17.3.10

Διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από έκκληση του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς για να καταγγείλουν τα εγκαίνια της συναγωγής Χούρβα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Την ίδια ώρα η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ εξαιτίας της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής στην ανατολική Ιερουσαλήμ, εντείνεται με την αναβολή της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ στο Ισραήλ και τη Δυτική 'Οχθη.

"Με το αίμα μας, με την ψυχή μας, θα θυσιαστούμε για σένα Ιερουσαλήμ", φώναζαν οι διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, υψώνοντας παλαιστινιακές σημαίες και φωτογραφίες της Πλατείας των Τζαμιών, του τρίτου ιερού τόπου του Ισλάμ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. "Εκατομμύρια οι μάρτυρες, εμπρός για την Ιερουσαλήμ" ήταν επίσης ένα από τα συνθήματά τους.


Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα, κυρίως στις Τζαμπαλίγια, Μπέιτ Λαχίγια, Χαν Γιούνις και Ράφα.

Στην πόλη της Γάζας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, το οποίο αποτέλεσε στόχο ισραηλινών βομβαρδισμών στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα πέρυσι.

Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για τα εγκαίνια χθες, Δευτέρα, της συναγωγής Χούρβα στην εβραϊκή συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Τα εγκαίνια της συναγωγής θεωρούνται νέα ισραηλινή πρόκληση.

Η συναγωγή Χούρβα, ένας από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας των Εβραίων στην Παλαιστίνη πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, ξανακτίστηκε από την αρχή 62 χρόνια μετά την καταστροφή της από τους Ιορδανούς κατά τον πρώτο αραβο-ισραηλινό πόλεμο.

Η Χαμάς δηλώνει ότι η ανοικοδόμηση της συναγωγής είναι ένα πρώτο βήμα για την κατασκευή του "τρίτου Ναού" του Ιουδαϊσμού πάνω στα ερείπια της Πλατείας των Τζαμιών. Το Όρος του Ναού, όπως αποκαλούν την Πλατεία των Τζαμιών οι Εβραίοι, είναι ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού.

Οι διαδηλώσεις αυτές σημειώνονται μετά τις συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της συναγωγής και τη συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Τα εγκαίνια αυτά είναι η "αρχή της βίας, του εξτρεμισμού και του θρησκευτικού φανατισμού και αυτό δεν περιορίζεται στους εβραίους εξτρεμιστές αλλά περιλαμβάνει και μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης", προειδοποίησε στη Ραμάλα, ο Χατέρ Αμπντελ Καντέρ, αρμόδιος για τα θέματα της Ιερουσαλήμ του κόμματος Φάταχ, του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Αναβολή επίσκεψης

Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ θα καθυστερήσει την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη Δυτική 'Οχθη, ανακοίνωσε η ισραηλινή προεδρία.

"Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ επικοινώνησε με την ισραηλινή προεδρία για να την ενημερώσει ότι ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ δεν θα έλθει σήμερα στην Ιερουσαλήμ", τονίζεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής προεδρίας.

Ο Μίτσελ αναμενόταν αυτήν την εβδομάδα στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη προκειμένου να μεσολαβήσει για την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Η επίσκεψη Μίτσελ αναβλήθηκε εν μέσω της σοβαρής διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ εξαιτίας της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, το Ισραήλ, μέσω του υπουργού του των Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν θεωρεί ότι "η κατάσταση θα εξομαλυνθεί γιατί η κλιμάκωση δε συμφέρει ούτε τις ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ".

"Εχουμε απευθείας συνομιλίες μέσω διαφόρων διαύλων με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης", τόνισε ο Λίμπερμαν.

Χθες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε ότι το Ισραήλ "είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ και έτσι θα παραμείνει" και υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει μια "επίσημη απάντηση" του εβραϊκού κράτους στις επικρίσεις αμερικανών αξιωματούχων αναφορικά με την κατασκευή νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η κρίση εμπιστοσύνης ξέσπασε ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ όταν ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, κατά την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ιερουσαλήμ, στις 9 Μαρτίου, την κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών σε μια ορθόδοξη εβραϊκή συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ

Πολλά μέλη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ των οποίων, ο Μπάιντεν, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο κύριος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντέιβιντ Αξελροντ, επέκριναν το σχέδιο αυτό, αλλά και τη χρονική στιγμή που επελέγη για την ανακοίνωσή του.

Η απόφαση αυτή εξαγρίωσε τους Παλαιστινίους και τις αραβικές χώρες και προκάλεσε ένταση στην Ιερουσαλήμ όπου η Χαμάς έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα "ημέρα οργής".

"Οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αράβων, αναζητούν προσχήματα για να αναζωπυρώσουν τη βία, αλλά εμείς ελέγχουμε την κατάσταση", διαβεβαίωσε ο υπερεθνικιστής Λίμπερμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.