6.3.10

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα



   Υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα αρκεί όπως είπε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που αποφασίστηκε. Από την ψηφοφορία αποχώρησε το ΚΚΕ, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

    Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τα νέα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανέφερε πως «δεν υπάρχει άλλη στρατηγική εξόδου από την κρίση σήμερα - και όποιος το υποστηρίζει, είτε δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, είτε προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες. Η κυβέρνηση, ζητά απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Οι πολίτες ήδη τις αναλογίζονται - ας το πράξουν και οι βουλευτές».

    Ο υπουργός χαρακτήρισε «μόνιμα» τα μέτρα, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας που ίσχυαν για μερικούς μήνες και στη συνέχεια αναιρούνταν, όπως τόνισε. «Όταν όμως η κυβέρνηση, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να περικόψει δώρα και επιδόματα, λέει με κάθε παρρησία, ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση και στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, θα μπορέσει να δώσει πίσω μέρος των πόρων. Δεν θα πούμε όμως ότι θα γίνει αυτό εντός λίγων μηνών, παίζοντας το παιχνίδι που έπαιζε η Νέα Δημοκρατία, που μας έφερε στην κατάσταση αυτή» ανέφερε ο υπουργός.

    Σύμφωνα με τον κο Παπακωνσταντίνου, τα μέτρα είναι αναγκαία, καθώς «κανείς δεν πιστεύει την Ελλάδα. Όσοι μας δανείζουν, γνωρίζουν ότι η χώρα μας παράγει ελλείμματα, οπότε μπορεί να φτάσει σε αδυναμία πληρωμής. Και κανένα ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να χάσει λεφτά που επενδύει σε κρατικά ομόλογα. Και όλα αυτά, από μία χώρα που έλεγε συνειδητά ψέματα, δεν έκανε τίποτα να συμμαζέψει τα ελλείμματά της» ανέφερε ο υπουργός. Και γιατί η κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα, μετά το πρόγραμμα σταθερότητας; «Εξαιτίας της αναξιοπιστίας της χώρας, οι πιστωτές μας δεν δέχθηκαν ότι θα κάνουμε αυτά που λέμε - και ζήτησαν περαιτέρω αποφάσεις ότι θα πιάσουμε το στόχο. Η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα αυτά, για να πείσει ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμα σταθερότητας».

    Αργότερα, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ως έκτακτα, μαζί με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο, συνιστούν μια «πολύ μεγάλη μείωση δαπάνης για το Δημόσιο, ύψους 16 δισ. ευρώ. Οπότε, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες: Τα μέτρα θα έχουν οπωσδήποτε αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και θα επιφέρουν ανοδική προσαρμογή των τιμών. Τις αρνητικές αυτές, επιπτώσεις, θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε με όλα τα δυνατά μέσα: Με το να στηρίξουμε την αγορά το 2010 και να βάλουμε τις βάσεις για αναθέρμανση της οικονομίας, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κινητοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των 4000 εκκρεμών αιτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις, το νόμο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και ένταση των ελέγχων εποπτείας της αγοράς, ιδιαίτερα τώρα που θα έχουμε τάσεις ανατίμησης».

    Να σημειωθεί ότι μετά από αντιδράσεις που σημειώθηκαν και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (της προεδρεύουσας Βάσως Παπανδρέου, συμπεριλαμβανομένης), η υπουργός απέσυρε τη ρύθμιση για τις τιμές του φαρμάκων, που είχε επίσης εισαχθεί στο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικότερα σε προσεχή συνεδρίαση.

    Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «μονόπλευρα μέτρα που ακολουθούν πέντε μήνες αβουλίας», εκφράζοντας την συναίνεσή του σε ρυθμίσεις που περιορίζουν τις σπατάλες στο Δημόσιο, ή την φορολογία των ποτών και των τσιγάρων προς εξεύρεση πόρων, αλλά και την ρητή αντίθεση του κόμματός του στην αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κος Σταϊκούρας, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, υπενθυμίζοντας προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου για προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και μη αύξηση του ΦΠΑ.

    «Από 21η θέση στην ακρίβεια πριν δυο μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση. Η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί άμεσα στον καταναλωτή. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέες, οδυνηρές για το λαό, αποφάσεις» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας - για να κατηγορηθεί αργότερα από τον υφυπουργό Οικονομικών, πως «η Νέα Δημοκρατία στα λόγια στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά υπονομεύει τα μέτρα».

    Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) αμφισβήτησε ευθέως τη δικαιολογητική βάση των επειγόντων μέτρων: «Τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, στρατηγικής κατεδάφισης. Δεν είναι άμεσα συνυφασμένα με τα δημοσιονομικά. Τι σχέση έχουν οι εργασιακές σχέσεις με τα δημοσιονομικά, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό; Γιατί η Δανία, πήρε τα ίδια ακριβώς μέτρα πριν 10 μέρες, χωρίς να έχει δημοσιονομικό πρόβλημα; Ο λόγος είναι πολύ απλός: Γιατί θέλει να συνεχίσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

    «Σ’ αυτόν τον πόλεμο που εξαπολύεται εναντίον του, πρέπει ο λαός να ξεσηκωθεί ωσάν να ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με την ίδια μαχητικότητα και πείσμα. Γιατί τα μέτρα θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο κος Καραθανασόπουλος.

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταλόγισε στην κυβέρνηση «έλλειμμα αξιοπιστίας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας»: «Όταν έχεις 5 δισ. ευρώ ανείσπραχτο ΦΠΑ, που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά δεν πηγαίνει στα δημόσια ταμεία και δεν κάνεις τίποτα να περιορίσεις την φοροκλοπή, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση, αλλά δεν θα βοηθήσει καθόλου τα δημόσια έσοδα. Με τον φόρο στα καύσιμα επιβαρύνετε την παραγωγή και αυξάνετε τις πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα που έχουμε πληθωρισμό δυόμισυ φορές παραπάνω απ’ την ευρωζώνη. Και δεν είναι πληθωρισμός κόστους, αλλά πληθωρισμός κερδών, γιατί μεγάλο μέρος της οικονομίας δουλεύει για τα καρτέλ. Πού είναι τα μέτρα σας για τα καρτέλ;».

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της Αριστεράς: «Ακούω οιμωγές και οδυρμούς για τους εργαζομένους, αλλά δεν είναι το ίδιο η ιδιωτική υπάλληλος των 700 ευρώ με τον εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα. Δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Γιατί λοιπόν εξισώνονται ξαφνικά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με αυτούς που αγωνίστηκαν σκληρά για να βρουν εκείνη την προνομιακή δουλειά (γιατί δεν γίνεται ουρά για μια θέση γραμματέως σε ένα γραφείο, αλλά στο Δημόσιο); Αυτά τα τιμάρια δεν μοίραζαν τα κόμματα της εξουσίας; Γιατί τώρα λοιπόν δεν θα πρέπει να υπάρξει συμμάζεμα;».

    Ο ΛΑΟΣ λοιπόν θεωρεί «επαχθή» αλλά και αναγκαία τα μέτρα. Επειδή ωστόσο «δεν διακρίνει και κάποια αναπτυξιακά που θα αποτρέψουν την οικονομική ύφεση», στη φάση αυτή δηλώνει «παρών».

    Για «μονόδρομο» έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος - τουλάχιστον «για πολιτικούς που έχουν κατά νου, ότι πρέπει να συμβάλλουν στη σωτηρία της πατρίδας. Κάθε άλλη απόπειρα να θωπευθούν αντιδράσεις δικαιολογημένες, που κατανοούμε, αλλά που προέρχονται από τους εργασιακά ασφαλείς και τους κατέχοντες, δεν μας πείθουν να αλλάξουμε ρότα» ανέφερε.

    Ο υπουργός Εργασίας ανέπτυξε τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο του και υλοποιούν τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς των πρωτοεισερχόμενων στην εργασία, νέων και πλέον ηλικιωμένων ανθρώπων που χρειάζονται ορισμένα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν. Τα ίδια άρθρα προβλέπουν διαγραφή μέρους του χρέους του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ χωρίς επιβάρυνση του Προϋπολογισμού και πάταξη της εισφοροκλοπής.

    Τέλος, σημειώνεται η αντίδραση που συνάντησε η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, για την αναπροσαρμογή της τιμής των φαρμάκων. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάριος Σαλμάς ζήτησε από την υπουργό, Λούκα Κατσέλη να αποσύρει τη ρύθμιση προκειμένου να επανεξεταστεί, εκτιμώντας πως θα επιφέρει αύξηση στις τιμές. Αργότερα, ο Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ), ζήτησε επίσης την απόσυρση της διάταξης, σημειώνοντας πως, «τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πληρώνει, κανείς δεν μπορεί να κάνει πλιάτσικο στην πλάτη του». Τη ρητή αντίθεσή της εξέφρασε και η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου, που ζήτησε από την υπουργό, εάν επιμένει στη διάταξη, να την επαναφέρει σε άλλη περίσταση.

    Απαντώντας στις επικρίσεις, η κα Κατσέλη υποστήριξε πως η υφιστάμενη ρύθμιση είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, δεδομένου ότι προβλέπει ορισμό των τιμών των φαρμάκων, σε σχέση με τις τρεις χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές της Ευρώπης. Ωστόσο, «υπάρχει απουσία λιστών φαρμάκων με αντικειμενικές τιμές απ’ τις νεοεισερχόμενες χώρες, ενώ υπάρχουν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, που δίνουν πρόσθετο κόστος στην ανατιμολόγηση ανά δίμηνο που σχεδιάζουμε».

    Κατά την κα Κατσέλη, η διαιώνιση του υφιστάμενου συστήματος, «επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,7 εκ. ευρώ πρόσθετη δαπάνη κάθε μέρα» - εξ ου και η επιλογή εισαγωγής της ρύθμισης με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Τελικώς ωστόσο, κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν, η υπουργός απέσυρε τη διάταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.