28.2.10

Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από το σεισμό στη Χιλή



   Φοβούμενοι τους μετασεισμούς, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή έξω από τα σπίτια τους, σε πόλεις που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον τεράστιο σεισμό ο οποίος έπληξε τη Χιλή προκαλώντας προβλήματα στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και άλλες υποδομές.

    Ο σεισμός, ένας από τους ισχυρότερους του αιώνα, μεγέθους 8,8 βαθμών, έπληξε τη Χιλή νωρίς χθες Σάββατο, στοιχίζοντας τη ζωή 300 και πλέον ανθρώπων, διαλύοντας κτίρια και προκαλώντας τσουνάμι --σεισμικά κύματα-- που έφθασαν ως την Ιαπωνία, με ύψος 90 εκατοστά, και τη Ρωσία, με ύψος 80 εκατοστά.

    Αν και ο χαμηλός, μέχρι στιγμής, απολογισμός των νεκρών θεωρείται μεγάλη εύνοια της τύχης από πολλούς, ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις υποδομές της χώρας, της μεγαλύτερης παραγωγού χαλκού στον κόσμο και μιας από τις πιο σταθερές οικονομίες στη Λατινική Αμερική.

    Τα σεισμικά κύματα στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στο νησί Χουάν Φερνάντες της Χιλής και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην πόλη-λιμάνι Ταλκαουάνο. Στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού, οι αρχές της Ιαπωνίας διέταξαν την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από παράκτιες περιοχές, όπως συνέβη και στις νήσους Κουρίλες και στην Καμτσάτκα, όπου πάντως ήρθη πριν λίγο.

    Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι επλήγησαν δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούν ακόμα να αποτιμήσουν την "τεράστια ζημιά" που υπέστη η χώρα. Επεσήμανε μάλιστα ότι έξι περιφέρειες της Χιλής έχουν κηρυχθεί "ζώνες καταστροφής", προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας και πόρων.

    Ο σεισμός θα αποτελέσει την πρώτη πρόκληση για τον συντηρητικό πολιτικό και δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα, που εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο και θα αναλάβει καθήκοντα σε δύο εβδομάδες.

    "Ετοιμαζόμαστε για ένα πρόσθετο έργο, ένα έργο που δεν αποτελούσε μέρος του κυβερνητικού μας σχεδίου: την ανάληψη της ευθύνης για την ανοικοδόμηση της χώρας", είπε στους δημοσιογράφους χθες Σάββατο. "Θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και θα χρειαστούμε πόρους".

    Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο σεισμός θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία της Χιλής, καθώς στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σημαντικές υποδομές του βιομηχανικού και του αγροτικού τομέα. Αναμένεται πιθανώς να υπάρξουν πιέσεις και στο νόμισμα της χώρας.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η βιομηχανία χαλκού έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της παρά την διακοπή της παραγωγής σε δύο μεγάλα μεταλλεία.

    Τουλάχιστον 500.000 σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όπως και εκατοντάδες δρόμοι, γέφυρες κ.λπ.

    Ο σεισμός "ερχόταν κατά κύματα και διάρκεσε πάρα πολύ. Τρία λεπτά είναι μια αιωνιότητα. Τρομοκρατηθήκαμε διότι γινόταν όλο και δυνατότερος, σαν ταινία τρόμου του Χόλιγουντ", δήλωσε η Ντολόρες, κάτοικος της πρωτεύουσας.

    Ο σεισμός ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος από το 1900.

    Το 1960, η Χιλή είχε πληγεί από σεισμό 9,5 βαθμών, έναν από τους μεγαλύτερους που έχει καταγραφεί ποτέ. Κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη Βαλδίβια, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 1.655 ανθρώπων και προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε χώρες στον Ειρηνικό στοιχίζοντας άλλες 200 ζωές σε Ιαπωνία, Χαβάη και Φιλιππίνες.

    Διεθνής βοήθεια

    Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αρχές της χώρας αυτής στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα.

    Και η Παγκόσμια Τράπεζα, από την πλευρά της, προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Χιλή."Οι σκέψεις μας είναι στο λαό της Χιλής αυτή τη δύσκολη ώρα", δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον όπου εδρεύει το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

    "Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση της Χιλής με κάθε τρόπο που η κυβέρνηση θα κρίνει χρήσιμο", πρόσθεσε.

    Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον η ιντερνετική μηχανή αναζήτησης Google έθεσε στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου μια υπηρεσία που ονομάζει "Ρerson Finder: Chile Earthquake" για να τους βοηθήσει στην αναζήτηση οικείων τους, στον εντοπισμό τους, για να λάβουν ή να προσφέρουν πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά.

    Το εργαλείο αυτό που λειτουργεί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διατίθεται στην αγγλική και την ισπανική γλώσσα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση chilepersonfinder.appspot.com.

    Οι χρήστες μπορούν να δώσουν πληροφορίες για κάποιο πρόσωπο ή να κάνουν έρευνα για να το εντοπίσουν πληκτρολογώντας το όνομά του.

    Η εταιρία Google είχε υιοθετήσει την ίδια τακτική και μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή με το εργαλείο "Ρerson Finder" για αυτό το σεισμό να διαθέτει σήμερα 58.700 φακέλους προσώπων.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να στείλει έκτακτη βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ στη Χιλή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού.

    Η Ισπανία, που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρότεινε να συντονίσει την αποστολή βοήθειας στη Χιλή.

    "Η Ισπανία ως η χώρα που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ" ενεργοποίησε τους μηχανισμούς συντονισμού που υπάρχουν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των καταστροφών, προκειμένου να μπορέσει να σταλεί βοήθεια στη Χιλή μόλις καταγραφούν οι ζημιές που έχουν γίνει και εκτιμηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, ανακοίνωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

    Γι' αυτό το σκοπό η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα Κυριακή σε σύσκεψη την ισπανική υπηρεσία ανάπτυξης της διεθνούς συνεργασίας.

    "Η Ισπανία, στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ, είναι διατεθειμένη να προσφέρει, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της Αϊτής, όλα τα μέσα που διαθέτει στην περιοχή για να συντονίσει την παροχή βοήθειας μπροστά σε αυτή τη νέα καταστροφή που έπληξε μία αδερφή χώρα", υπογράμμισε ο υπουργός στην ανακοίνωσή του.

    Η κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε από τις χώρες που της προσφέρουν βοήθεια μετά το σεισμό να μην στείλουν τίποτα προτού οι χιλιανές υπηρεσίες αρωγής έχουν εκτιμήσει με ακρίβεια τις προτεραιότητες για να μην "εκτραπεί" βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή.

    Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

    Αμεση υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη γνωστοποίηση του μεγάλου σεισμού στη Χιλή, 320 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

    Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, Σοφία Πρατς με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή».

    Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε «εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης βαθύτατα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της Κυβέρνησης της Χιλής», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, γνωστοποίησε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-368 1912».

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τη Χιλή είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων που ζουν εκεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότεροι Ελληνες ομογενείς ζούν στο Σαντιάγο, ενώ ο σεισμός έγινε 320 χιλιόμετρα νοτιότερα.

    «Έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία μας, αν και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεντρώνουμε στοιχεία», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.