30.4.10

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των παιδιών σήμερα

"Τα παιδιά δεν είναι μπαλόνια για να… σκάσουν ή πόρτες για να τα… χτυπούν", είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών, την 30ή Απριλίου.


Οι διήμερες εκδηλώσεις, με το γενικό τίτλο «Είναι στο χέρι σου», ξεκίνησαν χθες με πρωτοβουλία του Κέντρου Ενταξιακής Πολιτικής της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού και το Δίκτυο για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά.

Σήμερα, από τις 10:00 έως τις 21:00, στους χώρους έξω από το "Ολύμπιον", θα παρουσιασθούν, σε ειδική κατασκευή, αφίσες που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή την "Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού" στο πλαίσιο της συνεργατικής δράσης "Δημιουργικά Κύματα" της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας και του Συνήγορου του Παιδιού, ενώ θα υλοποιηθεί και εργαστήριο βιωματικής εμπειρίας για μαθητές δημοτικών σχολείων σε συνεργασία με την «Αρσις». Παράλληλα, ο δημιουργός του εικονοβιβλίου «Τα παιδιά είναι…» Δημήτρης Γαλάνης θα παίξει με τα παιδιά το παιχνίδι των ερωτήσεων, δημιουργώντας μαζί εικόνες κατά της σωματικής τιμωρίας.

Το απόγευμα, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου "Ολύμπιον", διοργανώνεται στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Από τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών χωρίς βία σε μια κοινωνία χωρίς βία» με συντονίστρια τη Δήμητρα Κογκίδου, κοσμήτορα της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Φερέτη, εγκληματολόγος - κοινωνιολόγος από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού η οποία θα συμμετέχει στην ημερίδα, «η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία γενικότερα συντελούν στη διαιώνιση του φαινομένου της σωματικής τιμωρίας των παιδιών.

«Το κυριότερο πάντως είναι ο συμβολισμός αυτής της ταπείνωσης» υπογραμμίζει σχετικά, προσθέτοντας ότι προέχει η ενδυνάμωση γονιών και παιδιών με υποστηρικτικές δομές και ενημέρωση.

Στη δράση του προγράμματος Home-Start της Νέας Ιωνίας-Βόλου θα αναφερθεί στην αυριανή εκδήλωση η συντονίστριά του, Ιωάννα Τουλούπη.

Το Home - Start είναι ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει δυσκολίες ή βρίσκεται κάτω από πίεση και έχει τουλάχιστον ένα παιδί προσχολικής ηλικίας. Κατάλληλα εκπαιδευμένοι εθελοντές-γονείς προσφέρουν σε τακτική βάση, κατ΄ οίκον υποστήριξη, φιλία και πρακτική βοήθεια στους γονείς (και στα παιδιά τους), για όσο χρόνο χρειαστεί, έτσι ώστε να ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες και να προλαμβάνονται τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να εκδηλώσουν οι οικογένειες με αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία των παιδιών. Οι υπηρεσίες του προγράμματος είναι δωρεάν και εμπιστευτικές.

Το Home Start Νέας Ιωνίας - Βόλου παρέχει στήριξη και πρακτική βοήθεια, για 1-2 χρόνια, σε οικογένειες με μικρά παιδιά, με κατάλληλα εκπαιδευμένους εθελοντές. Από το 2006 έως και το 2009, έχει στηρίξει 30 οικογένειες με 69 παιδιά, της Νέας Ιωνίας και του Βόλου. Το Home Start Νέας Ιωνίας-Βόλου είναι ανεξάρτητη, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία βοηθά οικογένειες να ενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον, στήνοντας δίκτυα υποστηρικτικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με άλλους κρατικούς ή και ιδιωτικούς φορείς.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.