχίζουν να ερημώνουν.
   "Διαδοχικές κυβερνήσεις της Αϊτής δεν έχουν κάνει τίποτε για τον λαό. Είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από το εξωτερικό. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε έτσι, περικυκλωμένοι από πτώματα, να έρθει κάποιος να μας βοηθήσει. Το σπίτι μου κατέρρευσε. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι ακόμη στη ζωή, αλλά δεν έχω παρά μια ζωή και πρέπει να φύγω, λέει ο Μπομπρέν, καθηγητής κολεγίου.
   Από την αντίθετη κατεύθυνση φθάνει ένα μισοάδειο λεωφορείο από την επαρχία. Ενα ζευγάρι κατεβαίνει και δεν μπορεί να κρατήσει τα δάκρυά του μπροστά στο θέαμα της καταστροφής.
   "Μας είπαν ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ότι όλα καταστράφηκαν , αλλά να το βλέπουμε με τα μάτια μας, είναι πέρα από κάθε φαντασία", λέει ο Αλεξίς Μπονφίς , αγρότης.
   "Ηρθαμε να βρούμε τα αδέλφια μας που ζουν εδώ. δεν έχουμε κανένα νέο τους. Η αβεβαιότητα είναι ανυπόφορη. Και δεν θα φύγουμε αν δεν τα βρούμε".
   Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν στους δρόμους και σε πρόχειρους καταυλισμούς που καταλαμβάνουν τους μισούς δημόσιους υπαίθριους χώρους στο Πορτ-ο-Πρενς.
   "Δεν υπάρχει συνοικία που να μην έχει υποστεί ζημιές. Οι άνθρωποι ψάχνουν για τροφή, αναζητούν βοήθεια. Πολλοί από αυτούς φορούν μάσκες εξαιτίας των πτωμάτων που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Δεν υπάρχουν σκηνές, δεν υπάρχουν πλαστικές σακούλες, χώροι για να μαγειρέψει κανείς, ούτε τουαλέτες", επισήμανε ο Σιμόν Σόρνο, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, μετά την επίσκεψή του σε πέντε συνοικίες.
   Σύμφωνα με την ΔΕΕΣ, άστεγοι βρίσκονται σε σαράντα περιοχές της αϊτινής πρωτεύουσας. Μόνο στην κεντρική πλατεία του Πορτ-ο-Πρενς έχουν βρει καταφύγιο 50.000 άνθρωποι.
   Ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ επανέλαβε χθες την εκτίμηση που είχαν ανακοινώσει την Παρασκευή οι αρχές για τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και 1,5 εκατομμύριο αστέγους από τον σεισμό. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε εξάλλου ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια περισσότερα από 25.000 πτώματα.
   Η χειρότερη καταστροφή
         Ο σεισμός στην Αϊτή είναι η χειρότερη καταστροφή που ο ΟΗΕ έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία του, διότι κατέστρεψε τις τοπικές δομές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (ΟCHA).
         "Ποτέ δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή στην ιστορία του ΟΗΕ. Δεν είναι όμοια με καμία άλλη", δήλωσε η εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη Ελίζαμπεθ Mπίρς υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση με το τσουνάμι του 2004 που έπληξε την Ινδονησία, δεν παραμένουν παρά πολύ λίγες τοπικές δομές στην Αϊτή που θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της εξωτερικής βοήθειας.
         Ο ΟΗΕ, ο οποίος συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή μετά το σεισμό μεγέθους 7, που έπληξε την Αϊτή την Τρίτη, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει μια "μεγάλη πρόκληση στον τομέα της επιμελητειακής υποστήριξης".
         Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε χθες ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, του Τυνήσιου Χέντι Άναμπι
   Αμερικανικό ταμείο παροχής
         Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έχοντας στο πλευρό του τους προκατόχους του, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, δήλωσε σήμερα πως οι δύο τους θα ηγηθούν της εθνικής προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων για τους σεισμοπαθείς της Αϊτής.
         "Οι πρόεδροι Μπους και Κλίντον θα βοηθήσουν τον αμερικανικό λαό να κάνει αυτό που πρέπει, γιατί η προσφορά βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών είναι έργο όλων μας", επισήμανε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: "σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Αμερική παραμένει ενωμένη".
         Οι δύο πρώην πρόεδροι δέχτηκαν να ηγηθούν του Ιδρύματος Κλίντον-Μπους για την Αϊτή, διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος.
         Ο ίδιος προειδοποίησε πως η διανομή βοήθειας στην Αϊτή αποτελεί μια "τεράστια πρόκληση" για τους διασώστες και συμπλήρωσε πως η βοήθεια προς τη μικρή αυτή χώρα της Καραϊβικής θα διαρκέσει μήνες ακόμα και χρόνια.
         Τέλος, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε πως ο σεισμός στην Αϊτή δημιούργησε την ανάγκη για "μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας" στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
   Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απέρριψε τις επικρίσεις ότι η διεθνής βοήθεια προς την Αϊτή καθυστερεί στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς και διαβεβαίωσε πως τα τρόφιμα και το νερό έχουν αρχίσει να διανέμονται στον αϊτινό λαό.
   "Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι δίκαιο", τόνισε η κ. Κλίντον μιλώντας στους δημοσιογράφους που τη συνοδεύουν στην Αϊτή.
   Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης διευκρίνισε πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη αρχίσει να διανέμει νερό και τρόφιμα σε 14 σημεία του Πορτ-ο-Πρενς.
   "Σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τον αριθμό των κέντρων αυτών", δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως οι αμερικανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να εγγυηθούν την προστασία των κέντρων διανομής και τον ανεφοδιασμό τους.
   Η Χίλαρι Κλίντον είπε ακόμα πως αρχίζουν να παρατηρούνται ελλείψεις στα καύσιμα, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στα αποθέματα που βρίσκονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της πόλης.
   Η ίδια διευκρίνισε επίσης πως ο αμερικανικός στρατός προσπάθησε να καθορίσει ζώνες προσγείωσης των ελικοπτέρων που μεταφέρουν βοήθεια, αλλά αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε γιατί οι Αϊτινοί κατέκλυζαν τις περιοχές αυτές σε κάθε προσγείωση.
   Εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησαν από τους αμερικανούς στρατιώτες να πετούν από ελικόπτερα βοήθεια στους Αϊτινούς, αλλά η απάντησή τους ήταν πως αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο.
   "Αυτό μπορούμε να το κάνουμε στις αγροτικές περιοχές, αλλά στις αστικές κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ταραχές...και να τραυματιστούν άνθρωποι", πρόσθεσε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ.
   Στα σχέδια των ΗΠΑ είναι να μεταφέρουν βοήθεια και εκτός Πορτ-ο-Πρενς, αφού πολλοί είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. "Ψάχνουν για ιατρική βοήθεια, αναζητούν τους συγγενείς τους", είπε χαρακτηριστικά.
   Συνεργασία ΗΠΑ-Κούβας
   Η Κούβα προτίθεται να συνεργαστεί περαιτέρω με τις ΗΠΑ για να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή, επιτρέποντας κυρίως τη χρήση της ιατρικής υποδομής της χώρας, δήλωσε το Σάββατο υπεύθυνη του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών.
   "Η Κούβα προτίθεται να συνεργαστεί με όλα τα έθνη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για να βοηθήσει τον λαό της Αϊτής ώστε να σωθούν επιπλέον ζωές", δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας Βόρειας Αμερικής του υπουργείου Χοσεφίνα Βιδάλ.
   Η κυβέρνηση της Κούβας έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τον κουβανικό εναέριο χώρο για την αεροπορική μεταφορά θυμάτων του σεισμού της Αϊτής, ώστε να μειωθεί σημαντικά η χρονική διάρκεια των πτήσεων προς το Μαϊάμι, μολονότι η Αβάνα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1961.
   Σύμφωνα με την Βιδάλ, η Κούβα διαθέτει υποδομή που είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Αϊτή και προτίθεται να τη θέσει στη διάθεση ξένων γιατρών, συμπεριλαμβανομένων αμερικανών.
   Ομάδα 60 γιατρών κι ιατρικού προσωπικού έχει ήδη φτάσει στο Πορτ-ο-Πρενς με φάρμακα, είδη διατροφής, ορούς και πλάσμα, διευκρίνισε η Βιδάλ.
   Αυτοί προστέθηκαν στους περίπου 400 Κουβανούς, οι οποίοι εργάζονταν πριν από τον σεισμό δωρεάν στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα της περιοχής.
   Το Βερολίνο πενταπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια
   Η Γερμανία πενταπλασίασε χθες Σάββατο τον κρατικό προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το σεισμό στην Αϊτή και ανακοίνωσε ότι ένας Γερμανός υπήκοος έχασε τη ζωή του στη χώρα της Καραϊβικής.
   Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και ο υπουργός Βοήθειας, Ντιρκ Νίμπελ ανακοίνωσαν, μετά από σύνοδο της ομάδας αντιμετώπισης κρίσης που συστήθηκε για να συντονίσει την αντίδραση του Βερολίνου στο σεισμό, ότι η Γερμανία θα δώσει βοήθεια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ (10,7 εκατ. δολαρίων) στην Αϊτή, από 1,5 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Μέρκελ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
   Ο Νίμπελ δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ θα διανείμει τρόφιμα πληρωμένα από τη Γερμανία.
   Ο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η γερμανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας (THW) στέλνει στην Αϊτή μια μονάδα ειδικών στην απολύμανση του νερού η οποία θα στήσει μηχανήματα για να έχουν πόσιμο νερό τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι. Το Βερολίνο ετοιμάζεται επίσης να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.