1.3.10

Πάνω από 700 νεκροί από το σεισμό στη Χιλή



   Μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο κέντρο της Χιλής, δύο ημέρες μετά την κύρια δόνηση των 8,8 Ρίχτερ όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

    Τουλάχιστον 708 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χιλή από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.

    "Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αγνοουμένων", πρόσθεσε η πρόεδρος της Χιλής υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

    Ο υπουργός Άμυνας Φρανσίσκο Βιντάλ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ναυτικό της Χιλής έκανε ένα λάθος μην προειδοποιώντας για τον κίνδυνο τσουνάμι στη Χιλή μετά το σεισμό.

    "Ένα τμήμα του Ναυτικού έκανε λάθος χθες μη ανακοινώνοντας το παλιρροϊκό κύμα", διευκρίνισε ο υπουργός στον Τύπο κάνοντας λόγο για αρχικό "διαγνωστικό λάθος".

    Η ορθή εκτίμηση έγινε τελικά και το σύστημα συναγερμού ενεργοποιήθηκε, "βοηθώντας να σωθούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι", τόνισε ο υπουργός. "Οι πληθυσμοί ειδοποιήθηκαν και κατευθύνθηκαν στους λόφους".

    Η πλειοψηφία των θυμάτων, 541 άνθρωποι, βρίσκονταν στην παραλιακή πόλη Μαουλέ, τουλάχιστον 300 χλμ. νοτίως του Σαντιάγο, μια παράκτια ζώνη που επλήγη από το τσουνάμι.

    Σαράντα οκτώ άνθρωποι στην πόλη Κονσεπσιόν παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια μίας πολυκατοικίας 14 ορόφων, που κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Σάββατο τη Χιλή, δήλωσε ένας πυροσβέστης στο γαλλικό πρακτορείο.

    Στο μεταξύ, απαγόρευση κυκλοφορίας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από χθες στο βράδυ στην Κοσνεπσιόν, δεύτερη σε μέγεθος πόλη στη Χιλή, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό του Σαββάτου, και η οποία υπήρξε θέατρο λεηλασιών και αναρχίας μετά τη θεομηνία, μεταδίδουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που αποφασίσθηκε από τις τοπικές στρατιωτικές αρχές, άρχισε να εφαρμόζεται από τις 21.00, τοπική ώρα (02.00, ώρα Ελλάδος) και θα διαρκέσει έως τις 06.00 (11.00, ώρα Ελλάδος), ανακοινώθηκε στον πληθυσμό από μεγάφωνα.

    Όποιες θα βρίσκεται κατά τη χρονική περίοδο αυτή αδικαιολόγητα στους δρόμους θα συλλαμβάνεται, θα παραδίδεται στην αστυνομία και θα κρατείται, ανακοινώθηκε από τις αρχές.

    Η απαγόρευση φαίνεται να τηρείται αυστηρά στο κέντρο της πόλης λίγο μετά την έναρξή της, με πολυπληθή παρουσία στρατιωτών, τονίζουν οι ίδιες πληροφορίες.

    Η Κονσεπσιόν, που απέχει 400 χλμ από το Σαντιάγο, αριθμεί 500.000 κατοίκους, και χθες έγινε θέατρο λεηλασιών στα σουπερμάρκετ, δεδομένης της έλλειψης αγαθών πρώτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.