8.3.10

Οι δημοσκοπήσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης

 Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινούνται οι εκτιμήσεις των Ελλήνων πολιτών σε ό,τι αφορά τη σκληρότητα, την αναγκαιότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του κατευνασμού των αγορών, έτσι όπως εμφανίζονται σε τέσσερις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται σήμερα σε ισάριθμες εφημερίδες. Οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους, θεωρούν ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία, χαρακτηρίζοντάς τα, ωστόσο, «άδικα και σκληρά» και τονίζοντας πως «πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα». Σε σημαντικό, δε, ποσοστό, εκτιμούν ότι στα επόμενα χρόνια, οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

    Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφ. «ΤΟ ΒΗΜΑ», οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 69,1%, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά, σε αντίθεση με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι είναι μόνιμα, 51,9% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά σε ποσοστό 95,1% υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα, για να πετύχουν, θα πρέπει να συνδυαστούν με αναπτυξιακή πολιτική.
Κατά 86,5%, δε, σημειώνουν πως τα μέτρα δεν πρέπει να γίνουν αυστηρότερα με επιβολή νέων φόρων, ούτε να επεκταθούν στον ιδιωτικό τομέα (75,9%). Παρότι οι μισοί από τους ερωτώμενους Έλληνες πολίτες θεωρούν πως η μείωση του εισοδήματός τους δημιουργεί νέες ταξικές διαφορές και ρήγματα στον κοινωνικό ιστό της χώρας και σε εντυπωσιακό ποσοστό (86,9%) εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής εξέγερσης, μόνον σε ποσοστό 45,6% αντιμετωπίζουν θετικά τις κινητοποιήσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Σε δημοσκόπηση της Alco για την εφ. «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 86,2% χαρακτηρίζουν τα μέτρα «άδικα» και σε 71,9% «σκληρά». Παρά ταύτα, σε 41% επί του συνόλου η γνώμη τους για την κυβέρνηση, μετά τη λήψη των μέτρων, παραμένει το ίδιο καλή ή και καλύτερη κι ας θεωρούν οι πολίτες, σε ποσοστό 64%, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα αποδειχθούν επαρκή για την αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης. Σε ό,τι δε, αφορά την αξιολόγηση, ενός προς ένα, των μέτρων, οι Έλληνες πολίτες διαφωνούν με τα πέντε από τα δώδεκα, καθώς αυτά τα πέντε είναι που πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολογούν πολύ αρνητικά την αύξηση του ΦΠΑ (80,8%) και την αύξηση στην τιμή της βενζίνης (80,3%). Ακολουθούν, με 75,4% το πάγωμα των συντάξεων και με 70,5% η περικοπή των δώρων και του καλοκαιρινού επιδόματος. Αρνητικά κρίνουν (54,7%) και τη μείωση των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα.

    Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των κυβερνήσεων, στη δημοσκόπηση της Public Issue, που διεξήχθη για λογαριασμό της εφ. «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», οι πολίτες αποδίδουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δημοσιονομική κατάρρευση σε παλαιότερες κυβερνήσεις (36%), στις κυβερνήσεις 2004-2009 του Κ. Καραμανλή (28%), στις κυβερνήσεις 1981-1989 και 1993-1996 του Αν. Παπανδρέου (14%) και στις κυβερνήσεις 1996-2004 του Κ. Σημίτη (12%). Και στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, οι πολίτες αποδοκιμάζουν σε υψηλά ποσοστά τα μέτρα της αύξησης του φόρου στα καύσιμα (78%), του παγώματος των συντάξεων (74%), των περικοπών σε δώρα και επίδομα καλοκαιριού (72%) και της αύξησης του ΦΠΑ (68%).

    Τέλος, στη δημοσκόπηση της Pulse RC, που δημοσιεύεται στην εφ. «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία αποδίδεται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (90%) στις παλιότερες κυβερνήσεις, κατά 81% στις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή, κατά 76% στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη, αλλά και στις καθυστερήσεις της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου (46%). Το ίδιο απορριπτικά εμφανίζονται -κατά προτεραιότητα των συμμετεχόντων- τα μέτρα, που αφορούν το ψαλίδισμα των δώρων και των αποδοχών, καθώς και οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και φόρο των καυσίμων. Ωστόσο, στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παραμένει υπέρ του πρώτου, στο 12%, παρότι η συσπείρωση και των δύο κομμάτων εμφανίζεται μειωμένη (69% για το ΠΑΣΟΚ, 53% για τη ΝΔ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.