4.2.10

ΗΠΑ και Ρωσία κοντά σε συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων τους

 ΗΠΑ και Ρωσία έχουν καταλήξει επί των βασικών σημείων της συμφωνίας που θα αντικαταστήσει τη START και η υπογραφή της αναμένεται εντός δύο μηνών, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Το επιχειρησιακό οπλοστάσιο των ΗΠΑ μειώνεται σε 700 πυρηνικές κεφαλές, από 2.200 σήμερα, ενώ οι ρωσικές κεφαλές μειώνονται σε 800, από 2.800. Οι δύο χώρες δεσμεύονται επίσης να περικόψουν τον αριθμό των πυραύλων, υποβρυχίων και αεροσκαφών που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
"Ίσως υπάρξουν τροποποιήσεις και επαναδιατυπώσεις, ωστόσο, από την πλευρά μας, όλα τα επίμαχα ζητήματα έχουν διευθετηθεί", ανέφερε ο αξιωματούχος.
Κύριο σημείο τριβής κατά τις διαπραγματεύσεις υπήρξε η ρωσική απροθυμία για επιθεωρήσεις από εμπειρογνώμονες των βάσεων εκτόξευσης πυραύλων και η υποχρέωση των δύο πλευρών να κοινοποιούν στοιχεία για τις πυρηνικές δοκιμές τους.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επί των βασικών σημείων της συμφωνίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη στη Μόσχα του αρχηγού του Γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Μάικ Μιούλεν, και του συμβούλου του Μπ. Ομπάμα για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Τζιμ Τζόουνς.
Ο Ντάριλ Κίμπαλ, εμπειρογνώμονας σε θέματα πυρηνικού αφοπλισμού, δήλωσε πως η συμφωνία αποτελεί ορόσημο, αφού για πρώτη φορά δεν μειώνεται απλώς ο αριθμός των κεφαλών, αλλά τίθενται αυστηροί περιορισμοί με την καθιέρωση αμοιβαίων μηχανισμών επαλήθευσης.
Επιπλέον, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προωθεί την κύρωση διεθνούς συμφωνίας για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης για την Αποτροπή της Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων. Ο Μπ. Ομπάμα ελπίζει πως η απαγόρευση των δοκιμών θα ενισχύσει την πολιτική του για απομόνωση του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. (WALL STREET JOURNAL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.