13.1.10

Ο πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας εγκαταλείπει το αξίωμά του



Την απόφαση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας, Πίτερ Ρόμπινσον, να εγκαταλείψει προσωρινά το αξίωμά του για να αποκαταστήσει την υπόληψή του, που έχει τρωθεί λόγω των αποκαλύψεων για εξωσυζυγική σχέση της συζύγου του, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της περιφερειακής Εθνοσυνέλευσης, Ουίλιαμ Χέι.
Τον κ. Ρόμπινσον θα αντικαταστήσει για διάστημα έξι εβδομάδων η υπουργός Επιχειρήσεων, Αρλίν Φόστερ.
Επισημαίνεται, ότι νωρίτερα χθες, το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Ρόμπινσον, είχε ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του.
Ο Ρόμπινσον δεχόταν ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί λόγω των διαστάσεων που προσέλαβε το ερωτικό σκάνδαλο της συζύγου του μετά τις αποκαλύψεις ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας προκειμένου να εξασφαλίσει οικονομικές απολαβές στον εραστή της.
Η προσωρινή αποχώρηση του πρωθυπουργού της Β. Ιρλανδίας σημειώθηκε σε μια στιγμή που το Ε.Δ.Κ. και ο εταίρος του στην κυβέρνηση, το Σιν Φέιν, διαφωνούν σχετικά με την μεταβίβαση των δικαστικών και αστυνομικών αρμοδιοτήτων από τη Βρετανία στην Εθνοσυνέλευση της Β. Ιρλανδίας. Το Σιν Φέιν ζητεί η μεταβίβαση να γίνει άμεσα, ενώ το Ε.Δ.Κ. υποστηρίζει πως πρέπει πρώτα να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Σπεύδοντας να προλάβει τα χειρότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, κάλεσε τους Ιρλανδούς να "εστιάσουν την προσοχή τους" στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. (BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.