6.3.10

Αντιδράσεις για την έγκριση μεταλλαγμένης πατάτας

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας.

Η Κομισιόν επιμένει πάντως ότι η απόφασή της στηρίζεται σε «έναν αξιόλογο όγκο έγκυρων επιστημονικών μελετών».

Η μεταλλαγμένη πατάτα Αmflora έχει δημιουργηθεί από τη γερμανική εταιρεία ΒΑSF και προορίζεται μόνο για βιομηχανική χρήση και ως ζωοτροφή.

Μετά την απόφαση της επιτροπής, η καλλιέργεια της πατάτας αναμένεται να αρχίσει την άνοιξη στην Τσεχία και τη Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια η Σουηδία και η Ολλανδία.


Η Αmflora είναι ο δεύτερος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός, η καλλιέργεια του οποίου επιτρέπεται πλέον στην Ευρώπη, μετά το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 του αμερικανικού κολοσσού της Μονσάντο, που καλλιεργείται στην Ισπανία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.

«Δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα επιστημονικά ερωτήματα, κυρίως αυτά που αφορούσαν την υγεία» δήλωσε ο Τζον Ντάλι, Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά στη νέα εποχή των νέων τεχνολογιών» πρόσθεσε, δικαιολογώντας την απόφαση της Κομισιόν, ενώ για την κίνηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καλλιέργεια υποστήριξε ότι «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν απλώς αδικαιολόγητη».

Οι Ευρωπαίοι οικολόγοι δηλώνουν πάντως «σοκαρισμένοι» από την απόφαση και κατηγορούν τον αρμόδιο επίτροπο ότι δε χρειάστηκε παρά μόνο μερικές εβδομάδες για να εκφράζει με προφανή τρόπο τα συμφέροντα των βιομηχανιών.

«Είναι απαράδεκτο και ανήθικο το γεγονός ότι μία από τις πρώτες επίσημες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εγκρίνει την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας, αδιαφορώντας παντελώς για τους κινδύνους που προκαλεί στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν προειδοποιήσει σχετικά με την ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά που έχει η πατάτα Amflora.

Και αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί πρωτοφανείς διαφωνίες γύρω από την ασφάλεια της και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), που συνήθως υποστηρίζει τα μεταλλαγμένα.

Η ιατρική κοινότητα ωστόσο και στο παρελθόν θέτει θέμα ανησυχίας για τα προϊόντα που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Το 2001 η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί νόμο με τον οποίο ζητάει να αποσυρθούν έως το 2004 τα γονίδια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και που μπορούν να απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Με όσους είναι αντίθετοι στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών συντάχθηκε και η Γαλλίδα Κορίν Λεπάζ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στις κυβερνήσεις Ζοσπέν και σήμερα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η απόφαση της Κομισιόν συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο στους Ευρωπαίους πολίτες, που στην πλειονότητά τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών», δήλωσε.

Ανήσυχος από την εξέλιξη εμφανίστηκε και ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Λούκα Ζάια, καλώντας τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύσταση κοινού μετώπου με τη χώρα του κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 70% των Ευρωπαίων καταναλωτών αντιτίθεται στην καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.