16.4.10

Ξεπερνούν τους 700 οι νεκροί από το σεισμό στη Κίνα

  Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Τετάρτη την απομακρυσμένη επαρχία Τσίνγκαϊ, στη βορειοδυτική Κίνα, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 760 ανθρώπων.

    Τουλάχιστον άλλοι 10.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την σεισμική δόνηση και τις μετασεισμικές δονήσεις στην ορεινή περιοχή, σύμφωνα με κρατικά κινεζικά ΜΜΕ. Πολλοί τραυματίες στην κομητεία Γιουσού έχουν "απελπιστική ανάγκη ιατρικής βοήθειας", υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικές προμήθειες--ιατρικό οινόπνευμα, γάζες, αντιφλεγμονώδη κ.ά., δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.


    Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια. Το Πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε πως 1.045 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί από τα συνεργεία διάσωσης, τα οποία έχουν ανασύρει 107 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία ανέρχονται στους 2.038.

    Τα συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων. Χιλιάδες σεισμόπληκτοι που έμειναν άστεγοι στην περιοχή Γιούσου πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν.

    Στο μεταξύ, η πρώτη αποστολή βοήθειας--τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα-- έφτασε στην απομονωμένη ορεινή περιοχή του Γιούσου, όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι συχνοί μετασεισμοί, εμποδίζουν την διανομή της.

    Ο δρόμος προς το τοπικό αεροδρόμιο άνοιξε και η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί και στρατιωτικά αεροπλάνα για την αποστολή των ειδών πρώτης ανάγκης.

    Από τον σεισμό ισοπεδώθηκαν 15.000 κατοικίες με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περίπου εκατό χιλιάδες άνθρωποι.

    Ο πρόεδρος Χου Ζιντάο κάλεσε να γίνει κάθε προσπάθεια να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν.

    Ο άσχημος χειμωνιάτικος καιρός, το μεγάλο υψόμετρο κι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και άλλες υποδομές προκάλεσαν πολλά προβλήματα στις προσπάθειες διάσωσης έως τώρα.

    Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τουλάχιστον 56 μαθητές και σπουδαστές και πέντε δάσκαλοι, ενώ δεκάδες άλλοι είναι θαμμένοι κάτω από συντρίμμια σχολείων με "ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.