1.3.10

Από άστεγος στους δρόμους του Βουκουρεστίου σε γκαλερί του Παρισιού


Η ζωή επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη στον 63χρονο Ρουμάνο, Ίον Μπαρλαντεάνου, η γνωριμία του οποίου με έναν καλλιτέχνη τον οδήγησε από τους δρόμους του Βουκουρεστίου στο Παρίσι και σε μια συνάντηση με τη διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιό, Αντζελίνα Τζολί.

Η τύχη «χαμογέλασε» το 2007 στον άστεγο τότε Ίον Μπαρλαντεάνου, όταν ο καλλιτέχνης Οβίντιου Φένες τον ανακάλυψε να κοιμάται σε ένα δρόμο της ρουμανικής πρωτεύουσας, έχοντας σε μια βαλίτσα έναν «κρυμμένο θησαυρό».

Ο Μπαρλαντεάνου έκρυβε μέσα στη βαλίτσα του μια σειρά από κολάζ, με υλικό από περιοδικά και εφημερίδες, που παρουσιάζουν ένα σατιρικό χαρακτήρα με αρκετά στοιχεία σουρεαλισμού.

Ο καλλιτέχνης Οβίντιου Φένες έμεινε έκπληκτος από τα έργα του Μπαρλαντεάνου και τηλεφώνησε στον Νταν Ποπέσκου, ιδιοκτήτη γκαλερί στο Βουκουρέστι που οργάνωνε εκθέσεις άγνωστων καλλιτεχνών. Οι ημέρες του 60χρονου τότε Μπαρλαντεάνου στους δρόμους του Βουκουρεστίου τελείωσαν, καθώς ο Ποπέσκου, ενθουσιασμένος, οργάνωσε μια έκθεση με έργα του ταλαιπωρημένου από τη ζωή καλλιτέχνη που βγήκε από την ανωνυμία. Ο Ποπέσκου δήλωσε ότι το έργο του Μπαρλαντεάνου είναι πολύ σημαντικό, τουλάχιστον για τη Ρουμανία.

Μέσα σε ένα εξάμηνο, η ζωή του 60χρονου άλλαξε, όταν τα έργα του άρχισαν να εκτίθενται στην γκαλερί του Ποπέσκου και κατόρθωσε να αποκτήσει δικό του σπίτι. Το 2009 ακολούθησε μια έκθεση στο εξωτερικό και αυτή την εβδομάδα τα έργα του Μπαρλαντεάνου φιλοξενήθηκαν σε έκθεση στο Παρίσι, στην γκαλερί «Anna de Villepoix».

Τα έργα του καλλιτέχνη προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί, που ζήτησε να τον συναντήσει, όπως έγραψε η ρουμανική εφημερίδα «Romania Libera». Η ηθοποιός, η οποία βρίσκεται στο Παρίσι για τα γυρίσματα της ταινίας «The Tourist», συναντήθηκε τελικά με τον καλλιτέχνη και εξέφρασε το θαυμασμό της για το έργο και για την ανατροπή που είχε η ζωή του, στην ηλικία των 60 ετών.

Η εφημερίδα «Γκάρντιαν», σε άρθρο της, με τίτλο «ο καλλιτεχνικός κόσμος έκθαμβος από την ιδιοφυΐα Ρουμάνου άστεγου», έγραψε για την έκθεση του καλλιτέχνη στο Παρίσι και αναφέρθηκε στην πορεία της ζωής του, που από την αφάνεια και το κοινωνικό περιθώριο τον οδήγησε στον κόσμο της τέχνης.

Ο ίδιος ο Μπαρλαντεάνου περιγράφει κάθε του κολάζ ως μια «ταινία» που άλλες φορές είναι πιο σκοτεινή και άλλες στιγμές πιο χαρούμενη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Romania Libera». Ο ίδιος εξηγεί ότι τα περισσότερα έργα του έχουν σκοτεινό και σατιρικό περιεχόμενο. Ορισμένα, μάλιστα, έχουν σατιρικές αναφορές στο καθεστώς του πρώην δικτάτορα, Νικολάι Τσαουσέσκου.

Ο 60χρονος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «αν ο Τσαουσέσκου ήξερε για το έργο του δεν θα ησύχαζε ούτε νεκρός… και, αν ανακάλυπταν τότε το έργο του, θα πέθαινε...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.