10.3.10

Σχεδιάζουν το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού, τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, σύμφωνα με γραπτή δήλωσή του, που διανεμήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπαρόζο επισημαίνει ότι «αυτός ο μηχανισμός θα εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα είναι συμβατός με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις, που απαγορεύουν τη διάσωση ενός κράτους μέλους».


Σημειώνει, εξάλλου, την ετοιμότητα της Επιτροπής να προτείνει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για συντονισμένη βοήθεια, το οποίο θα απαιτεί την υποστήριξη των χωρών μελών της ευρωζώνης και αναφέρει ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται, παράλληλα, μια ανακοίνωση για τον ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την επιτήρηση των οικονομιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η Ελλάδα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος. Τα μέτρα αυτά αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα. Σημειώνει δε, ο κ. Μπαρόζο ότι «πράττουμε τα απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της».

Αναφερόμενος στο θέμα των αγορών, τονίζει ότι τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές αν και -όπως αναγνωρίζει- η κερδοσκοπία, που παρατηρήθηκε, επιδείνωσε την κατάσταση. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, αποδεικνύει τη σημασία, που έχει μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση στη αγορά των παραγώγων.

«Στο πλαίσιο αυτό, οι νομοθετικές προτάσεις που θα παρουσιάσει πριν από το καλοκαίρι ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και η πρόταση οδηγίας για τις καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά, η οποία θα υιοθετηθεί πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια στις αγορές και να περιορίσουν τους κινδύνους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων, ώστε, μεσοπρόθεσμα, τα κράτη μέλη να δρουν με συντονισμένο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζ. Μπαρόζο δηλώνει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει την απαγόρευση πώλησης ενός επενδυτικού προϊόντος το οποίο ο πωλητής δεν διαθέτει. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Επιτροπή θα πιέσει, ώστε να υπάρξει διεθνής συντονισμός και είναι στις προθέσεις της να θέσει το θέμα στους παγκόσμιους εταίρους στο πλαίσιο του G20.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ένα πιθανό νέο ταμείο για τη στήριξη χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικά προβλήματα δεν θα εξασθενήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Μιλώντας έπειτα από μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Μέρκελ δήλωσε πως οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προκύψει από τις συζητήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύστατο καταφύγιο και ο Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν θα είναι λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας.

Η Μέρκελ υπογράμμισε πως ένα τέτοιο ταμείο θα πρέπει να περιλάβει ένα μηχανισμό "κυρώσεων". "Πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις" εναντίον των χωρών που εμφανίζουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, δήλωσε στο Λουξεμβούργο.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιδέα μιας προσωρινής αναστολής του δικαιώματος ψήφου των εν λόγω χωρών κατά τις υπουργικές συνόδους της ΕΕ, κάτι που θα τις εμπόδιζε να έχουν λόγο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Η Μέρκελ επισήμανε πάντως θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η πρόσφατη έκδοση ομολόγων ήταν επιτυχής, έστω κι αν η χώρα έχει ακόμη μακρύ δρόμο για να ξεπεράσει τα προβλήματα από το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της. Η χώρα δεν χρειάζεται στήριξη, τόνισε.

"Κατά την εκτίμησή μου, η Ελλάδα δεν χρειάζεται οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική στήριξη", δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

"Η Ελλάδα ανέκτησε κάποια εμπιστοσύνη μέσω των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνησή της", δήλωσε. "Βλεπω σχετικά θετικά την εξέλιξη και αυτό καταδείχθηκε από τη θέση του ελληνικού ομολόγου, το οποίο υπερκαλύφθηκε".

Ο Γιούνκερ δήλωσε πως το τελευταίο σχέδιο λιτότητας της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει βαθιές περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα και νέους φόρους, θα πρέπει να είναι αρκετό για να πεισθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τα προβληματά της.

Την ίδια στιγμή, τόνισε, πρέπει να γίνει οτιδήποτε δυνατόν για να εμποδιστεί η κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας και της αγοράς του χρέους της.

"Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί βοήθεια", δήλωσε ο Γιούνκερ. "Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εξαλείψει οποιοδήποτε στοιχείο παράλογης συμπεριφοράς στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.