9.4.10

Οι ταινίες της εβδομάδας από 9-4-2010

CHLOE -ΥΠΟΨΙΑ

Μιά ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις με σημείο αιχμής τις σχέσεις μεταξύ συζύγων.Στο έργο (σε σκηνοθεσία Ατόμ Εγκογιάν με τους Λίαμ Νίσον, Αμάντα Σίφριντ, Τζούλιαν Μουρ) 2 διαφορετικές γυναίκες , η Κάθριν και η Χλόη δουλεύουν σε γειτονικές επιχειρήσεις.Το ιατρείο της Κάθριν βρίσκεται απέναντι από το μπαρ "Four Seasons", όπου η Χλόη απασχολείται ως πόρνη πολυτελείας. Όταν η Κάθλιν υποψιάζεται ότι ο σύζυγος της Ντέιβιντ την απατά αναθέτει στην Χλόη να τον σαγηνεύσει ερωτικά, ώστε να δοκιμάσει τις αντοχές του . Δεν μπορεί να φανταστεί όμως τα γεγονότα που ακολουθούν, αλλά και τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την ίδια και την οικογένειά της.


Όπως λέει ο σκηνοθέτης η ταινία παρουσιάζει την ιστορία μιας σχέσης, της οποίας νομίζεις ότι μπορείς να έχεις τον έλεγχο, αλλά όταν εμπλέκονται και τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων, είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Η Κάθριν (Τζούλιαν Μουρ) πιστεύει ότι μπορεί να κοντρολάρει τη ζωή της, όμως βλέπει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Νιώθει ότι πλέον δεν είναι ελκυστική για τον σύζυγό της. Όταν αυτός το αρνείται, έχει την ιδέα να αναθέσει σε μια νέα κοπέλα να τον φλερτάρει και να της πει τα όσα έγιναν. Απρόσμενα, η Κάθριν γίνεται αρκετά εμμονική με τις ιστορίες που της περιγράφει η Χλόη (Αμάντα Σίφριντ) για τις συνευρέσεις με τον σύζυγό της, Ντέιβιντ (Λίαμ Νίσον). Η σχέση των δύο αυτών γυναικών γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη και οδηγεί σε αναπάντεχα αποτελέσματα.

Ο Εγκογιάν εξηγεί: Αυτό που με εξιτάρει στο συγκεκριμένο σενάριο είναι ότι διαδραματίζεται σε μια πόλη που γνωρίζω καλά- η πόλη του Τορόντο παίζει μεγάλο ρόλο στην ιστορία. Υπάρχει η δυνατότητα της εξερεύνησης των ιδιαίτερων χαρισμάτων αυτής της πόλης, δυνατότητα την οποία δεν είχαν άλλα φιλμ που γυρίστηκαν εδώ.

Αυτό που κάνει τον ερωτισμό της ταινίας ασυνήθιστο, είναι ότι βασίζεται στο δράμα, στην ψυχολογία των χαρακτήρων. Όταν δουλεύεις με ηθοποιούς αυτού του διαμετρήματος, είναι σημαντικό να στηρίζεις τα ερωτικά περιστατικά στην ψυχολογία των εμπλεκομένων στο love story.

Η ιδέα των αντικαταστατών είναι κάτι που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα- μιλώ για τους ανθρώπους εκείνους, που μπορούν να εκπληρώσουν κάτι που εσύ ο ίδιος εκ φύσεως αδυνατείς να το κάνεις, εξαιτίας διαφόρων πιέσεων, απαγορεύσεων ή φόβων που σε περιορίζουν.

Η Κάθριν γίνεται η ίδια δημιουργός του δικού της δράματος. Αναθέτει σε μια γυναίκα να πάρει τη θέση της ουσιαστικά και έτσι νιώθει ότι μπορεί να εξερευνήσει πράγματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσε. Είναι πολύ δύσκολο σε μια ταινία να βρεις μια τέτοια γυναίκα που περνά αυτή την κρίση, την οποία βιώνουν πολλοί άνθρωποι σήμερα- όταν δηλαδή νιώθεις ότι αρχίζεις να εξαφανίζεσαι, ότι δεν είσαι πλέον το αντικείμενο του πόθου κάποιου.


HARRY BROWN - ΧΑΡΙ ΜΠΡΑΟΥΝ

Σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Μπάρμπερ με τους Μάικλ Κέιν, Έμιλι Μόρτιμερ, Λίαμ Κάνινγκχαμ, αγγλική ταινία θρίλερ με θέμα την εγκληματικότητα στην πόλη.

κεντρικός ήρωας ο Χάρι Μπράουν ένας υπερήλικας συνταξιούχος, πρώην στρατιωτικός που ζει σε μια κακόφημη συνοικία της Αγγλίας και μόλις έχασε τη σύζυγό του.Ναρκωτικά , έγκλημα και βία είναι τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς του , ενώ οι συμμορίες μέρα τη μέρα γίνονται όλο και πιό βίαιες και σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους.

Το ποτήρι ξεχειλίζει για τον Μπράουν , όταν δολοφονείται βάναυσα ο καλύτερος του φίλος.Έτσι αποφασίζει να γίνει ο προστάτης της νομιμότητας και παίρνει το νόμο στα χέρια του . Όπως είναι φυσικό εμπλέκεται στην υπόθεση και η αστυνομία , ενώ οι εντάσεις και τα επεισόδια δημιουργούν ένα απίστευτο χάος...


LOURDES-ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΛΟΥΡΔΗ

Μία ταινία που αγγίζει θέματα όπως η πίστη, η ύπαρξη του θεού και τα θαύματα σε σκηνοθεσία της Τζέσικα Χάουσνερ με τους Σιλβί Τεστύντ, Λέα Σεϊντού, Μπρούνο Τοντεσκίνι, Ελίνα Λέβενσον.Σύμφωνα με το σενάριο η Κριστίν (Σιλβί Τεστύντ)έχει περάσει τη ζωή της πάνω σε ένα αναπηρικό καροτσάκι χτυπημένη από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όταν αποφασίζει να επισκεφτεί τη Λούρδη, θρυλικό τόπο προσκυνήματος στην καρδιά των Πυρηναίων,με τη θαυματουργή Παναγία το κάνει περισσότερο για να ξεφύγει απ' την απομόνωσή της, παρά από πίστη σ' ένα θαύμα ή έχοντας την ελπίδα ότι θα θεραπευτεί. Ένα πρωί, όμως, ξυπνάει θεραπευμένη, μπορεί ξανά να περπατήσει. Κι ενώ το θαύμα προκαλεί ζήλια και θαυμασμό, η Κριστίν προσπαθεί να επωφεληθεί απ' αυτή την απρόσμενη τύχη. Η ταινία θεωρήθηκε απο τους κριτικούς η καλύτερη στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.


LEAP YEAR-ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΣ

Η ταινία στηρίζεται σε ένα ιρλανδικό έθιμο που θέλει τις γυναίκες κάθε 4 χρόνια στις 29 Φεβρουαρίου και μόνο για ένα 24ωρο να μπορούν να κάνουν εκείνες πρόταση γάμου στους αγαπημένους τους.Στο έργο σε σκηνοθεσία του Άναντ Τάκερ η πρωταγωνίστρια Άννα Μπρέιντι (Έιμι Άνταμς), μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης,με τον καρδιολόγο Τζέρεμι (Άνταμ Σκοτ), που δεν της έχει κάνει πρόταση γάμου, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.¨ετσι απο τη Βοστόνη ξεκινά για το Δουβλίνο , ώστε να του κάνει εκείνη την πρόταση γάμου την 29η Φεβρουαρίου (Leap Day).

Κάτι όμως οι καθυστερήσεις στο αεροπλάνο αλλά και οι κακές καιρικές συνθήκες την ανγκάζουν να βρεθεί στην άλλη άκρη της Ιρλανδίας. Εκεί θα ζητήσει τη βοήθεια ενός ανέμελου, αλλά δύστροπου σεφ, του Ντέκλαν (Μάθιου Γκουντ), για να μπορέσει να διασχίσει τη χώρα. Καθώς οι 2 τους «τσακώνονται» στο Σμαραγδένιο Νησί, θα ανακαλύψουν κάτι που έπρεπε να ήξεραν ήδη: Ότι η αγάπη έρχεται σε χώρο και χρόνο που δεν το περιμένει κανείς...

Οι σεναριογράφοι Ντέμπορα Κάπλαν και Χάρι Έλφοντ είπαν ότι η ιδέα της ταινίας τους ήρθε τελείως ξαφνικά.Η Κάπλαν θυμάται: "Διάβαζα τις ειδήσεις σε ένα website και η ημερομηνία ήταν 29 Φεβρουαρίου. Ο τίτλος έλεγε Οι γυναίκες στην Ιρλανδία κάνουν πρόταση γάμου στους άντρες στις 29 Φεβρουαρίου,'και λέω του Χάρι, 'Αυτή η ιστορία θα ήταν πολύ ωραίο να γίνει ταινία.' Αφήσαμε στη μέση τη δουλειά που κάναμε εκείνη την περίοδο και μέσα σε δύο εβδομάδες είχαμε στήσει τον βασικό κορμό της ιστορίας.

Δύο εβδομάδες αργότερα η Spyglass αγόρασε το σενάριο. Το γράψαμε πολύ γρήγορα και η Έιμι υπέγραψε. Όλα έγιναν με ταχύτητα φωτός."


NICK'S FILM LIGHTNING OVER WATER -ΑΣΤΡΑΠΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβάλλεται η ταινία "Νick's film - Lightning Over Water", των Νίκολας Ρέι, Βιμ Βέντερς.Πρόκειται για τη συνάντηση δυο μεγάλων σκηνοθετών και δύο μεγάλων σχολών, του «πατέρα» και δασκάλου (Ρέϊ ) και του μαθητή (Βέντερς).Γυρισμένη το 1981 είναι ουσιαστικά ένα ντοκιμαντέρ πάνω στις τελευταίες ημέρες του μεγάλου αμερικανού σκηνοθέτη (Επαναστάτης χωρίς αιτία) που πέθανε χτυπημένος από μια σπάνια μορφή καρκίνου .

Οι δυο φίλοι μανιακοί της τέχνης, δεν μπορούν να ζήσουν έξω από αυτήν και ως "ειδωλολάτρες της εικόνας", βλέπουν από την πρώτη στιγμή, την φοβερή αυτή εξέλιξη σαν μια ακόμη αφορμή για δημιουργία. "Hξερα ότι ήθελε να δουλέψει για να πεθάνει δουλεύοντας" είπε ο Vim Wenders . Μέσω της δουλειάς του με το Wenders και το συνεργείο, ο Ray μετέτρεψε το θάνατο του σε μια πράξη συνεργασίας και ένα έργο τέχνης. Ο Ray επέλεξε να μην κλειστεί σε ένα νοσοκομείο ή να αργοσβήσει σε κάποιο οίκο ευγηρίας, αλλά να μείνει στο ταπεινό διαμέρισμά του στην Νέα Υόρκη, περιτριγυρισμένος από τους στενούς του φίλους.Ο Wenders και το συνεργείο του είναι η οικογένεια του Nick Ray...

Το φιλμ έχει δοθεί με αγάπη από τον Βέντερς του οποίου ο σεβασμός για το Ρέϊ είναι διάχυτος σε κάθε καρέ του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.