6.3.10

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα Όσκαρ

Έχει ύψος μόλις 33 εκατοστά και ζυγίζει 3,85 κιλά, ονομάζεται Οσκαρ δεν έχει καθόλου μαλλιά, είναι καλυμμένος με χρυσό 24 καρατίων και θεωρείται εδώ και δεκαετίες το "αγιο δισκοπότηρο" για όλους τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, αμερικανικού και παγκόσμιου.

Τα διάσημα αγαλματίδια που έχουν την τιμητική τους στο Χόλιγουντ την Κυριακή, πρωτοεμφανίστηκαν το 1929, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών και Κινηματογράφου από τον πρόεδρο της Metro-Goldwyn-Mayer, Λούις Μάγιερ.

Η ιδέα τους οφείλεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή της MGM, Σέντρικ Γκίμπονς και στον Τζορτζ Στάνλεϊ που δημιούργησε το πρώτο αγαλματίδιο.

Συνολικά 24 Όσκαρ θα απονεμηθούν τη νύχτα της τελετής, η Ακαδημία όμως έχει προβλέψει να υπάρχουν περισσότερα, αφού σε ορισμένες κατηγορίες οι νικητές είναι περισσότεροι από έναν, όπως αυτή της καλύτερης ταινίας.


Στη βάση των Όσκαρ είναι χαραγμένος ένας αριθμός και η προειδοποίηση: "το αγαλματίδιο απαγορεύεται να πουληθεί και να μεταβιβαστεί χωρίς πρώτα να υπάρξει προσφορά από την Ακαδημία Κινηματογράφου".

Το 2008, η Ακαδημία κέρδισε την δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους της Μέρι Πίκφορντ, της σταρ του βωβού κινηματογράφου, που ήθελαν να πουλήσουν το αγαλματίδιο.

Το 1993, το Οσκαρ που κέρδισε το 1945 η Τζόαν Κρόφορντ για τον ρόλο της στην ταινία "Μίλντρεντ Πιρς" πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 68.500 δολαρίων

Τα αγαλματίδια είναι κατασκευασμένα από βρετάνιο και επιχρυσωμένα. Κατασκευάζονται από την εταιρία R.S. Owens στο Σικάγο και το κάθε ένα κοστίζει περίπου 18.000 δολάρια. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της έλλειψης μετάλλων, τα Οσκαρ ήταν απλώς βαμμένα χρυσά.



Όσκαρ και βατόμουρα

Με μια αμφιλεγόμενη καριέρα τουλάχιστον είκοσι χρόνων, φέτος η Σάντρα Μπούλοκ κατάφερε κάτι σπάνιο: να είναι υποψήφια για Οσκαρ, αλλά και για Χρυσό Βατόμουρο.

Υποψήφια για πρώτο γυναικείο ρόλο--και κατά πολλούς φαβορί--στην ταινία "The Blind Side", η 45χρονη ηθοποιός είναι υποψήφια και για την χειρότερη ερμηνεία της χρονιάς.

Αν και είναι η πρώτη φορά που προτείνεται για βραβείο Οσκαρ, η Μπούλοκ έχει μακρά ιστορία στα Βατόμουρα. Εχει προταθεί συνολικά τέσσερις φορές, από την θέσπισή τους το 1980.

Η πρώτη ήταν το 1993 για τον χειρότερο δεύτερο ρόλο στο πλευρό του Σιλβέστερ Σταλόνε στην ταινία "Demolition man".

Οι περισσότεροι ηθοποιοί προτιμούν να αγνοούν τα Βατόμουρα, όμως η Σάντρα Μπούλοκ έχει δηλώσει πως θα παραβρεθεί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα πριν τα Οσκαρ. Αν "τιμηθεί" με το Χρυσό Βατόμουρο θα είναι η πρώτη ηθοποιός που θα το παραλάβει μετά την Χάλι Μπέρι το 2005 για την ερμηνεία της ως Κατγούμαν.

(Χόλιγουντ - Γαλλ.πρακτ.)



Όχι στον Σάσα Μπάρον Κοέν



Ο γνωστός κωμικός Σάσα Μπάρον Κοέν αποκλείστηκε από την παρουσίαση της τελετής απονομής των Οσκαρ εξαιτίας ενός χιουμοριστικού σκετς που σκόπευε να παρουσιάσει με τον Μπεν Στίλερ και αφορούσε την ταινία Avatar, γράφουν σήμερα οι Los Angeles Times.

Στο σκετς ο Κοέν θα εμφανιζόταν με μπλε δέρμα παριστάνοντας μια γυναίκα της φυλής Να'βι που σκίζει το επίσημο φόρεμά της για να αποκαλύψει ότι είναι έγκυος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό θα προσέβαλε τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον ως πατέρα.

Οι πληροφορίες λένε πως ο παραγωγός της τελετής των Οσκαρ Μπιλ Μεκάνικ εξέφρασε το φόβο ότι ο Κάμερον δεν θα διασκεδάσει καθόλου με το αστειάκι αυτό και ζήτησε από τον Κοέν να το αλλάξει.

Προφανώς ο ηθοποιός αρνήθηκε και έτσι δεν περιλαμβάνεται πλέον στους παρουσιαστές της τελετής.

(Λος Αντζελες - Γερμ.πρακτ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.