9.2.10

Οι τέσσερις τομές του Ασφαλιστικού

Σοβαρές αλλαγές - όχι μερεμέτια όπως είπε χαρακτηριστικά - και ουσιαστικές τομές για να αντέξει το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις επόμενες δεκαετίες εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κ., Λοβέρδος έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλες αλλαγές.

    Πιο αναλυτικά:

    Α.Δίνεται τέλος στο καθεστώς των εθελουσίων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στόχο να αυξηθεί κατά δύο έτη ο μέσος όρος της ηλικίας συνταξιοδότησης και να ξαναγυρίσει μέχρι το 2015 στα 63 χρόνια όπου και βρισκόταν πριν από λίγα έτη.


    Β. Διαχωρισμός της βασικής σύνταξης, προνοιακού χαρακτήρα που διασφαλίζει το κράτος από το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών που αποκτούν πλέον ανταποδοτικά χαρακτηριστικά και θα καθορίζονται από το χρόνο που δούλεψε ο κάθε ασφαλισμένος και από το σύνολο των εισφορών που κατέβαλε στα αντίστοιχα ταμεία.

    Γ. Θεσμοθετείται οριστική διάκριση μεταξύ του τομέα σύνταξης και του τομέα περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Δ. Δημιουργείται φορέας που θα διαχειρίζεται με ενιαίους τρόπους (όχι συντηρητικούς αλλά ούτε και ρισκαδόρικους όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος) τα αποθεματικά αλλά και τα διαθέσιμα στο κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών ενδεχομένως και την ακίνητη περιουσία των ταμείων. Κατά τον κ. Λοβέρδο αυτά τα στοιχεία παραμένουν ως ιδιοκτησία των ταμείων αλλά η διαχείρισή τους ανατίθεται πλέον σε αυτό τον νέο φορέα.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα (ΒΑΕ, αναπηρικές, διαδοχική, κλπ) .

    Με τη σημερινή συνεδρίαση, υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, τελείωσε η εργασία της Επιτροπής Ειδικών.

    Στα μέσα Μαρτίου αυτή οφείλει να παραδώσει στην κυβέρνηση το πόρισμά της ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα ετοιμάζει, με γενικό τρόπο για να είναι εφικτό να ενσωματωθούν οι αλλαγές, το σχέδιο νόμου που θα θεσμοθετεί τις δομικές αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αποκτά εντελώς καινούργια χαρακτηριστικά αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

    Στην εισήγησή του προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο κ. Λοβέρδος περιέλαβε στοιχεία όπως τα εξής:

    - Απαιτείται ριζική και ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του συστήματος τόσο ως προς τις δομές όσο και προς τους τρόπους χρηματοδότησής του αφού απειλείται με κατάρρευση και η κυβέρνηση οφείλει να το διασώσει παίρνοντας αποφάσεις με χαρακτήρα εξυγιαντικό, ορθολογικό, αναλογικό και κοινωνικώς δίκαιο.

    -Το σύστημα που θα θεμελιωθεί με τις νέες δομικές αλλαγές θα είναι δημόσιο, καθολικό, βιώσιμο, εξορθολογισμένο, διαφανές και κοινωνικώς δίκαιο. Τα υψηλά εισοδήματα και οι εργασιακά ασφαλής θα κληθούν να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του.

    -Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εντολές για εντατικούς ελέγχους μεικτών συνεργείων με στόχο τη μείωση της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και της αδήλωτης εργασίας.

    -Αν όμως δεν εμπεδωθούν οι δομικές αλλαγές τα σημερινά χαρακτηριστικά του συστήματος θέτουν σε κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων από το 2015 ενώ ήδη από το 2009 δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα στην οικονομία.

    -Οι προτάσεις που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, ενώ σε άλλη συζήτηση θα κριθούν οι αλλαγές που αφορούν το δημόσιο και οι αλλαγές δεν περιλαμβάνουν ασφαλισμένους που καλύπτονται από το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    -Στους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας ο πραγματικός μέσος όρος συνταξιοδότησης το 2008 είναι στα 61,4 χρόνια και βρίσκεται οριακά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο ο οποίος είναι στα 61,1 χρόνια.

    -Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία έξοδος ή πρόωρη συνταξιοδότηση στο μέλλον.

    -Θεσμοθετείται νέο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα προβλέπει διαδικασίες επικαιροποίησης.

    -Η αναλογικότητα και η ανταποδοτική σχέση που δημιουργείται με τη νέα δομή των συντάξεων (άθροισμα βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης) αποτελεί ισχυρό κίνητρο παραμονής στην εργασία. Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αυξήσει και να διαμορφώσει έτσι ένα καλύτερο επίπεδο σύνταξης.

    -Τα διαθέσιμα των ταμείων ανέρχονται σήμερα σε 29,55 δισ. ευρώ. Το ταμείο Αλληλεγγύης πιστώθηκε από την κυβέρνηση με 580 εκατ. ευρώ για το 2009 ενώ για το 2010 η σχετική πίστωση προβλέπεται να ανέλθει στα 630 εκατ. ευρώ.

    -Καθιερώνεται πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία αντικαθιστώντας έτσι τις διαδοχικές ρυθμίσεις και κατά τον κ. Λοβέρδο δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και αποκλεισμού των πελατειακών παρεμβάσεων.

    -Η ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων ως προς τη σύνταξη (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) θα προωθηθεί σε βάθος δεκαετίας και μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.

    -Οι υπηρεσίες υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα ενταχθούν σταδιακά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    -Η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο σε εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2013.
"Οι αλλαγές δεν αφορούν τους ένστολους"
"Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι αυτό το οποίο συζητείται και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες σχετικά με το ασφαλιστικό, είναι το ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα , δεν αφορά τους ένστολους, αφορά τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και κανέναν άλλον". Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη , κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από το βήμα του πρώτου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοϊδης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Ανδρέα Λοβέρδο, διαβεβαίωσε την ΠΟΑΣΥ ότι "δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού των ένστολων […] Άρα, λοιπόν θα παρακαλέσω πολύ, επειδή έχουμε μια αθρόα προσέλευση συναδέλφων σας για να υποβάλουν αιτήσεις να φύγουν από το Σώμα, και χάνουν χρήματα από το ύψος της αποζημίωσης τους, από τη σύνταξη και το εφάπαξ , έχουμε ένα πανικό, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται τα ταμεία, η ίδια η υπηρεσία που χάνει προσωπικό μάχιμο".
Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι "το ζήτημα δεν αφορά τους ένστολους ούτε καν την ΑΔΕΔΥ, αφορά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους".

ΕΒΕΑ - Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για το ασφαλιστκό
  
''Με ποσοτικοποιημένα στοιχεία πρέπει να παρουσιάσει η Κυβέρνηση το όφελος που αναμένεται να προκύψει από τις αλλαγές που προωθεί για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, για τους ασφαλισμένους και για την οικονομία μας γενικότερα''.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, σχετικά με τις δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι: "Οι προτάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό, όσον αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, το Ε.Β.Ε.Α., στη μελέτη που είχε δημοσιοποιήσει το Νοέμβριο του 2009, είχε επισημάνει ότι απαιτείται η άμεση λήψη τέτοιων μέτρων που θα έχουν και δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα βασίζονται στις πραγματικές, κοινωνικές και όχι ταμειακές διαστάσεις του προβλήματος.
Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η ευελιξία του συστήματος σε ότι αφορά το χρόνο συνταξιοδότησης και ο διαχωρισμός προνοιακής και ανταποδοτικής σύνταξης είναι μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα στην πράξη. Χωρίς να μπει σε μια λογική εκπτώσεων και εξαιρέσεων, που ουσιαστικά θα ακύρωνε το πνεύμα της μεταρρύθμισης. Είναι αναγκαίο, ωστόσο, η κυβέρνηση να παρουσιάσει, με συγκεκριμένα στοιχεία και με βάση τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, το αποτέλεσμα που επιδιώκεται με αυτές τις αλλαγές. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, να γνωρίζουμε όλοι, με ποσοτικοποιημένα στοιχεία το όφελος που αναμένεται να προκύψει για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, για τους ασφαλισμένους και για την οικονομία μας γενικότερα. Γιατί, μόνο έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση να διασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε μια ουσιαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.