6.4.10

Οι ταινίες της εβδομάδας από 6-4-2010

Ο ΑΠΙΘΑΝΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΦΟΞ -THE FANTASTIC MR. FOX

Αμερικανικής παραγωγής ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στ βιβλίο του διάσημου παιδικού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ “Ο Απίθανος Κύριος Φοξ”.Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ουές Άντερσον και οι φωνές ανήκουν στο "βαρύ πυροβολικό" των Τζορτζ Κλούνι, Μέριλ Στριπ, Όουεν Ουίλσον, Μπιλ Μάρεϊ, Γουίλιαμ Νταφόε, Αντζέλικα Χιούστον, Τζάρβις Κόκερ.Στην ταινία ο κύριος Φοξ ζει μαζί με την κυρία Φοξ και τα αλεπουδάκια τους μέσα σε ένα τεράστιο δέντρο. Κάθε βράδυ επισκέπτεται τη φάρμα τριών αγροτών και κλέβει από ένα γεύμα ώστε να φροντίσει την οικογένειά του. Όταν όμως οι τρεις αγρότες αποφασίζουν να βάλουν ένα τέλος στην ιστορία αυτή, ο κύριος Φοξ αποδεικνύει πως είναι ένας απροσδόκητα πολυμήχανος αντίπαλος.


Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1970 στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκίτσα του Ντόναλντ Σάφιν, το αγαπημένο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ, “Ο Απίθανος Κύριος Φοξ”, μαγεύει εδώ και 40 χρόνια περίπου γενιές παιδιών και γονιών. Τώρα, χάρη στο γλυκόπικρο, σαρκαστικά αστείο όραμα του διακεκριμένου δημιουργού Ουές Άντερσον και την μαγεία του stop-motion, η σκοτεινά χιουμοριστική ιστορία του κύριου Φοξ θα συναρπάσει ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό.

Ο Άντερσον, όπως είπε, διάβασε για πρώτη φορά το βιβλίο του Νταλ ως παιδί, μεγαλώνοντας στο Χιούστον του Τέξας, και σαγηνεύτηκε από αυτό. “Δεν ήταν απλά το πρώτο βιβλίο του Νταλ που διάβαζα, ήταν το πρώτο βιβλίο που είχα στην κατοχή μου” δηλώνει ο σκηνοθέτης. “Λάτρευα τον χαρακτήρα του κυρίου Φοξ, αυτό το είδος του ηρωικού αλλά και ελαφρά φιλάρεσκου ζώου. Λάτρευα επίσης το σκάψιμο. Τα αδέρφια μου κι εγώ είχαμε εμμονή με το να είμαστε κάτω από τη γη, με τούνελ και με οχυρά. Ο Νταλ είναι ένας υπέροχος συγγραφέας και η προσωπικότητά του είναι έντονα εμφανής στο γράψιμο του.”

Για τον ρόλο του πολυμήχανου και κατεργάρη αντιήρωα κύριου Φοξ, ο Άντερσον είχε πάντα τον Τζορτζ Κλούνι στο μυαλό του. “Ο Τζορτζ ήταν η φυσική επιλογή” δηλώνει ο Άντερσον για τον πρωταγωνιστή του, “διότι χρειαζόμασταν κάποιον που να είναι ήρωας και νομίζω πως αυτό του βγαίνει αυτόματα. Ήθελα να δουλέψω μαζί του εδώ και πολύ καιρό. Του στείλαμε λοιπόν το σενάριο και εκείνος δέχθηκε να το κάνει.”

Για το ρόλο της πραγματίστριας, καλλιτέχνιδας και απόλυτα πιστής συζύγου του κύριου Φοξ, Φελίσιτι, ο Άντερσον επέλεξε την Μέριλ Στριπ. “Που αλλού θα μπορούσα να είμαι η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνι;” λέει η Στριπ γελώντας. “Δεν υπάρχει καλύτερη ηθοποιός και εκείνη έδωσε ζωή στον χαρακτήρα” δηλώνει ο Άντερσον.

“Είναι το μοναδικό άτομο στο οποίο ο Φοξ δεν μπορεί να πει ψέματα”, προσθέτει ο Μπιλ Μάρεϊ για την κυρία Φοξ. “Προσπαθεί να την ξεγελάσει αλλά εκείνη τον ξέρει καλά. Είναι ένα είδος μαγικού πλάσματος.”


ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ - HOW TO TRAIN YOUR DRAGON

Πρόκειται για μιά κωμική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων απο το μυθικό κόσμο των ρωμαλέων Βίκινγκς και των άγριων δράκων, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Κρεσίντα Κάουελ(στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) .Σε σκηνοθεσία των Ντιν ΝτεΜπλουά και Κρις Σάντερς με τις φωνές των Τζέι Μπαρουσέλ, Τζέραρντ Μπάτλερ, Αμέρικα Φερέρα, Τζόνα Χιλ, Κρεγκ Φέργκιουσον .

Η ιστορία αφορά σε έναν έφηβο Βίκινγκ, τον Ψάρη, που μένει στο νησί του Μπερκ, όπου η καθημερινή μάχη με τους δράκους είναι τρόπος ζωής. Ο χαρακτήρας, όμως, του Ψάρη δεν ταιριάζει ούτε με τη φιλοσοφία της φυλής του ούτε και με αυτήν του αρχηγού της που είναι κι ο πατέρας του εφήβου. Ωστόσο, όταν ξεκινά η Εκπαίδευση στους Δράκους του Ψάρη και των υπόλοιπων εφήβων, εκείνος συνειδητοποιεί πως αυτή είναι η μοναδική του ευκαιρία να αποδείξει πως έχει τις ικανότητες να γίνει μαχητής και να κερδίσει την εκτίμηση όλων. Γνωρίζοντας όμως έναν τραυματισμένο δράκο που τελικά γίνεται και φίλος του, όλος ο κόσμος του Ψάρη ανατρέπεται, κι από εκεί που ήλπιζε να είχε την ευκαιρία του να αποδείξει τι αξίζει σε όλους, πλέον αναλαμβάνει κάτι πολύ μεγαλύτερο και δυσκολότερο: να αλλάξει το μέλλον και τον τρόπο σκέψης ολόκληρης της φυλής του απέναντι στους δράκους...

Τα βιβλία της Κρεσίντα Κάουελ (βασισμένα σε προσωπικές της εμπειρίες από την παιδική της ηλικία σε ένα απομονωμένο νησί της Σκοτίας, όπου το περιβάλλον επέτρεπε στη φαντασία της να οργιάσει και να γεννήσει ήρωες και σχέσεις μεγάλων διαστάσεων) προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παραγωγών της Dream Works Animation πριν από έξι χρόνια οπότε και αποφάσισαν να εντάξουν στον προγραμματισμό τους μια ταινία κινουμένων σχεδίων που να λαμβάνει χώρα στον κόσμο των Βίκινγκς. Μάλιστα, ακριβώς επειδή αφορούσε σε Βίκινγκς, όλοι οι συντελεστές ήθελαν να κάνουν κάτι μεγάλης κλίμακας που να αντικατοπτρίζει τόσο το μέγεθος των Βίκινγκς όσο και το μέγεθος της παραγωγής.


Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ -CLASH OF THE TITANS (3D)

Περιπέτεια φαντασίας σε σκηνοθεσία του Λουίς Λετεριέρ με τους Σαμ Γουόρθινγκτον, Λίαμ Νίσον, Ραλφ Φάινς, Τζέμα Άρτερτον, Μαντς Μίκελσεν, Αλέξα Ντάβαλος, Τζέισον Φλέμινγκ

Στην ταινία «Η Τιτανομαχία», ο απόλυτος αγώνας για εξουσία και δύναμη στρέφει τους ανθρώπους ενάντια στους βασιλείς και τους βασιλείς ενάντια στους θεούς. Ο πόλεμος, όμως, μεταξύ των ίδιων των θεών μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο. Γόνος θεού, αλλά μεγαλωμένος από ανθρώπους, ο Περσέας (Σαμ Γουόρθινγκτον) προσπαθεί μάταια να σώσει την οικογένειά του από τον Άδη (Ρέιφ Φάινς), τον εκδικητικό Θεό του Κάτω Κόσμου. Μην έχοντας τίποτε άλλο να χάσει, ο Περσέας προσφέρεται να ηγηθεί μιας επικίνδυνης αποστολής, με σκοπό να κατατροπώσει τον Άδη, πριν εκείνος καταφέρει να ανατρέψει τον Δία (Λίαμ Νίσον) και να σπείρει το χάος στον κόσμο. Επικεφαλής μιας γενναίας ομάδας πολεμιστών, ο Περσέας θα ξεκινήσει ένα παράτολμο ταξίδι σε απαγορευμένους κόσμους. Θα βρεθεί αντιμέτωπος δαίμονες και τρομερά τέρατα, θα καταφέρει να επιβιώσει, μόνο αν αποδεχθεί τη δύναμή του ως Θεός και αψηφήσει τη μοίρα του...

“Είναι μια μεγαλειώδης, διασκεδαστική περιπέτεια,” λέει ο σκηνοθέτης Λουί Λετεριέ. “Η ιστορία είναι μυθική, με στοιχεία ρομάντζου, μια ταινία εκπλήρωσης του πεπρωμένου σου. Έχει στοιχεία φαντασίας, είναι διασκεδαστική και κατά διαστήματα λίγο τρομακτική. Προσθέστε σε αυτό το μείγμα κι ένα απίστευτο καστ, μεταξύ των οποίων οι Σαμ Γουόρθινγκτον, Ρέιφ Φάινς και Λίαμ Νίσον και έχετε μια πραγματικά αναζωογονητική εμπειρία.”

Την ίδια άποψη είχαν και οι Λίαμ Νίσον και Ρέιφ Φάινς, που υποδύονται τοους Θεούς Δία και Άδη, αντίστοιχα. “Τα παιδιά μου ήταν αυτά που με ενθάρυναν να το κάνω,” λέει ο Νίσον, “και ήξερα ότι με τον Λετεριέ και όλο το συνεργειο των απίστευτων κομπιουτεράδων και ειδικών των εφέ, θα κατάφερνε να απογειώσει την ταινία.”

“Πάντοτε λάτρευα τους Ελληνικούς Μύθους.” αναφέρει ο Φάινς. “Θεώρησα επίσης, πως το σενάριο είχε μια επικότητα και μια ζωντάνια που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά.”
Μεγάλος φαν της πρωτότυπης ταινίας, ο Λετεριέ αισθάνονταν σαν μικρό παιδί σε κατάστημα παιχνιδιών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. “Η «Τιτανομαχία» του 1981 ήταν μια από τις αγαπημένες μου ταινίες —ήταν μια από τις πρώτες ταινίες φαντασίας που είχα δει. Είχα νιώσει απίστευτο δέος, γι αυτό και άρπαξα την ευκαιρία να δημιουργήσω την δική μου εκδοχή.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.