27.3.10

Σήμερα 8:30 σβήνουμε τα Φώτα


   Στις 8.30 το βράδυ και για μια ώρα σβήνουμε τα φώτα μεταδίδοντας το μήνυμα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η "Ωρα της Γης 2010" είναι μια συμβολική κίνηση στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή και η υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών είναι σημαντική.

    Η "Ώρα της Γης" ξεκίνησε στο Σίδνεϊ το 2007, όταν 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης έσβησαν τα φώτα για 60 λεπτά, ως μήνυμα για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Έκτοτε επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.

    Στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 115 χώρες που συμμετέχουν στη φετινή «Ώρα της γης» βρίσκεται η Ελλάδα, σε μια άτυπη παγκόσμια κατάταξη χωρών ως προς τη συμμετοχή των πόλεων και φορέων τους στο θεσμό. Συγκεκριμένα 247 δήμοι, κοινότητες και νομαρχίες δήλωσαν μέχρι στιγμής ηλεκτρονικά την πρόθεσή τους να συσκοτίσουν για μία ώρα, από τις 8.30 ως τις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου, γνωστά μνημεία τους. Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Πέρσι οδηγούσαμε την κούρσα μέχρι την παραμονή της «Ώρας της γης» και την τελευταία στιγμή μας πέρασαν οι Φιλιππίνες. Βέβαια, αυτή η κινητοποίηση είναι η ευγενέστερη όλων, συνεπώς είδαμε με χαρά την έντονη συμμετοχή μιας τέτοιας χώρας» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς, Γιώργος Βελλίδης και τονίζει ότι συνήθως την τελευταία μέρα κορυφώνεται η συμμετοχή των φορέων.

    Τα φώτα θα κλείσουν στον Παρθενώνα, το Λευκό Πύργο, τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το Παλαμίδι στο Ναύπλιο αλλά και στο Κολοσσαίο της Ρώμης, την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου, την πύλη του Βραδεμβούργου στο Μόναχο, τον Πύργο της Πίζας και τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

    «Η πράξη του να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα είναι συμβολική. Έχει το χαρακτήρα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και το πόσο μπορεί να βοηθήσει η εξοικονόμηση ενέργειας στην κατεύθυνση αυτή. Από εκεί και πέρα είναι και μια παγκόσμια συστράτευση προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων τα οποία καλούνται επιτέλους και σύντομα να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα νέο νομικό πλαίσιο προστασίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή» προσθέτει ο κ. Βελλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.