28.3.10

Ανθούν τα φαστ φουντ στη Ρωσία


Η Ρωσία, μαζί με τα Αραβικά Εμιράτα, είναι οι χώρες, στις οποίες οι αλυσίδες καταστημάτων γρήγορης εστίασης, τα γνωστά φαστ φουντ, έχουν τη μεγαλύτερη πέραση. Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μόσχα βρίσκεται το MacDonald με τους περισσότερους πελάτες στον κόσμο.

Το ταχυφαγεία έχουν πλέον καταστεί ο βασιλιάς της καθημερινής διατροφής στις μεγαλουπόλεις της χώρας. Η άνθηση των φαστ φουντ στη Ρωσία ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια και χαρακτηρίζεται - από τους ειδικούς - πρωτοφανής, διότι είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας της χώρας που συνεχίζει, ακόμη και σήμερα, να αναπτύσσεται συνεχώς.

Για παράδειγμα, ο αμερικανικός κολοσσός καταστημάτων γρήγορης εστίασης MacDonald, αποφάσισε να προχωρήσει φέτος στο άνοιγμα άλλων 45 υποκαταστημάτων του σε ολόκληρη τη Ρωσία. Έτσι, μαζί με τον ιταλικό όμιλο Cremonini και τη γερμανική αλυσίδα Grillmeister, παραμένουν οι κυρίαρχοι της ρωσικής αγοράς.

Πρόσφατες έρευνες, άλλωστε, έδειξαν πως οι Μοσχοβίτες βρίσκουν το φαστ φουντ πιο φθηνό και νόστιμο, ενώ θεωρούν πως είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δε θέλουν να μαγειρεύουν. Τα ίδια επιχειρήματα, εξάλλου, πρόβαλαν και πριν από 30 ή και 40 χρόνια Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί ή Γάλλοι καταναλωτές.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στη Ρωσία οι πολυεθνικοί όμιλοι αυξάνουν ετησίως την παραγωγή τους κατά 25 με 30%. Μόνον πέρσι μειώθηκαν τα ποσοστά. Παρόλα αυτά, παραμένουν τα μοναδικά που έχουν ακόμη θετικό πρόσημο.

Προσλαμβάνουν κόσμο και δεν απολύουν

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις γρήγορης εστίασης είναι οι μοναδικές στη Ρωσία που όχι μόνο δεν προβαίνουν σε απολύσεις αλλά και προσλαμβάνουν κόσμο. Ο ιταλικός όμιλος Cremonini επένδυσε 100 εκατομμύρια ευρώ σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος για τα φαστ φουντ. Τα Cremonini παράγουν 80.000 χάμπουργκερ την ώρα.

Η οικονομική κρίση μπορεί να μείωσε λίγο τα ποσοστά ανάπτυξης των φαστ φουντ, ουσιαστικά όμως ενίσχυσε τη βιομηχανία των έτοιμων και τυποποιημένων φαγητών με φθηνό εργατικό δυναμικό και χαμηλές τιμές στην αγορά ακινήτων.

Έτσι, ο γερμανικός όμιλος Grillmeister αναπτύσσεται συνεχώς και διευρύνει την αλυσίδα των υποκαταστημάτων του και στην επαρχία. Άλλωστε, τα καταστήματα γρήγορης εστίασης διαθέτουν πλέον τα πάντα: χάμπουργκερ, πίτσες, λουκάνικα αλλά και ρωσικές λιχουδιές.

Σε ό,τι αφορά στις τελευταίες, εξειδικεύεται η ρωσική αλυσίδα Teremok. Οι Ρώσοι δείχνουν ενθουσιασμένοι από τα ταχυφαγεία, ωστόσο, τα πρώτα δείγματα παχυσαρκίας και καρδιοπαθειών έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Ουδείς, όμως, δίνει σημασία - ακόμη - στους ιεραπόστολους της υγιεινής διατροφής και τα κελεύσματα της ιατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.