9.2.10

ΕΕ: Θέμα έγκρισης μεταλλαγμένων προϊόντων

Το θέμα της επανεξέτασης της άδειας κυκλοφορίας στην ευρωπαϊκή αγορά (που λήγει φέτος) για το γενετικά τροποποιημένο (μεταλλαγμένο) καλαμπόκι ΜΟΝ 810 της εταιρίας Monsanto και την μεταλλαγμένη πατάτα Amflora της εταιρίας BASF, θα απασχολήσει τις πρώτες συνεδριάσεις της καινούργιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αδειοδότηση για την καλλιέργεια του καλαμποκιού MON 810 και της πατάτας Amflora αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι ο κ. Μπαρόζο «θέλει να προχωρήσει γρήγορα για να ξεφορτωθεί το πρόβλημα αυτό, που τον ταλαιπώρησε κατά την πρώτη του θητεία».

Η έγκριση των δύο αυτών μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων χαρακτηρίζεται ως καίριας σημασίας για τις εταιρίες που τα παράγουν. Το καλαμπόκι MON 810 (ανθεκτικό στην πυραλίδα του αραβόσιτου) είναι σήμερα ο μόνος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που καλλιεργείται επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εταιρεία πιέζει για ανανέωση της άδειας. Άδεια για την πατάτα Amflora (για βιομηχανική χρήση) διεκδικεί η και εταιρεία BASF, η οποία προσβλέπει σε έσοδα 30-40 εκατ. ευρώ ετησίως.


Έξι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια του MON 810 στην επικράτειά τους ενεργοποιώντας νομικές ρήτρες, ενώ έντεκα χώρες μέλη έχουν ζητήσει άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να απαγορεύσουν κάθε καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Κοινοτικές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η αποχώρηση του κ. Σταύρου Δήμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκολύνει την έγκριση περισσότερων μεταλλαγμένων, αν και υπάρχει διστακτικότητα σε επίπεδο κρατών μελών εξαιτίας των αντιδράσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων και καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.