17.2.10

Τα βουβάλια της λίμνης Κερκίνης Σερρών

Συμβιώνουν με ροδοπελεκάνους και ψαραετούς, στα νερά της λίμνης Κερκίνης. Το καλοκαίρι καλύπτονται με λάσπη για να προστατευτούν από τα έντομα, ενώ το χειμώνα «ποζάρουν» για να φωτογραφηθούν από τους επισκέπτες.

«Μην σας ξεγελά το άγριο βλέμμα τους. Τα βουβάλια δεν είναι άγρια στην πραγματικότητα. Το μόνο που θέλουν είναι να γνωρίσουν καλά αυτόν που τα φροντίζει. Αν δεν σε γνωρίσουν, δεν πρόκειται να σου δώσουν γάλα. Είναι πολύ έξυπνα ζώα. Αν τα χτυπήσεις, δεν θα το ξεχάσουν. Θα σού το κρατάνε και κάποια στιγμή θα σού τη φέρουν»,
λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Γιαρτιμίδης, ο οποίος, πριν από τρία χρόνια, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα βουβάλια και την παραγωγή γιαουρτιού, βουτύρου και τυριού.

Η ιστορία των βουβαλιών στην περιοχή είναι αρκετά παλιά. Κάποτε, όταν δεν υπήρχαν αγροτικά μηχανήματα και η μυική δύναμη ήταν απαραίτητη για τις αγροτικές εργασίες, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Τα τρία αδέλφια Τριαντάφυλλος, Γιάννης και Γιώργος Γιαντσίδης κράτησαν τα βουβάλια από τους παππούδες τους και έκαναν την αρχή για να ξεκινήσει η εκτροφή τους και η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Τότε, ήταν οι μόνοι στην περιοχή που είχαν βουβάλια, όμως οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί σιγά-σιγά πολλαπλασιάστηκαν. Σήμερα, τα τρία αδέλφια είναι πάνω από 60 χρόνων, ενώ τα βουβάλια που ζουν στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης υπολογίζονται σε 1.800.

Κρέας, γάλα, γιαούρτι, τυρί και βούτυρο από βουβάλια κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Τα φορτηγά που ξεκινούν από τις Σέρρες διανέμουν τα προϊόντα από την Ορεστιάδα ως την Αθήνα, ενώ μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού δείχνει, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα αυτά, καθώς έχουν περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερα λιπαρά από τα κοινά βοοειδή.

Την ίδια στιγμή, έντονη δραστηριότητα αναπτύσσουν εταιρίες που αξιοποιούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας των βουβαλιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ζαχαροπλαστεία που χρησιμοποιούν το βουβαλίσιο γάλα για την παρασκευή του παραδοσιακού καζάν ντιπί, οι βιοτεχνίες ζυμαρικών και παγωτών, καθώς και τα εργαστήρια παρασκευής προϊόντων, όπως τα λουκάνικα, τα σουτζουκάκια, τα μπιφτέκια και ο παραδοσιακός καβουρμάς.

Πέραν όμως όλων αυτών, τα βουβάλια προσελκύουν και τουρίστες στην περιοχή της Κερκίνης και γενικότερα των Σερρών. Αυτό το αντιλήφθηκε γρήγορα ο Βασίλης Γιαρτιμίδης και αποφάσισε να δημιουργήσει μια φάρμα επισκέψιμη για το κοινό. Εκεί, μπορεί κάποιος να δει τα ζώα αυτά από κοντά, να φωτογραφηθεί μαζί τους και βέβαια να γευτεί το γιαούρτι, το βούτυρο και το τυρί που παρασκευάζεται από το γάλα τους.

«Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές μάς επισκέπτεται πολύς κόσμος. Την περίοδο των Χριστουγέννων πέρασαν από τη φάρμα περίπου χίλια αυτοκίνητα, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται και το Πάσχα», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι, η αρχή δεν ήταν εύκολη, καθώς η επένδυση είχε υψηλό κόστος, όμως δηλώνει ικανοποιημένος από τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός αναπτυσσόμενου τομέα με πολλές προοπτικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη παρέχει οικονομικά κίνητρα για την εκτροφή βουβαλιών, γεγονός που έχει ενθαρρύνει τους παραγωγούς της περιοχής. Αυτοί κατάφεραν να κάνουν τα προϊόντα βουβαλιού γνωστά σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού πριν ένα χρόνο, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου και της Νομαρχίας Σερρών, κατέκτησαν το ρεκόρ Γκίνες για την παρασκευή και το τηγάνισμα τεσσάρων χιλιάδων μπιφτεκιών από κρέας βουβαλιού, συνολικού βάρους 312,5 κιλών μέσα σε τέσσερις ώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.