7.1.10

Ψεύτικες οι υποσχέσεις στον πρωταγωνιστή της ταινίας Slumdog Millionaire των 8 Όσκαρ


Πολύ γρήγορα έσβησε το όνειρο μιας καλύτερης ζωής για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Slumdog Millionaire των 8 Όσκαρ και των 250 εκατ. ευρώ. Ο Αζχαρουντίν Μοχάμεντ Ισμαήλ, ο μικρός Σαλίμ της ταινίας, μάταια περίμενε το σπίτι που του υποσχέθηκαν οι αρχές της Βομβάης, αλλά και την αμοιβή για την ερμηνεία του στην ταινία που έκανε διεθνώς πάταγο.

O 10χρονος Αζχάρ κοιμόταν όταν ξαφνικά ένας αστυνομικός τον ξύπνησε και του είπε να βγει έξω από το «σπίτι» στο οποίο διέμενε τους τελευταίους μήνες, σε μια παραγκούπολη της Βομβάης. Λίγο αργότερα, ανέλαβαν δουλειά οι μπουλντόζες του δήμου, κατεδαφίζοντας αυτήν και καμιά 30αριά ακόμα παράγκες. «Ένας αστυνομικός πήρε ένα καλάμι μπαμπού και έκανε να με χτυπήσει• φοβήθηκα», δήλωσε ο Αζχάρ. «Δεν έχουμε πουθενά να πάμε. Όλα τα υπάρχοντά μας είτε πετάχτηκαν έξω είτε καταστράφηκαν. Δεν ξέρω τι θα φάμε σήμερα».

Στη Βομβάη, οι μισοί και πλέον των 18 εκατ. κατοίκων ζουν σε παραγκουπόλεις, και οι κατεδαφίσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο. «Τον επόμενο μήνα αρχίζει η περίοδος των μουσώνων, έπρεπε να ανοιχτεί δρόμος για τα νερά της βροχής», δήλωσε εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας πως «μόνο παράνομα χτισμένες παράγκες κατεδαφίστηκαν». Ο εκπρόσωπος είπε πως δεν γνώριζε ότι στα σπίτια που κατεδαφίστηκαν ζούσε ο μικρός σταρ του «Slumdog Μillionaire».


Στην πραγματικότητα, ο μικρός Αζχάρ είχε δει την οικογενειακή παράγκα να κατεδαφίζεται ακόμα μια φορά, και μάλιστα την περίοδο που γίνονταν τα γυρίσματα της βραβευμένης ταινίας. Ο Βρετανός σκηνοθέτης της, Ντάνι Μπόιλ, έχει περιγράψει πώς, σε εκείνη την περίπτωση, οργάνωσε μια «ομάδα έρευνας» προκειμένου να εντοπιστεί το παιδί- τελικά βρέθηκε να κοιμάται μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Παραγωγός και σκηνοθέτης έδωσαν στον πατέρα του Αζχάρ χρήματα για ένα νέο σπίτι, κατέληξε όμως να τα χάσει από έναν απατεώνα οικοδόμο.

Κατηγορούν τους παραγωγούς για εκμετάλλευση

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ της ταινίας έχουν δεχθεί πολλές επικρίσεις επειδή δεν μοιράστηκαν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη τους με τα δύο παιδιά που πήραν μέσα από τις παραγκουπόλεις να πρωταγωνιστήσουν σε αυτήν: τον Αζχάρ και την 9χρονη Ρουμπίνα Άλι, ο πατέρας της οποίας κατηγορήθηκε τον περασμένο μήνα ότι προσπάθησε να την πουλήσει για 223.000 ευρώ. Ο Αζχάρ και η Ρουμπίνα έλαβαν ως αμοιβή περίπου 2.200 ευρώ ο καθένας, ωστόσο ο Μπόιλ και ο Κρίστιαν Κόλσον, ο παραγωγός του «Slumdog Μillionaire», αρνούνται ότι υπήρξαν άδικοι.

Βρήκαν, λένε, θέση για τους δύο μικρούς σταρ σε ένα σχολείο για μη προνομιούχα παιδιά- το πρώτο στο οποίο φοίτησαν ποτέ. Και αν παραμείνουν στο σχολείο μέχρι τα 18, θα λάβουν ένα «σημαντικό ποσό». Ένα συγκεκριμένο ποσό δίνεται κάθε μήνα και στις οικογένειες. Επίσης, οι παραγωγοί έχουν δηλώσει πως θα αγοράσουν στα παιδιά σπίτι• το ίδιο έχει πει και ένας τοπικός πολιτικός στη Βομβάη. Ο δήμος, από την πλευρά του, δήλωσε πως όσοι έμειναν χθες άστεγοι θα μετεγκατασταθούν. Πολύ συχνά όμως, παρόμοιες επίσημες υποσχέσεις μένουν στα χαρτιά.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.