4.2.10

Το Ιράν έτοιμο να προχωρήσει σε συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου, δηλώνει ο Αχμαντινετζάντ

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να αποστέλλει εμπλουτισμένο ουράνιο στο εξωτερικό και να παραλαμβάνει σε αντάλλαγμα πυρηνικό καύσιμο, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει προταθεί από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία.
Μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Αχμαντινετζάντ εξέφρασε την εκτίμηση πως "δεν θα υπάρξει πρόβλημα" εάν τα αποθέματα ουρανίου παραμείνουν στο εξωτερικό επί μακρό χρονικό διάστημα, πριν επιστραφούν ως πυρηνικό καύσιμο, διασκεδάζοντας τους φόβους των συναδέλφων του στην κυβέρνηση ότι το ουράνιο θα κατασχεθεί από τη Δύση.
Η απόφαση αυτή, αν ισχύσει, συνιστά μείζονα αλλαγή στις θέσεις της Τεχεράνης.
Σε μία αρχική αντίδραση προς τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου, ο εκπρόσωπος του State Department, Τζ. Κρόουλι, ανέφερε πως οι ΗΠΑ "είναι διατεθειμένες να ακούσουν νέες προσφορές, αλλά όχι να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία". Αργότερα ωστόσο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι εφόσον τα σχόλια του Αχμαντινετζάντ συνιστούν νέα ιρανική πρόταση, τότε πρέπει να υποβληθούν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Στη Δύση επικρατεί σκεπτικισμός για το πραγματικό νόημα της αλλαγής στάσης του Ιράν, τη στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά για την επιβολή νέων κυρώσεων.

Κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Μ. Αχμαντινετζάντ έθιξε επίσης το θέμα των τριών Αμερικανών ταξιδιωτών που κρατούνται στο Ιράν για παράνομη είσοδο στη χώρα, λέγοντας πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την απελευθέρωσή τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ιρανών που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Τεχεράνη έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο 11 Ιρανών που, όπως υποστηρίζει, κρατούνται σε αμερικανικές φυλακές. Σε αυτούς φέρονται να περιλαμβάνονται ένας πυρηνικός επιστήμονας που εξαφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία και ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που εξαφανίστηκε στην Τουρκία. Οι αμερικανικές αρχές έχουν αρνηθεί ότι γνωρίζουν οτιδήποτε για την τύχη τους, ενώ χθες ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Χάμερ, διέψευσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με το Ιράν για ανταλλαγές κρατουμένων.
Στο μεταξύ, το Ιράν εκτόξευσε σήμερα "με επιτυχία" τον τρίτο διαστημικό του πύραυλο τύπου Καβοσγκάρ - 3, ο οποίος φέρει "πειραματική κάψουλα", όπως μετέδωσε το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ -Άλαμ.
Η δοκιμή, η οποία συνέπεσε με τους εορτασμούς για την 31η Επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
Σε ομιλία του κατά την παρουσίαση των τριών νέων ιρανικών δορυφόρων, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν ευελπιστεί να στείλει σύντομα αστροναύτες στο διάστημα.
"Η επιστήμη και η τεχνολογική έρευνα είναι το μέσον για να αλλάξουμε τις ισορροπίες στο παγκόσμιο σύστημα κυριαρχίας" , είπε, αναφερόμενος στους αντίπαλους του Ιράν.
Επισημαίνεται ότι τα δυτικά κράτη ανησυχούν ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που εφαρμόζεται για τεθούν οι δορυφόροι σε τροχιά προκειμένου να εκτοξεύσει πυρηνικές κεφαλές. (AFP, BBC, REUTERS, ASSOCIATED PRESS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.