17.3.10

Ολοκληρώθηκε ο διάλογος για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

  Ολοκληρώθηκε ο κοινωνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό με την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, η οποία κατέθεσε τις προτάσεις της στον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.

    "Όταν αρχίζει μία πολιτική ενέργεια πρέπει και να τελειώνει. Σήμερα ολοκληρώσαμε το διάλογο για το Ασφαλιστικό και τώρα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρχίζει ο αγώνας, ώστε μέσα σε 8 εβδομάδες να έχει ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδος μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

    Σε ερώτηση για το αν θα μπει πλαφόν στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε ότι "έχουν σχεδιαστεί όλα όσα ήταν να σχεδιαστούν. Όλα όσα θα καταγραφούν στο σχέδιο νόμου έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται και απομένει να ολοκληρωθούν δύο στάδια προ του Πάσχα.
Το πρώτο στάδιο, το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει, είναι η συνεδρία του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα εκθέσουμε τις βασικές αρχές του Ασφαλιστικού. Το δεύτερο στάδιο είναι η διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης βάσει του άρθρου 36 παράγραφος 7 του κανονισμού της Βουλής, την οποία θα ζητήσουμε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά τις γενικές γραμμές και το σχεδιασμό, θέλουμε να έχουμε τελειώσει πριν το Πάσχα, με στόχο να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα ούτως ώστε στα μέσα Μαΐου να έχει τελειώσει και η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη ψήφιση του νόμου".

    Αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις σχέσεις εργασίας, και συγκεκριμένα για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι "εμείς ζητήσαμε οι μελετητές του ΟΟΣΑ να έχουν περισσότερα στοιχεία για το πώς ακτινογραφείται το ελληνικό εργασιακό τοπίο. Τους επισήμανα ότι σε μία χώρα που έχει 75% οικογενειακές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που δουλεύουν άτομα μίας μόνο οικογένειας, δεν μπορεί ο ΟΟΣΑ να ζητά παραπέρα ευελιξία".

    Ο κ. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", είχε αναφέρει ότι ορισμένες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου "θα εφαρμοστούν αμέσως, όπως π.χ. η απαγόρευση της εθελουσίας, η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, η ενιαία διαχειριστική αρχή των αποθεματικών όλων των ταμείων, δίχως να θιγεί η περιουσία ενός εκάστου" και σημείωσε πως το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα "θεμελιώνεται πάνω στη βασική -προνοιακή- σύνταξη και στην αρχή της ανταποδοτικότητας της σύνταξης με τις εισφορές και το χρόνο εργασίας ".

    Στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό διατυπώνονται απόψεις και θέσεις μελών της που αφορούν στην αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στην ενοποίηση των Ταμείων σε τρία, στον έλεγχο των δαπανών υγείας και φαρμακευτικών, σε δέσμη μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στο διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τον κλάδο συντάξεων και στην αντιμετώπιση της διαδοχικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.