10.3.10

Αρχαιολογικά ευρήματα στις ανασκαφές στις Αιγές

Μαθήματα ...πολιτικής οικονομίας αλλά και κοινωνικής αισιοδοξίας στους δύσκολους οικονομικά και κοινωνικά καιρούς που διάγουμε, δίνουν τα διόλου λαμπερά, χωρίς χρυσό και ενδείξεις πλούτου και κυριαρχίας αρχαιολογικά ευρήματα από τη γνωστή ως "χρυσή" εντυπωσιακή Βεργίνα της Μακεδονίας.

Όταν οι αρχαίες Αιγές - πρωτεύουσα του ακμάζοντος μακεδονικού βασιλείου και πατρίδα του Αλέξανδρου, πέρασαν στην κυριαρχία των Ρωμαίων (μετά την ήττα στη μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ.), το μακεδονικό κράτος και η πρωτεύουσά του έπαψαν να υπάρχουν. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με το λαό των Μακεδόνων, τους κατοίκους της περιοχής, που συνέχισαν να ζουν, να εργάζονται, να ονειρεύονται και βέβαια να ερωτεύονται.


Δεκάδες πιθάρια, λιθόστρωτες αυλές, τμήματα αγωγών και αποχετευτικών ρείθρων, χώροι στεγασμένοι, χτισμένοι με ξερολιθιά, παλιά αρχιτεκτονικά λείψανα σε δεύτερη χρήση αλλά και πολυάριθμα θραύσματα γυαλιού, μάζες μολύβδου και σιδήρου, μήτρες πήλινων αγγείων και ειδωλίων αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Αιγών, στη γειτονιά του Μητρώου και σε βάθος μόλις 10-40 εκατοστών.

Τα πρώτα δεκάδες κινητά ευρήματα και τα οικοδομικά λείψανα που έρχονται στο φως στη συνεχιζόμενη ανασκαφή δείχνουν πως οι Αιγές αναπτύσσουν και στους χρόνους της εθνικής και οικονομικής πτώσης τους (πρώτοι ρωμαϊκοί χρόνοι) ποικίλες δραστηριότητες με εντυπωσιακότερη αυτή των μικρών βιοτεχνιών γυαλιού και επεξεργασίας μετάλλου.

"Βιοτεχνίες και βιοτεχνικά προϊόντα στην αρχαία πόλη των Αιγών" είναι ο τίτλος της εισήγησης της καθηγήτριας της αρχαιολογίας Στέλλας Δρούγου και της συνεργάτιδός της Χρυσάνθης Καλλίνη στην 23η συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη τη χρονιά που πέρασε.

"Κατά κανόνα, η αναφορά του ονόματος της Βεργίνας παραπέμπει αμέσως στους λαμπρούς μακεδονικούς τάφους, τα πολύτιμα σκεύη και όπλα, τις θαυμαστές ιστορίες των σπουδαίων Μακεδόνων της εποχής της ακμής. Κι όμως, η πόλη των Αιγών και οι κάτοικοί της ακολούθησαν την τύχη όλων των πόλεων του μακεδονικού βασιλείου. Όμως, η κατάκτηση δεν σημαίνει απαραίτητα και ερήμωση. Οι πόλεις συρρικνώθηκαν, ωστόσο όμως οι μικρές κοινότητες των ανθρώπων που απέμειναν στον τόπο τους ανέπτυξαν δραστηριότητες μικρών βιοτεχνιών. Το τέλος των αυτοκρατοριών δεν σημαίνει απαραίτητα και το τέλος των λαών", τονίζει η καθηγήτρια της Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Στέλλα Δρούγου, η οποία θα παρουσιάσει τη σχετική εισήγησή της μεθαύριο Πέμπτη 11 Μαρτίου (πρώτη μέρα του αρχαιολογικού συνεδρίου) στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.