5.4.10

Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη



   Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί και 168 οι τραυματίες στη Βαγδάτη από τρεις εκρήξεις παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων, που σημειώθηκαν με διαφορά ολίγων λεπτών, ανακοίνωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

    Δύο αυτοκίνητα εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στο προάστιο Μανσούρ, στα δυτικά της πρωτεύουσας (σημείο όπου βρίσκονται πολλές ξένες πρεσβείες), και ένα τρίτο εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού επιτελείου της Βαγδάτης Κάσεμ Άττα δήλωσε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο πολλές πρεσβείες, και κυρίως αυτές της Αιγύπτου και του Ιράν.

    «Οι επιθέσεις είναι χτυπήματα αυτοκτονίας κατά των πρεσβειών του Ιράν και της Αιγύπτου», τόνισε ο Κάσεμ Άττα, ο οποίος πρόσθεσε πως η τρίτη επίθεση πραγματοποιήθηκε «σε μία διασταύρωση κοντά στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Συρίας».

   

    Ο υπεύθυνος της ιρανικής πρεσβείας Καζέμ Σέϊχ Φορουτάν τόνισε στο ιρανικό πρακτορείο Fars πως «κανείς εργαζόμενος στην είσοδο δεν επλήγη από την επίθεση», αλλά πως το κτήριο που στεγάζει την πρεσβεία «υπέστη σοβαρές ζημιές». Ο ίδιος απέδωσε τις επιθέσεις σε «εχθρούς των δύο εθνών (του Ιράκ και του Ιράν)».

    Επίσης, σύμφωνα με ανακοινωθέν του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, από την έκρηξη βρήκαν τον θάνατο ένας ιρακινός υπεύθυνος της ασφάλειας της πρεσβείας και «ένας αριθμός από μέλη της φρουράς».Τέσσερις Αιγύπτιοι επλήγησαν επίσης, όμως τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά. Το κτήριο της πρεσβείας υπέστη ζημιές, μολαταύτα ο πρέσβης «είναι καλά και θα συνεχίσει το έργο του κανονικά», τόνισε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Χοσάμ Ζάκι.

    Στο Βερολίνο, η Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε και δήλωσε ότι είναι "βαθιά σοκαρισμένη" από τις επιθέσεις στην κεντρική Βαγδάτη, ανέφερε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας. Η Μέρκελ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Γερμανικής κυβέρνησης σε όσους έχασαν οικείους τους.

    Από τη μεριά του, ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε τονίζει σε ανακοινωθέν του πως συνομίλησε με τον γερμανό πρεσβευτή στη Βαγδάτη για την επίθεση, την οποία και καταδίκασε. Κατά τον ίδιο, από την έκρηξη έχασε τη ζωή του ένας ιρακινός φρουρός, ενώ άλλοι τρεις, επίσης Ιρακινοί, τραυματίσθηκαν.

    Τέλος, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε τις επιθέσεις αυτοκτονίας και ζήτησε από όλα τα ιρακινά κόμματα "αυτοσυγκράτηση".

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τραυμάτισαν περισσότερους από 200", δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου ο εκπρόσωπος της Άστον, προσθέτοντας ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εκφράζει "τα ειλικρινά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τις ιρακινές αρχές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.