28.3.10

Το σκάνδαλο Daimler



    Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, ύποπτη από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι χρησιμοποίησε την πρακτική των δωροδοκιών σε ευρεία κλίμακα, είχε αγνοήσει προειδοποιήσεις ενός στελέχους της για ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς του ομίλου, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

    Το περιοδικό, στην κατοχή του οποίου περιήλθε έγγραφο της ποινικής έρευνας, αναφέρει ότι ένα πρώην στέλεχος της εσωτερικής υπηρεσίας εξέτασης λογιστικών βιβλίων είχε προειδοποιήσει το Μάιο του 2000 για ένα σύστημα "ξένων εσωτερικών τραπεζικών λογαριασμών" που επέτρεπε να πραγματοποιούνται "μη επιτρεπόμενες πληρωμές στο εξωτερικό".

    "Δεν υπήρχε καμιά διαφάνεια για τους λογαριασμούς αυτούς που επέτρεπαν επίσης τις πληρωμές σε μετρητά", υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, το στέλεχος της εσωτερικής υπηρεσίας εξέτασης λογιστικών βιβλίων είχε προτείνει η υπηρεσία του να ελέγξει όλους τους λογαριασμούς αυτούς, να αναγνωρίσει τις προβληματικές πληρωμές σε νομικό επίπεδο και να "τους κλείσει το συντομότερο δυνατό". Ωστόσο το στέλεχος αυτό "προσέκρουσε σε αντιστάσεις" από την πλευρά της εμπορικής διοίκησης του ομίλου που δεν ήταν, όπως το στέλεχος είπε, "διατεθειμένη να επιτρέψει περισσότερη διαφάνεια στις πληρωμές που πραγματοποιούνταν μέσω των λογαριασμών αυτών".

    Ένα χρόνο αργότερα, το στέλεχος αυτό ζήτησε το "πλήρες κλείσιμο των εν λόγω λογαριασμών" αλλά ένας υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος δεν συμφώνησε, προσθέτει το περιοδικό.

    Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο φάκελο της υπόθεσης, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι έτοιμη να πληρώσει 180 εκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο στο πλαίσιο συμφωνίας με την αμερικανική δικαιοσύνη για να κλείσει έρευνα σχετική με κατηγορίες για διαφθορά.

    Η συμφωνία έχει στόχο τον τερματισμό της ποινικής έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς και της παράλληλης έρευνας των χρηματιστηριακών αρχών, για κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέβαλε μίζες σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.