17.2.10

Η δίκη για τη δολοφονία του Αλ.Γρηγορόπουλου



   Με την κλήρωση των ενόρκων, στους οποίους επιλέχθηκαν και δύο αναπληρωματικοί, άρχισε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για το θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 στα Εξάρχεια.

    Μετά την έναρξη της διαδικασίας ο Επαμεινώνδας Κορκονέας απαντώντας στην πρόεδρο για την κατηγορία που του αποδίδεται είπε: "Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι λυπάμαι για ότι συνέβη. Ξέρω αυτό που τραβάει η οικογένεια του θύματος αλλά και η δική μου. Έχω κι εγώ παιδιά. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω και να διορθώσω ότι έγινε. Δεν είχα σκοπό να πλήξω κανέναν, η κακιά η ώρα, η κακιά στιγμή τα έφερε έτσι".

    Ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης απάντησε επί της κατηγορίας: "Λυπάμαι για το γεγονός, δεν είχα συμμετοχή κι αυτό θα αποδειχθεί στη διαδικασία".

    Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ.Βέρτζιν Τσαλικιάν δήλωσε στο δικαστήριο αδυναμία να καταθέσει σήμερα, κι έτσι κλήθηκε ως πρώτος μάρτυρας ο ιατροδικαστής κ.Χρήστος Λευκίδης, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία και νεκροτομή στον 15χρονο μαθητή.

    Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Λευκίδη, το θύμα βλήθηκε από σφαίρα, που εποστρακίστηκε σε τσιμεντένια μπάλα στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλα, στα Εξάρχεια.

    Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας στο δικαστήριο, η βολίδα από την πρώτη στιγμή «έδειξε ότι έγινε εποστρακισμός και είχε φορά μέσα στο σώμα του θύματος από πάνω προς τα κάτω».

    Σύμφωνα με τα δεδομένα, που του τέθηκαν, ο ιατροδικαστής συμπέρανε ότι ο θύτης ήταν σε όρθια στάση και το χέρι, που κρατούσε το όπλο, ήταν σε απόσταση περίπου ενάμισι μέτρο από το έδαφος, είχε το θύμα απέναντί του, το οποίο ήταν ελαφρώς σκυμμένο, συμπέρασμα, που εξάγει από την φορά του βλήματος μέσα στο σώμα.

    Σύμφωνα με τον κ. Λευκίδη, ο θάνατος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν σχεδόν ακαριαίος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μιλάμε για λίγα δευτερόλεπτα».

    Ο ιατροδικαστής ήταν απόλυτος στο ότι υπήρξε εποστρακισμός της σφαίρας, αλλά τόνισε ότι αν η βολίδα δεν είχε ριχθεί προς το μέρος των συγκεντρωμένων παιδιών, δεν θα υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα.

    Σε ερώτηση της προέδρου, ο κ. Λευκίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο η σφαίρα να κατέληξε στο σώμα του μαθητή ερχόμενη από ψηλά.

    Κατά τη διάρκεια εξέτασής του από τον συνήγορο υπεράσπισης, Αλέξη Κούγια, του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα, ο κ. Λευκίδης τόνισε ότι η αυτοψία στο χώρο του εγκλήματος, που διενεργήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2008, έλαβε υπόψη της τα δεδομένα από αυτόπτες μάρτυρες και τα στοιχεία της βλητικής έκθεσης του Εργαστηρίου της Ασφάλειας.

    Ο κ. Κούγιας, ωστόσο, αντέτεινε αμφισβητώντας τα συγκεκριμένα δεδομένα ότι κατά τη διάρκεια της αυτοψίας ούτε αυτόπτες μάρτυρες είχαν κληθεί, που ούτως ή άλλως απαγορεύεται, αλλά ούτε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

    «Έχει γίνει η αυτοψία αυτή επί υποθέσεων», ανέφερε ο κ. Κούγιας, ο οποίος μάλιστα αργότερα επανέλαβε ότι ο κατηγορούμενος και η υπεράσπισή του δεν μετείχαν στην αυτοψία.

    Αλ. Κούγιας: Έχετε δει αυτοψία να λείπει ο κατηγορούμενος; Πώς μπορεί να λείπει ο κατηγορούμενος από την αυτοψία;

    Χρ. Λευκίδης: Εσείς έχετε δει πού λείπει ο ιατροδικαστής;

    Αλ. Κούγιας: Δεν πήγαν οι αυτόπτες, δεν πήγαμε, δεν πήγε ο κατηγορούμενος...

    Χρ. Λευκίδης: Γιατί δεν πήγατε;

    Αλ. Κούγιας: Εμείς να πάμε στα Εξάρχεια; Να μας σκοτώσουν; Και τώρα ακόμα εγώ δεν πάω. Πέντε φρουρούς έχει το γραφείο μου.

    Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κ. Κούγια, ο κατηγορούμενος πυροβόλησε μία ή δύο φορές στον αέρα, ενώ την ώρα που πήγε να βάλει το όπλο στη θήκη του εκπυρσοκρότησε. Μάλιστα, όπως ανέφερε στον κ. Λευκίδη, το γεγονός ότι και ο ίδιος στην έκθεσή του αναφέρει ότι η φορά του βλήματος ήταν από πάνω προς τα κάτω, τον έκανε να αναλάβει την υπόθεση.

    «Εγώ ανέλαβα αυτή την υπόθεση, κ. Λευκίδη, όταν είδα την ανακριτική σας κατάθεση. Δεν θα πήγαινα να υπερασπιστώ τον δολοφόνο ενός παιδιού. Αναφέρετε σαφώς για πορεία από πάνω προς τα κάτω. Γιατί δεν ερευνήσατε τα γύρω μπαλκόνια, ώστε να δείτε μήπως η σφαίρα εποστρακίστηκε σε ψηλό σημείο και όχι στην μπάλα των πεζοδρόμων;».

    Χρ. Λευκίδης: Δεν πήγαμε σε μπαλκόνια διότι είχαμε ένα βλήμα που παρουσίαζε αλλιώσεις στο πλάι, στην πλαϊνή του πλευρά και όχι στην επάνω. Έτσι, αναζητήσαμε το σημείο εποστρακισμού σε χαμηλό σημείο.

    Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να αποφασίσει επί αιτήματος του κ. Κούγια να προσκομισθεί στη δίκη το επίμαχο βλήμα για να συνεχιστεί η εξέταση του ιατροδικαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.