14.4.10

400 νεκροί από σεισμό στο Θιβέτ


   Ο ισχυρός σεισμός 6,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και 7,1 σύμφωνα με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές, που σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Τσινγκάι της βορειοδυτικής Κίνας προκάλεσε το θάνατο 400 ανθρώπων και τον τραυματισμό 8.000", σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών που μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    "Περίπου 400 έχουν χάσει τη ζωή τους και 8.000 έχουν τραυματιστεί", δήλωσε ο Χουάνγκ Λιμίν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής του Γιουσού.

    Πολλά σπίτια κατέρρευσαν, οι δρόμοι αποκλείστηκαν από τις κατολισθήσεις και οι τηλεπικοινωνίες γίνονται με μεγάλη δυσκολία στην περιοχή αυτή που βρίσκεται κοντά στο Θιβέτ.

    Το 85% των κτιρίων στο επίκεντρο του σεισμού, στην περιοχή Γιουσού κατέρρευσαν, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης. Στην περιοχή στάλθηκαν δυνάμεις του στρατού.

    Πολλοί κάτοικοι στην απομακρυσμένη περιοχή Γιουσού έχουν μείνει άστεγοι ενώ η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν στην Γιουσού--και είναι ακόμα χαμηλότερη σε ορεινά χωριά.

    Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 240 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κάμντο στο Θιβέτ και 375 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Γκολμούντ στην Κίνγκαϊ, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με σεισμολόγους.

    Το υψίπεδο του Θιβέτ πλήττεται συχνά από σεισμούς, αλλά οι απώλειες είναι συνήθως ελάχιστες λόγω του ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Εξαίρεση είχε αποτελέσει ο σεισμός 8 βαθμών που έπληξε το Σετσουάν τον Μάιο του 2008--στοιχίζοντας τουλάχιστον 80.000 ανθρώπινες ζωές.

    Ευρωπαϊκή βοήθεια

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρότεινε στην Κίνα ευρωπαϊκή βοήθεια μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα τη χώρα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 400 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.

    "Είμαι βαθιά συγκλονισμένος και λυπημένος από τα νέα που έρχονται σχετικά με το σεισμό που έγινε στην επαρχία Τσινγκάι της Κίνας. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις κινεζικές αρχές και τον λαό και να τους προσφέρω τη βοήθειά μας", δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από τη μεριά της δήλωσε επίσης "συγκλονισμένη και λυπημένη" μετά το σεισμό.

    Η Μέρκελ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο εκφράζοντας την συμπαράστασή της στους σεισμόπληκτους.

    "Νιώθω συγκλονισμένη και λυπημένη που τόσοι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από αυτό τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρας σας", αναφέρει το μήνυμα.

    Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' ζήτησε την "αλληλεγγύη όλων" προς τα θύματα του σεισμού. "Η σκέψη μου είναι στην Κίνα και στο λαό της που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών, πολλούς τραυματίες και σημαντικές ζημιές", αναφέρει ο Πάπας.

    "Προσεύχομαι για τα θύματα και βρίσκομαι πνευματικά κοντά στους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτή την τόσο σοβαρή καταστροφή", προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.