23.4.10

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αντιπαράθεση στη Βουλή


   Την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης και να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα Σταθερότητας, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για το Ασφαλιστικό, του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ανέχεται να του υπαγορεύουν ρυθμίσεις οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και μίλησε για «αλχημείες της κυβέρνησης και εκ προ μελέτης έγκλημά της».

    Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «δημοσιονομικό δυναμίτη το ασφαλιστικό» και τόνισε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων σε ένα χρεοκοπημένο σύστημα.

    «Πρέπει με αυταπάρνηση να αξιοποιήσουμε το εργαλείο στήριξης της 25ης Μαρτίου και της ΕΕ, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Διαφορετικά, η χώρα δεν έχει πορεία, δεν έχει τύχη», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

    Ταυτόχρονα, επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι όποιος έχει αντίρρηση και αρνείται συνεργασίες, πρέπει να προτείνει και εναλλακτικές λύσεις.

    «Αν δεν συνεργαστούμε ή πετάξουμε έξω την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε ποια είναι η επόμενη λύση ή το βήμα; Αν η χώρα δεν πληρώσει στις 19 του μηνός το 10ετές ομόλογο και πτωχεύσει; Αν δεν μιλάμε με τους εταίρους μας, εκπροσώπους κρατών και διεθνών οργανισμών, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Εγώ δεν το λέω, γιατί θα μου πείτε ότι δημαγωγώ. Πρέπει να το πείτε όμως εσείς. Πολλές εναλλακτικές δεν υπάρχουν και όποιος έχει αντίρρηση πρέπει να πει τη δική του λογική. Όποιος αρνείται αυτή την πορεία πρέπει να λέει και ποια είναι η συγκεκριμένη εναλλακτική λύση. Χάθηκε η ευκαιρία επιτήρησης, δεν έχουμε τη δυνατότητα να χαθεί και αυτή εδώ η ευκαιρία».

    «Τόσους μήνες πώς ανέχεστε αυτόν τον πολιτικό εξευτελισμό; Πώς ανέχεστε εσείς ένας δημοκρατικός, εκλεγμένος με ισχυρότατη λαϊκή βάση, να σας υπαγορεύουν και να υποδεικνύουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ τα άρθρα του νομοσχεδίου και τι θα κάνετε με το Ασφαλιστικό;», αντέτεινε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο ελληνικός λαός μπορεί να συγχωρήσει τις γκάφες και την αμέλεια. Όμως, το εκ προμελέτης έγκλημα δεν το συγχωρά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και μίλησε «για αλχημείες, αντιφάσεις και ψέματα της κυβέρνησης που δεν έχουν τέλος, τονίζοντας ότι είχε προδιαγράψει από τον Δεκέμβριο την προσφυγή στο ΔΝΤ.

    «Ποιοι υπολογισμοί σας αναγκάζουν να κάνετε αλχημείες; Λέτε για βασική σύνταξη και εννοείτε το άθροισμα τριών επιδομάτων. Λέτε ανταποδοτικότητα και εννοείτε πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση. Πείτε σε αυτούς που τους συναντάτε ότι είναι αντισυνταγματικό αυτό που σας ζητούν να κάνετε. Διότι το σύνταγμά μας και οι νόμοι λένε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι κοινωνικό δικαίωμα. Και εσείς πάτε να δημιουργήσετε σύγκρουση γενεών. Υιοθετείτε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας:

    "Αν σας έχει μείνει ελάχιστη ευαισθησία και ευθιξία, γυρίστε τους πίσω αυτό το σχιζοειδές σχήμα που προτείνουν ή παραιτηθείτε. Αλλιώς, το πορτρέτο σας θα είναι δίπλα σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία και άνοιξαν την πόρτα του φρενοκομείου".

    Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό, «δημοσιονομικό δυναμίτη που επηρεάζει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», τονίζοντας την ανάγκη «άμεσης και καίριας παρέμβασης τώρα», αφενός, όπως είπε, «για να διασώσουμε το σύστημα που είναι υπό κατάρρευση και αφετέρου για να βοηθηθεί το σύστημα διάσωσης της Ελλάδος».

    «Όσο αδρανούμε, το χειροτερεύουμε. Είναι ένα σύστημα χρεοκοπημένο, μεταπολεμικό και επιβαρημένο επί πολλές δεκαετίες από πελατειακές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις και για αυτό έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Είναι πρόβλημα αμέλειας, αναλγησίας, ευθυνοφοβίας και αδράνειας. Πρέπει τώρα να δώσουμε λύσεις», επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος.

    Τέλος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δέχθηκε παρεμβάσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό σύστημα, κάνοντας λόγο «για μομφές που δεν αφορούν την κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.